UPDATE. Minerii, prinși sub dărâmăturile la Mina Uricani nu au putut fi recuperați. Căutările vor fi reluate joi. Mineri prinși sub dărâmături la Mina Uricani, după PRĂBUȘIREA unui turn de extracție

Publicat: 15/04/2020, 22:38
Actualizat: 15/04/2020, 22:41
Minerii, prinși sub dărâmăturile la Mina Uricani nu au putut fi recuperați. Căutările vor fi reluate

Cei doi muncitori prinși sub tone de moloz, după ce un turn de extracție de la Mina Uricani, din județul Hunedoara, s-a prăbușit nu au fost găsiți nici după mai bine de 12 ore de căutări.

Inspectorul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis că vor fi reluate căutările joi, deoarece nu au fost găsite cele două persoane surprinse de câteva tone de moloz.

„În ciuda eforturilor susținute ale pompierilor salvatori și ale celorlalte autorități locale implicate în misiunea de salvare, până la această oră cele două persoane surprinse de prăbușirea turnului de extracție nu au putut fi recuperate”, au transmis reprezentanții IGSU.

Căutările vor fi reluate joi, 16 aprilie. Miercuri, ele au fost oprite, după mai bine de 12 ore de la accident.

Căutările continuă și pe timpul nopții. Containerul multirisc este dotat și cu un sistem performant de iluminat la locul intervenției.
Echipajelor canine de căutare, alcătuite din câine şi conductor de la I.S.U. Hunedoara şi Salvamont Hunedoara, li se adaugă încă 3 cupluri specializate în căutare-salvare în dărâmătura ai Asociaţiei Câini de Salvare Transilvania. Doi dintre voluntari sunt pompieri ai I.S.U Hunedoara, iar cel de-al treilea salvamontist din Albă. În timpul liber ei pregătesc câinii Kara, Diamond și Yukana pentru misiunile de căutare – salvare a oamenilor.
Pentru identificarea locului în care au fost blocați  cei doi muncitori,  este utilizată o camera cu termoviziune şi trei echipaje canine
Misiunea de căutare a muncitorilor prinși sub dărâmături la mină Uricani continuă. În operațiuni sunt implicați 40 de pompieri specializați în căutare-salvare şi ajutor medical.
Pentru identificarea locului în care au fost blocați sub moloz cei doi muncitori, de 31 și 41 de ani, este utilizată o camera cu termoviziune şi trei echipaje canine. Este vorba despre câinele de serviciu al I.S.U. Hunedoara cu stapânul său, un voluntar al asociației Câini de Salvare Transilvania cu câinele său de căutare, care este şi pompier în Orăştie, precum şi un echipaj canin al Salvamont Hunedoara.

Reprezentanții Ambulanței din Hunedoara intervin la Mina Uricani, unde s-a produs un accident de muncă și cel puțin două persoane au fost prinse sub dărâmături.

Primele informații arată că, la suprafață, s-a prăbușit un turn de extracție de la mină, iar cele două persoane erau într-un camion surprins de dărâmături.

Vasilică Potecă, prefectul județului de Hunedoara, a explicat, la GÂNDUL LIVE, că la ora prânzului, nu se confirma informația conform cărora doi angajați care manevrau un utilaj au fost prinși sub dărâmături, după incidentul de la Mina Uricani. „La 10:30 am primit telefon de la șeful ISU în care mi se spunea că a avut loc surparea clădirii de la puțul care făcea evacuarea cărbunelui din subteran, de la Mina Uricani.

Această mină era pe procedura de închidere, lucra societatea Castrum de la Baia Mare, care lucra la structură, făcând găuri în structura acelei clădiri, pentru a fi pus explozibil pentru a fi detonată. Datorită acestor lucrări, probabil a fost slăbită structura și s-a dărâmat o parte din clădire.

Sub moloz au fost prinși, se spune, două persoane. Noi acum lucrăm la îndepărtare, am ajuns la cabină și am avut surpriza că în cabina acelui tir prins sub dărâmături nu era nicio persoană. Până acum nu știm dacă informația celor de la Castrum e exactă, că doi muncitori au fost prinși sub acele dărâmături. Cabina a fost decopertată și înăuntru nu am găsit nicio persoană la această oră. Îi căutăm în continuare”, a declarat Vasilică Potecă.

În prima fază, IGSU a anunțat că mii de tone de moloz s-au prăbuşit peste o autobasculantă în care se aflau 3 muncitori care lucrau la ecologizarea minei. Unul dintre ei a reuşit să se salveze, în timp ce alţi doi au fost surprinşi sub dărâmături.

La locul surpării au ajuns imediat echipaje de pompieri ale Detaşamentului Petroşani specializate în misiuni de salvare şi ajutor medical, precum şi echipe ale SAJ Petrosani.

„Cu ajutorul echipamentelor aflate în dotarea containerului multirisc vor fi tăiate şi îndepărtate dărâmăturile. Concomitent, cu buldozere şi excavatoare aflate in dotarea Exploatării miniere şi a Primăriei Uricani sunt efectuate acţiuni de îndepărtare a materialelor de construcţie. Întreaga operaţiune se desfăşoara cu respectarea tuturor normelor şi a principiilor de protejare a salvatorilor. Misiunea de salvare este in dinamica”, arată IGSU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Fasolea bătută, nelipsită din post. Cât se fierbe pentru a nu crea probleme
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7