ADMITERE 2013. Cât contează media de la BACALAUREAT pentru un loc la facultate

ADMITERE 2013. Cât contează media de la BACALAUREAT pentru un loc la facultate
Publicat: 21/06/2013, 11:58
Actualizat: 22/10/2014, 03:01

ADMITERE 2013. Universitățile din România se pregătesc intens de admitere. Pentru a fi sigure că vor avea candidați pentru locurile disponibile pentru ADMITERE 2013, multe dintre instituțiile de învățământ superior organizează până în 22 iunie centre de pregătire pentru BACALAUREAT 2013, unde absolvenții de clasa a XII-a pot veni gratuit pentru meditații la diferite materii pe care le vor susține la examenul de maturitate.

În total, cele 56 de universități de stat acreditate pun la bătaie 62.00 de locuri pentru anul școlar 2013-2014.

Cu toate că n-au renunțat să ia în considerare nota de la Bacalaureat, multe dintre universități organizează și examen de admitere pentru locurile de la buget.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Ioan Aurel Pop, a spus săptămâna aceasta că, de anul viitor, instituția pe care o conduce va lua în considerare varianta de a nu mai ține cont cont de media de la bacalaureat pentru admiterea în anul 2014-205.

Pentru anul universitar 2013-2014, media de la Bacalaureat contează în proporție de 50-70%, în funcție de facultate.

Unele dintre facultățile care organizează concurs de admitere sunt: Facultatea de Istorie si Filosofie, Facultatea de Istorie si Filosofie, Facultatea de Istorie si Filosofie, Facultatea de Matematică.

La Matematică, înscrierea la concursul de admitere: 16-19 iulie 2013, între orele 9.00-14.00, și costă 30 de lei. Concursul constă în probă scrisă la Matematică sau la Informatică , în funcție de preferințele candidatului. Media generală de la Bacalaureat va conta pentru departarea candidaților, în condițiile în care obțin aceeași notă.

Facultatea de Istorie și Filosofie va organiza perioada de înscriere în intervalul 15-22 iulie 2013. Taxa de înscriere este de 30 de lei, iar taxa anuală la locurile nebugetate se ridică la suma de 2.200 de lei.

Înscrierile la Facultatea de Drept se vor face în perioada 15-19 iulie 2013, iar taxa de înscriere este de 30 de lei.

La Iași, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, înscrierile vor avea loc între 15 și 19 iulie,, iar afișarea rezultatelor se va face în perioada 20-23 iulie. Majoritatea facultăților iau în considerare 100% media de la Bacalareat.

„Avem cinci facultăți care dau un test scris ce contează 50% în media de la admitere. Restul de 50% fiiind media de la Bacalaureat”, a spus Vasile Ișan, rectorul UAIC. Acesta a mai arătat că din cauză că numărul de studenși scade de la an la an competiția pentru locurile de la buget nu mai e așa de mare.

„Nu ne-am gândit să renunțăm la nota de la Bacalaureat pentru că în ultimii ani a devenit un examen serios. Chiar dacă se mai strecoară erori la admiterea pe bază de dosar, acestea se corectează pe parcursul anilor. În plus, contează și numărul candidaților. Competiția nu a mai fost așa de mare în ultimii ani”, a spus rectorul. Facultățile care au test de admitere sunt Istorie, Drept, Teologie, Matematică, Informatică.

În Capitală, Universitatea din București face înscrieri începând cu 10 iulie până pe data 18 iulie 2013.

Pentru înscriere, candidații au nevoie, pe lângă fișa-tip de înscriere, de diploma de bacalaureat, certificatul de naștere, adeverința medicală, 3 fotografii de tip buletin, copia actului de identitate și chitanta de plata a taxei de înscriere care variază de la o facultate la alta, între 100 și 150 de lei.

Cele mai multe dintre cele 19 facultăți ale Universității din Bucuresti vor ține cont la admitere media de la examenul de bacalaureat în proporție de 100% .

În această situație sunt: Facultatea de Administrație și Afaceri, Facultatea de Biologie, Facultatea de Filosofie, Facultatea de Istorie, Limbi si literaturi straine, Facultatea de Teologie Ortodoxa. Restul facultăților organizează examen de tip grila sau eseu și media de la bacalaureat.

La ASE București, toate facultățile organizează concurs de admitere. Însă, potrăvit regulamentului de admitere, pentru ocuparea locurilor finanțate de la buget și a celor cu taxă, media de la testul grilă va conta 70%, iar 30% va fi media examenului de bacalaureat.

„Pentru ocuparea locurilor cu taxă, rămase libere după prima etapă, se va ține cont numai de media de la bacalaureat.Și aici vorbim de a doua etapă de admitere”, spune Pavel Năstase, rectorul ASE. Acesta arată că o decizie privin renunțarea lam nota de la Bacalaureat se va lua după ce profesorii vor analiza admiterea de anul acesta.

La Politehnica din București, concursul de admitere, se desfășoară în funcție de facultate, pe baza a două probe scrise și pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat, respectiv pe baza unei probe orale – interviu și rezultatele examenului de bacalaureat. Facultățile care organizează examen scris sunt: Energetică, Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Transporturi, Inginerie Aerospațială, Științe Aplicate, Inginerie în Limbi Străine.

Facultățile care organizează concurs de admitere pe bază de probe orale sunt : Inginerie Electrică, Inginerie Mecanică și Mecatronică, Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Știința și Ingineria Materialelor, Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Inginerie Medicală, Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor.
Potrivit regulamentului de concurs, în sesiunea iulie 2013, un candidat se poate înscrie la oricâte facultăți unde admiterea se face pe bază de probă orală – interviu. Această probă va avea loc în aceeași zi cu înscrierea, imediat după această acțiune. În schimb, candidatul se poate înscrie la o singură facultate la care admiterea se face pe baza a două probe scrise.

„La noi nota de la Bacalaureat contează în proporție de 20%. Toate facultățile dau admitere, fie concurs scris, fie interviu”, a spus Ecaterina Andronescu, președintele Senatului Universității Politehnica din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata