A murit Dr. Barbi, una dintre figurile marcante ale Pieței Universității. Este autorul Imnului Golanilor interpretat de Cristian Pațurcă

A murit Dr. Barbi, una dintre figurile marcante ale Pieței Universității. Este autorul Imnului Golanilor interpretat de Cristian Pațurcă
Petre Constantin, Dr. Barbi, a murit/Sursa FOTO: Vocea Românului
Publicat: 03/01/2023, 19:27
Petre Constantin, cunoscut în viața publică sub pseudonimul „Dr. Barbi”, cel care a compus printre altele Imnul Golanilor interpretat de Cristian Pațurcă în timpul fenomenului „Piața Universității”, a murit sâmbătă, 31 decembrie 2022, la vârsta de 76 de ani. 

Petre Constantin a fost o personalitate plurivalentă, participant activ la Revoluția din Decembrie 1989, militant al societății civile, unul dintre animatorii Pieței Universității, membru în Senatul Alianței Civice, prieten al Ligii Studenților și autor al versurilor unora dintre „Cântecele Golanilor”, fost cercetător la Institutul de Economie Mondială (începând din anul 1968), lector universitar și profesor asociat de Diplomație și Relații Internaționale la Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice și la Facultatea de Litere a Universității din București, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Tunisia (1999 – 2001), dar și apreciat artist plastic, discipol al Maestrului Corneliu Baba.

Petre Constantin s-a născut la 13 martie 1946 la București, a absolvit Academia de Studii Economice (1968) și a obţinut titlul de doctor în Economie, specialitatea Relații Economice Internaţionale (1982), sub coordonarea Acad. prof. dr. Costin Murgescu, fiind autorul a zeci de studii de specialitate și a câtorva sute de articole și eseuri politice.

Emil Constantinescu l-a numit în 1999 ambasador al României în Tunisia

Scriitorul și publicistul Stelian Țurlea în cronica sa la vernisajul, cu sute de invitaţi, al memorabilei Expoziții de pictură intitulată „Un autodidact cu magistru – Petre Constantin”, organizată în octombrie 2013 în holul Băncii Naţionale a României, consemna: „Pictorul e cunoscut doar în cercuri restrânse. Dar îndată ce-i aflăm biografia, ne dăm seama că e un personaj public, apreciat de multă lume. (…) Începe să picteze, ca hobby şi a făcut parte din cercul restrâns de elevi ai Maestrului Corneliu Baba. Pe holurile Institutului de Economie Mondială a deschis o expoziţie. Prima expoziţie personală într-un spaţiu public a avut loc în 1988, în holul Teatrului Foarte Mic, vernisată de Tudor Octavian.

În decembrie 1989 a fost printre cei strânşi la Baricadă, iar în primăvara lui 1990, s-a numărat printre membrii Balconului. A scris versuri pentru „Cântecele Golanilor”, a editat în regie proprie cinci discuri „Jos comunismul” şi albumul „Regele şi Patria”, în 1992. A făcut şi presă, cunoscut ca „Dr. Barbi”.

În 1999, preşedintele Emil Constantinescu l-a numit ambasador în Tunisia. A continuat, cu intermitenţe, să fie profesor la ASE şi, mai ales, a pictat mult. Expoziţia de la BNR e rodul muncii acestor ani.”

Citirea Stâlpilor a fost oficiată în zilele de luni, 2, și marți, 3 ianuarie 2023, orele 16:00, la Capela Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din București (Piața Muncii, B-dul Basarabia, nr. 3), unde sicriul cu corpul neînsuflețit a fost depus.

Slujba de înmormântare și înhumarea vor avea loc la Poiana Țapului (orașul Bușteni), miercuri, 4 ianuarie, începând cu orele 11:30.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte