A murit eurodeputatul olandez Hans van Baalen, lider al grupului ALDE

A murit eurodeputatul olandez Hans van Baalen, lider al grupului ALDE
A încetat din viață eurodeputatul olandez Hans van Baalen, lider al grupului ALDE / Sursă Foto: Twitter - Captură
Publicat: 30/04/2021, 15:36

Eurodeputatul olandez Hans van Baalen, liderul partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), a murit în urma unei maladii, la vârsta de 60 de ani, a declarat un purtător de cuvânt al familiei, scrie AFP.

Hans van Baale suferea de o maladie incurabilă

‘Hans van Baalen a decedat într-un spital din Rotterdam după o scurtă maladie’, a relatat ANP, citându-l pe purtătorul de cuvânt. Van Baalen era membru în Parlamentul European de 10 ani şi preşedinte al ALDE din 2015.

În trecut fusese deputat în parlamentul olandez între 1999-2002 şi 2003-2009. Era specializat în probleme de securitate, apărare şi afaceri externe. Van Baalen era o figură importantă a formaţiunii de centru-dreapta VVD (Partidul popular pentru libertate şi democraţie) a premierului olandez Mark Rutte, care s-a declarat ‘afectat’ de dispariţia colegului său.

‘Lucram împreună din 1993. Hans a jucat un rol decisiv în creşterea enormă a grupului liberal în Parlamentul European. Am preţuit prietenia noastră’, a scris Rutte pe Twitter. ‘Profund întristat să aflu despre decesul lui Hans van Baalen. O zi tristă pentru partidul ALDE pe care îl conducea cu angajament şi devotament’, a transmis Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Și Dacian Cioloş, preşedintele grupului Renew Europe (centrişti şi liberali) din PE, s-a declarat pe Twitter ‘şocat de decesul tragic’ al lui Van Baalen. ‘Hans conducea mişcarea liberală ‘în Europa şi ‘va lipsi întregii familii liberale’, a afirmat Cioloş. Hans Van Baalen a fost între 2009-2014 şi preşedinte al Liberal International, federaţia care îi reuneşte pe liberalii din toată lumea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase