Absolventele audiate în cazul suspiciunii de fraudă la Bac au refuzat testul poligraf

Absolventele audiate în cazul suspiciunii de fraudă la Bac au refuzat testul poligraf
Publicat: 11/07/2013, 17:20
Actualizat: 09/02/2016, 01:18

Potrivit procurorului Mihaela Pop de la Parchetul Tribunalului Timiș, cele cinci absolvente care au fost audiate, miercuri, la sediul Poliției din Gătaia, au refuzat testarea cu detectorul de minciuni, iar joi a fost audiat directorul Liceului din Deta, Ion Jinaru, în continuarea anchetei privind suspiciunea de fraudă la bacalaureat.

„A fost audiat directorul liceului din Deta cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare și luare de mită. În acest caz se fac cercetări cu privire la săvârșirea acestor infracțiuni de către profesori din cadrul liceului și elevi. Elevelor audiate miercuri la Gătaia li s-a propus testarea cu detectorul de minciuni, însă au refuzat”, a precizat Mihaela Pop.

Directorul Liceului din Deta, Ion Jinaru, a declarat, la ieșirea de la audieri, că nu știe nimic despre sume de bani strânse de elevi pentru profesorii din comisia de bacalaureat de la centrul de examen Deta.

„Fiind directorul Liceului din Deta, era normal să mă cheme să răspund la întrebări legate de organizarea și predarea centrului de examen în special. M-au întrebat dacă cunosc ceva de bani și le-am spus că nu știu nimic, că am fost plecat cu o problemă personală în județul Vâlcea, se poate verifica”, a spus Ion Jinaru.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au audiat, miercuri, mai mulți elevi și profesori de la Liceul din Gătaia, existând suspiciunea de fraudă la examenul de bacalaureat, declarau surse judiciare, care menționau că elevii acestui liceu au susținut bacalaureatul în centrul de examinare de la Colegiul Tehnologic „Sf. Nicolae” din Deta, alături de elevii de la liceele din Deta, Ciacova și Peciu Nou.

Sursele citate spuneau că aproape 50 de elevi ai Liceului din Gătaia ar fi dat câte 200 de lei profesorilor din comisia de bacalaureat de la centrul de examinare din Deta, pentru a promova examenul de bacalaureat. Banii ar fi fost strânși sub pretextul unor activități festive prilejuite de sfârșitul liceului.

Un număr de 17 din 67 de candidați la bacalaureat din Gătaia au fost respinși, iar unul nu s-a prezentat.

Procurorul de caz Adrian Nicolae Golban declara, miercuri, că a fost vorba despre o sesizare din oficiu, „în urma unor informații potrivit cărora s-ar fi adunat bani de către elevii din Gătaia, pentru a plăti profesorii de la bacalaureat”, și că ancheta va continua în zilele următoare.

La rândul său, directoarea Liceului din Gătaia, Gabriela Neda, declara că a fost audiată de procurori la Poliția din Gătaia și că le-a spus acestora că nu înțelege de ce a fost chemată la audieri. „Le-am spus procurorilor că nu am avut legătură cu examenul de bacalaureat susținut de absolvenții din Gătaia la centrul de examen de la Deta, eu fiind în comisie la Colegiul Național Bănățean din Timișoara”, declara Gabriela Neda.

Directoarea liceului din Gătaia spunea că nu are cunoștință că s-ar fi adunat bani din partea elevilor, care să fie apoi oferiți drept mită profesorilor din comisia de examinare ori supraveghere.

Gabriela Neda preciza că cinci eleve de la Liceul din Gătaia au fost audiate de către procurori, însă sublinia că este vorba despre eleve foarte bune la învățătură.

La rândul său, președintele comisiei de bacalaureat de la centrul de examinare Deta, Flavius Berdentea, declara că nu știe nimic despre suspiciunile de fraudă și că centrul a fost monitorizat zilnic de către reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

„Nu știu nimic, sunt mirat. Noi am avut zilnic monitorizare din partea Inspectoratului Școlar Județean Timiș, un reprezentant al ISJ a verificat în permanență camerele de supraveghere, totul. Eu nu am fost chemat la audieri, cel puțin deocamdată. Nu știu despre ce este vorba”, declara Berdentea.

Două dintre cele cinci absolvente audiate la Poliția Gătaia spuneau că nu au fost strânși bani în școală pentru a fi dați profesorilor cu scopul de a obține note mai mari la examen și că ele au învățat și în timpul liceului, și pentru bacalaureat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Fiica lui Costel Corduneanu, pe urmele tatălui. Ce performanță a reușit
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului