Al-Qaida SUSPENDĂ negocierile pentru eliberarea ROMÂNULUI răpit în Burkina Faso

Al-Qaida SUSPENDĂ negocierile pentru eliberarea ROMÂNULUI răpit în Burkina Faso
Publicat: 19/12/2018, 17:07
Actualizat: 25/03/2019, 19:18

Alianța teroristă Nusrat al-Islam wal-Muslimin – considerată drept filiala din Mali a rețelei teroriste Al-Qaida – a difuzat miercuri un comunicat în care anunță numele celor cinci ostatici pe care îi deține, avertizând că negocierile pentru eliberarea captivilor au fost suspendate.

Cei cinci ostatici sunt: Iulian G. (România), Jocelyn E. (Australia), Béatrice S. (Elveția), Gloria Cecilia N.A. (Columbia) și Sophie P. (Franța), informează agențiile de presă Al-Akhbar și EFE.

Grupul terorist a transmis că suspendă „orice fel de comunicare” despre ostatici, pe durată nedeterminată. Organizația islamistă a acuzat Guvernul de la Paris „colonizator” că este „responsabil direct” de amânarea negocierilor. Guvernele țărilor din care provin ostaticii au „partea lor de responsabilitate”, subliniază grupul Nusrat al-Islam.

Alianța teroristă Jamat Nusrat Al-Islam Wal Muslimin (Grupul de susținere a Islamului și Musulmanilor) a fost formată în martie 2017 prin fuziunea grupărilor Ansar Dine, Al-Qaida în Magrebul Islamic, Al-Mourabitoune și Frontul de Eliberare din Macina. Grupul terorist considerat Al-Qaida în Mali este condus de islamistul Iyad Ag Ghali.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat în august că Bucureștiul păstrează legătura cu autoritățile din Burkina Faso în legătură cu românul răpit în 2015, însă situația este complicată, deoarece răpitorii cer bani, iar statul român nu îi poate oferi. Românul Iulian G. a fost răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso.

Gruparea teroristă din Mali, afiliată al Qaeda, a dat publicității, în iulie 2017, un clip video de peste 16 minute, în care îi prezintă pe cei 6 ostatici străini pe care îi deține, inclusiv pe românul Iulian Gherguț. Înregistrarea a fost verificată și tradusă de organizația americană de monitorizare a grupărilor teroriste SITE.

„Salut, numele meu este Iulian Gherguț. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso pe 4 aprilie.

Naratorul: Capturat în Burkina Faso, el cere guvernului său și oricărei organizații sau fundații să ajute la eliberarea sa. Îi e dor de familie și speră să se întoarcă acasă în curând.

Gherguț: Sper ca președintele României să ajute în încercarea unei modalități directe sau indirecte de negociere a eliberării mele. Mai sper că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, fraților și surorilor mele: vă mulțumesc pentru toate rugăciunile, vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog pentru ei”, arată fragmentul din videoclip dedicat românului Iulian Gherguț.