Al șaselea caz de variola maimuței confirmat în România

Al șaselea caz de variola maimuței confirmat în România
Variola maimuței Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23/06/2022, 19:44
Actualizat: 23/06/2022, 20:12

Al șaselea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este vorba de un bărbat de 40 de ani din București, anunță autoritățile, care au declanșat și o anchetă epidemiologică în acest caz. Bărbatul a fost internat în spital și va rămâne în izolare.

Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București, iar investigațiile de laborator au confirmat joi că pacientul este infectat cu variola maimuței.

Bărbatul a fost internat în spital, iar specialiștii au stabilit că va rămâne în izolare.

De asemenea, a fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți, potrivit Mediafax.

Sunt bărbații mai expuși la „variola maimuței” decât femeile? Răspunsul unui oficial MS

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu susține că nu există indicii conform cărora bărbaţii ar fi mai expuşi infectării cu variola maimuţei decât femeile. Întrebat fiind care este explicaţia medicală privind faptul că toţi pacienţii diagnosticaţi cu variola maimuţei în România sunt bărbaţi, Baciu a răspuns că „lucrurile trebuie privite fără discriminare şi fără stigmatizare”.

„Una peste alta, să ştiţi că lucrurile trebuie privite fără discriminare şi fără stigmatizare, este extrem de important. Este o infecţie virală transmisibilă care, din fericire, provoacă boli cu o seriozitate mică sau medie”, a declarat Andrei Baciu, vineri seară, la Euronews România.

El a precizat că „pentru orice fel de contact intim, îndelungat şi prelungit este bine să luăm toate măsurile pentru a ne proteja sănătatea”, iar în cazul raporturilor sexuale „recomandarea fermă şi serioasă” este aceea de a exista protecţie, conform News.ro.

Întrebat fiind dacă există indicii conform cărora bărbaţii sunt mai sensibili la această boală, Baciu a răspuns: „Nu, nu există o astfel de chestiune, chestiuni legate de diferenţe de sex nu există în acest caz”.

În ceea ce priveşte administrarea preventivă de medicamente pentru a evita infecţia cu variolă, oficialul din Ministerul Sănătăţii a răspuns că „nu e cazul să intrăm în zona de măsuri exagerate”, ci trebuie doar evitat contactul prelungit şi intim cu persoane necunoscute.

Baciu a mai spus că „nici pe departe nu putem să comparăm transmisibilitatea acestui virus cu transmisibilitatea SARS-CoV-2”.