Alegeri cu candidați unici la CSM

Alegeri cu candidați unici la CSM
Publicat: 05/01/2016, 18:23
Actualizat: 13/01/2016, 10:43

Alegerile au loc în ședința de miercuri a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în condițiile în care mandatele de un an ale președintelui Marius Tudose și vicepreședintelui Bogdan Gabor se încheie.

Judecătorul Mircea Aron este membru al CSM din 2011 și magistrat din 1981, iar procurorul Luminița Palade are o vechime de doi ani în Consiliu și este magistrat din 1994.

Cei doi candidați își vor prezenta, pe rând, proiectele de management în fața membrilor plenului CSM, acestea fiind publicate pe site-ul Consiliului.

Judecătorul Mircea Aron arată, în proiectul de management, că în 2016 CSM va trebui să gestioneze în cele mai bune condiții de transparență și corectitudine procedurile de numiri în funcțiile de conducere de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

„Având în vedere că în anul 2016 vor fi făcute numiri noi în funcțiile de conducere la Înalta Curte de Casație și Justiție deoarece expiră mandatul de conducere al persoanelor investite (președinte, vicepreședinți), dar și faptul ca în acest an vor fi derulate examene de promovare în funcții de execuție la această instanță, Consiliul Superior al Magistraturii va trebui să gestioneze în cele mai bune condiții de transparență și corectitudine aceste proceduri, astfel încât numirile și promovările să fie în concordanță cu capacitățile profesionale ale candidaților. (…) În același sens, vor trebui gestionate propunerile de numiri în funcție de conducere ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție”, arată magistratul în proiect.

Potrivit lui Mircea Aron, și alegerile viitorilor membri ai CSM vor necesita un efort deosebit din partea Consiliului, de corectitudinea acestora depinzând buna funcționare a Consiliul Superior al Magistraturii în viitor.

De asemenea, Aron este de părere că ministrul Justiției „are toate argumentele să promoveze în Parlament” propunerile de modificare a legilor justiției, elaborate de CSM.

„Plenul CSM a constatat că nevoile sistemului s-au modificat în cei 11 ani de la elaborarea și aplicarea legilor justiției (…). După consultarea repetată a sistemului în vederea găsirii celor mai eficiente soluții legislative ce-i pot îmbunătăți activitatea, plenul Consiliului a considerat necesară modificarea prevederilor privind evaluarea, promovarea în sistem, numirea în funcții de conducere, rezolvarea situațiilor în care magistrații ajung în imposibilitatea de a-și exercita funcția (…) Consider că ministrul Justiției are toate argumentele să promoveze în Parlament aceste noi propuneri”, se mai arată în proiectul de management al judecătorului Aron.

O altă propunere care a stat în atenția membrilor Consiliului este aplicarea din 2017 a dispoziției potrivit căreia atribuțiile Ministerului Justiției referitoare la bugetul instanțelor să fie preluate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Independența financiară ar reprezenta o garanție reală a independenței instanțelor, în acord cu principiile statului de drept. Direcția de specialitate a CSM poate face un inventar al celor câteva zeci de acte normative ce ar trebui modificate și, împreună cu specialiști din Ministerul Justiției și Înalta Curte de Casație și Justiție, s-ar putea face propuneri concrete în acest sens. Este primul grup de lucru pe care îl propun în acest proiect, dacă nu există o opoziție motivată din partea celor două instituții”, a precizat Mircea Aron.

De asemenea, candidatul la funcția de președinte al CSM menționează că se impune, printr-o comunicare mai intensă cu comisiile juridice ale Parlamentului, împreună cu Ministerul Justiției, să fie deblocate modificările articolelor din Codul de procedură penală și Codul Penal determinate de deciziile de neconstituționalitate ale Curții Constituționale.

Totodată, Aron propune ca, odată cu introducerea criteriilor de calitate în evaluarea instanțelor, CSM să facă, împreună cu Ministerul Justiției, și o analiză de eficiență financiară comparativă, bazată pe cheltuieli la un număr fix de dosare, „de natură a-i releva legiuitorului necesitatea raționalizării instanțelor”.

Judecătorul este de părere și că s-a dovedit eficientă activitatea organizării pe grupuri de lucru în CSM și că această modalitate trebuie continuată.

„Consider necesar ca în anul 2016 să constituim un grup de lucru pentru modificarea Codului deontologic al judecătorilor și procurorilor, care conține dispoziții ce trebuie clarificate, potrivit unor opinii ale magistraților. Personal, apreciez că acest cod poate suferi modificări și în sensul unor mai bune definiri a obligațiilor deontologice ale magistraților. În Grupul de lucru privind eficiența activității instanțelor va trebui să finalizăm etapa ce privește implementarea unor indici de calitate și standardizarea hotărârilor judecătorești”, se mai arată în document.

În opinia judecătorului, trebuie finalizată activitatea grupului de lucru care elaborează Manualul de management judiciar, instrument important în procedura examenelor de numiri în funcții de conducere, în care managementul să fie tratat cu aplicație la sistemul judiciar, și continuată activitatea grupului de lucru privind impactul noilor coduri.

Potrivit judecătorului, o componentă importantă a activității CSM va rămâne cooperarea cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și cu celelalte instituții europene, inclusiv ENJC- Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare.

Procurorul Luminița Palade susține în proiectul de management că se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și de execuție.

„În anul 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat Ministerului Justiției propuneri de modificare a textelor Legii 304/ 2004 în ceea ce privește evaluarea și promovarea magistraților. Concomitent, a fost modificat Regulamentul de evaluare a activității profesionale a judecătorilor și procurorilor. Procesul nu a fost finalizat. Întrucât procesul de modificare legislativă este de lungă durată și impredictibil, se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și funcții de execuție”, se arată în proiectul de management al Luminiței Palade.

Procurorul este de părere că apărarea independenței și reputației profesionale a magistraților constituie un reper fundamental al activității CSM.

„În ultimii ani s-au înregistrat progrese în activitatea Inspecției Judiciare, de cercetare cu celeritate a cererilor de acest tip. Intervenția rapidă a Consiliului Superior al Magistraturii în apărarea independenței magistraților este limitată, în efectele sale, de lipsa unor pârghii reale în reducerea acestui fenomen de atac asupra magistraților”, se arată în documentul citat.

În opinia procurorului Luminița Palade, consolidarea Inspecției Judiciare reprezintă o „prioritate zero” a CSM și trebuie sprijintă în ocuparea în condiții de transparență și egalitate de șase a posturilor de inspector vacante.

„Dialogul constant între Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției și Parlamentul României, urmărirea și implicarea în procesul legislativ, prin desemnarea unor reprezentanți în comisiile juridice, rectificarea unor neconcordanțe în procesul de tehnică legislativă sunt tot atâtea mijloace prin care Consiliul, în calitate de consultant, poate contribui la stabilitatea cadrului legislativ, fără a fi necesare modificări succesive ale codurilor”, se mai arată în proiectul de management al Luminiței Palade.

Printre prioritățile candidatului pentru funcția de vicepreședinte se mai numără și consolidarea CSM, a Institutului Național al Magistraturii și a Școlii Naționale de Grefieri, întărirea integrității sistemului judiciar, calitatea și transparența actului de justiție.

Judecătorul Mircea Aron (63 de ani) este membru al CSM din 2011 și magistrat din 1981. De-a lungul carierei sale, el a fost procuror la Procuratura Curtea de Argeș, Procuratura Sectorului 2 București, la Procuratura Generală, iar din 1990 până în 1992 a fost procuror militar la Direcția Parchetului Militar din Procuratura Generală. Din 1992 până în 1998, Aron a fost judecător la Curtea Supremă – Secția Militară, între 1998-2001 a fost secretar general adjunct al CSM, iar în perioada 2001- 2002, membru al Consiliului. Potrivit CV-ului său, judecătorul a activat în iunie- decembrie 2004 la Curtea de Apel București, iar în 1998-iunie 2004 și decembrie 2004 – 6 ianuarie 2011 la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorul Luminița Palade (47 de ani) este membru în CSM din 2013. Ea a intrat în magistratură în 1994 și a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 București, Parchetul Tribunalului București și Parchetul Curții de Apel București. Magistratul a fost, în perioada octombrie 2007- aprilie 2009, inspector în cadrul Serviciului inspecției judiciare pentru procurori al Inspecției Judiciare și mai până în decembrie 2009, inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiției. De asemenea, în perioada ianuarie 2010 – iunie 2013, Luminița Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția