A vrut să-și deschidă o afacere pentru a-i ajuta pe ceilalți. A făcut primul pas, iar rezultatul a fost uimitor

A vrut să-și deschidă o afacere pentru a-i ajuta pe ceilalți. A făcut primul pas, iar rezultatul a fost uimitor
Publicat: 28/05/2015, 18:36

Începutul a fost însă dificil, pentru că ideea sa venea după ce localnicii avuseseră o experiență neplăcută: niște întreprinzători le vânduseră semințe de tutun și le spuseseră că vor veni să cumpere recolta. Nu s-au mai întors însă niciodată, iar oamenii și-au pierdut încrederea în astfel de propuneri, chiar dacă Andreea Urse le oferea semințele gratuit și chiar dacă, de această dată, era vorba despre plante medicinale, nu tutun. A reușit însă să le demonstreze că proiectul ei va ajuta comunitatea. „Am oferit consultanță și materialul semincer necesar localnicilor din Ghimpați, județul Giurgiu, asfel încât ei să poată cultiva și recolta plantele medicinale și aromatice pe care noi le comercializăm. În primul an de activitate, am implicat opt gospodării, am integrat în activități persoane cu risc de excluziune socială, am ținut ateliere de protecția mediului pentru copiii din zonă. Comunitatea s-a mobilizat odată cu noi”, spune antreprenoarea.

Proiectul Andreei Urse a fost unul dintre cele 10 declarate câștigătoare la prima ediție a competiției „Fabricat în Țara lui Andrei”, prin care OMV Petrom a oferit finanțări totale în valoare de 350.000 de euro și doi ani de consultanță de business celor mai valoroase idei de afaceri sociale înscrise în concurs. Printre acestea se află o fabrică de mobilă care folosește lemnul recuperat de la demolări, o firmă care produce izolație termică din lână de oaie, o alta care fabrică brichete de rumeguș folosite la încălzire. Până la sfârșitul anului, proiectele vor genera 33 de locuri de muncă pentru oamenii din comunități, venituri pentru 481 de localnici și instruire pentru 171 de persoane. Văzând proiectele din concurs, Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom,și-a dat seama cât de multe lucruri pot face românii, dacă au puțin sprijin: „Românii sunt și îndrăzneți, sunt și dornici să facă lucruri, au însă nevoie de un strop de încredere, care vine dintr-un sprijin și dintr-o ghidare pe care noi românii nu ne-o acordăm unii altora. Nu ne ajutăm unii pe ceilalți și spuneam că, de multe ori, atunci când vrei să-i ajuți pe ceilalți ești privit cu suspiciune. Cred că trebuie să scăpăm de povestea asta”, spune aceasta.

Miercuri, 27 mai, a fost lansată cea de-a doua ediție a competiției „Fabricat în Tara lui Andrei”, în care românii, cu sau fără experiență de business, își pot transforma în realitate ideile sau planurile de afaceri ce răspund unei probleme sociale dintr-o comunitate.Antreprenorii, ONG-urile, PFA-urile, SRL-urile sau întreprinderile individuale interesate se pot înscrie în perioada 27 mai – 2 iulie pe site-ul www.taraluiandrei.ro.

În luna august, juriul va selecta 35 de finaliști. Aceștia vor parcurge o etapă de pregătire, în care vor primi consultanță de la experții „Fabricat în Țara lui Andrei”, axată pe nevoile individuale ale fiecărui finalist și sprijin financiar pentru a testa fezabilitatea ideilor (realizarea unui studiu de piață, fabricarea unui prototip al produsului, etc.).Câștigătorii vor fi anunțați în luna aprilie 2016 și vor primi finanțare nerambursabilă de până la 32.000 de euro fiecare, pentru a demara afacerile sociale. Finanțarea este completată de orele de consultanță oferite antreprenorilor pe toata durata proiectului, în cadrul atelierelor de lucru specializate sau sesiunilor individuale de pregătire în domenii cheie pentru viitoarele afaceri: management financiar, legislativ, marketing, distribuție.

Mona Nicolici spune că succesul unui astfel de proiect constă în răbdarea de a-i convinge pe oameni că stă în puterea lor să schimbe lucrurile. „Soluția magică, dacă vreți, este să ai răbdare, să îi convingi pe oameni că ei pot face lucrurile. Este ca și în viață, nu te poate trece nimeni strada dacă tu nu vrei. Nu te pot schimba ceilalți, dacă tu nu iei această decizie pentru tine. Și asta este soluția magică: să ai răbdare să stai de vorbă cu oamenii, să reușești să le câștigi încrederea. Este greu, dar nu i­­­­mposibil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
A rămas blocat pe linia de tramvai, iar la fel a păţit şi autoutilitara care...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Șansă istorică pentru SIMONA HALEP. Anunț venit astăzi, 18 APRILIE: Se fac demersuri
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie