ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. O secție de votare din Londra, închisă cu o oră și jumătate mai devreme. Mii de oameni protestează

Publicat: 16/11/2014, 22:33

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Românii își aleg astăzi noul președinte. În primul tur al alegerilor prezidențiale, cele mai mari probleme au fost la secțiile de votare din străinătate. Gândul vă transmite în timp real imagini de la secțiile de votare din diaspora, unde s-au format cozi extrem de lungi încă din cursul nopții.

UPDATE 22:27 Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, despre închiderea secției din Brent – Londra, cu o oră și jumătate mai devreme: „Nu am ce să vă comentez. Există o oră de închidere. Nu știu ce s-a întâmplat acolo, o să mă interesez”.

UPDATE 22:10 Mai mulți români din Londra ne-au informat că porțile secției de la Brent Civic s-au închis cu o oră și jumătate mai devreme, cei din comisie considerând că nu mai este timp decât pentru cei aflați în interior să voteze. Oamenii rămași afară strigă să fie redeschise porțile. Forțele de ordine britanice sunt acolo. gândul încearcă, de 20 de minute, să primească informații din partea Biroului Electoral pentru Străinătate, însă nu răspunde nimeni la telefonul instituției.

UPDATE 20:10 Și în Fratton, o suburbie a Portsmouth-ului unde s-a organizat secția de votare pentru români, sunt în continuare circa 1.500 de oameni care o făcut o coadă care șerpuiește pe mai multe străduțe.

UPDATE 19:37 Pe tot parcursul zilei, secția de votare de la ICR Londra a fost extrem de aglomerată, după cum se poate vedea și în clipul de mai jos.

UPDATE 19:11 „IMAGINEA ZILEI: La 90 și ceva de ani, Elisabeth Rațiu, soția lui Ion Rațiu, a ieșit în stradă să îi încurajeze pe românii care votează în Londra”, a postat pe Facebook un internaut.

UPDATE 18:38 Coadă foarte mare la Ambasada României din Irlanda.

UPDATE 18:26 Constantin Jora, în direct din Dublin, la Gândul LIVE: „Am stat șase ore și jumătate, o să stau aici până votez. O să așteptăm să vedem cum vom proceda, vom protesta, lumea e în stare să-și exprime nemulțumirea. Oameni buni, treziți-vă! Guvernul și-a demonstrat incapacitatea și nedorința de a face ceva pentru popor! Vrem dreptul la vot, vrem să votăm, asta este dorința oamenilor”

UPDATE 18:21 „Sunt în jur de 3.000-4.000 de oameni la coadă, oamenii protestează pentru că clar că nu vom putea vota. Este o coadă care înconjoară practic piața, nu doar clădirea. Oamenii sunt și cu speranță, și cu revoltă. Cel mai important este să renunțe la ideea că ieșind la vot nu are nicio importanță și că nu se rezolvă nimic. Asta depinde numărul celor care ies la vot, iar acest număr trebuie să fie din ce în ce mai mare”, a declarat la Gândul LIVE Sergiu Tuhuțiu, un român aflat la ICR Londra. Pe fundal, oamenii aflați la coadă au început să scandeze împotriva guvernului.

UPDATE 17:36 La secția de votare de la ICR din Londra s-a format o coadă separată pentru părinții cu copii, de aproximativ 200 de persoane. Unele mame sunt chiar cu nou-născuți în brațe.

UPDATE 16:40 Constantin Jora, un român aflat în Dublin, a povestit pentru gândul că mii de oameni s-au adunat la secția de votare din capitala Irlandei și că nimeni nu va pleca până nu votează. „Lumea este determinată să rămână aici. Este o coadă de aproape 7.000 de persoane, după estimările noastre. Se votează în jur de 220-240 de persoane pe oră, este clar că toți oamenii care au venit aici nu vor reuși să voteze până la ora 21:00. Deja se organizează cu autocarele să plece la Belfast, că acolo este o secție de votare și se pare că este mai goală. Starea de spirit este deocamdată bună, lumea se comportă bine, nu va pleca nimeni până nu va vota”, a spus el.

UPDATE 16:31 Deși în prima parte a zilei, secția de votare din Portsmouth era mai liberă, și acolo s-a aglomerat.

UPDATE 16:21 Peste 12.000 de români stau la coadă, duminică după-amiază, la cele trei secții de votare din Londra, oamenii așteptând ore în șir și fiind hotărâți să nu plece, deși nu sunt convinși că vor ajunge să voteze, iar afară a început să plouă, potrivit lui Tommy Tommescu, lider al Partidului Europenilor, citat de Mediafax.

UPDATE 15:44 La Bristol, un cititor ne transmite că la respectiva secție de votare totul a mers mult mai bine. „La Bristol, la ora 11:30 era deja o coadă de câteva sute de persoane. Totul mi s-a părut bine organizat. Vreo 10-15 voluntari ghidează acum oamenii. Comisia e de 6-7 persoane și două ștampile de membru. Au și pixuri și declarații, dar completarea și verificarea datelor ia timp”, ne-a transmis un român din Bristol.

UPDATE 15:38 Și la secția de votare de la Brent Civic Centre este aglomerație. Românii s-au adunat în număr foarte mare și, din cauza faptului că situația nu se schimbă, au început să huiduie.

UPDATE 15:25 La secția de votare de la ICR din Londra, românilor li s-a adus cafea, ceai, dar și produse de patiserie.

UPDATE 15:25 „În Fratton, la ora 13:00, votanții șerpuiesc pe câteva străzi și vin români de pretutindeni! Acum sunt cel puțin 1000 și mai vin”, ne-a transmis o altă româncă din Marea Britanie.

UPDATE 15:15 Mesajul unei tinere românce care vrea să voteze în Dublin. „Peste 2000 de persoane aici în Dublin. Ieșiți la vot, prieteni, pentru că ceea ce trăim acum nu este democrație!!!! Dreptul meu constituțional de român este încălcat astăzi. E o zi tristă”.

UPDATE 15:10 Votul se desfășoară, în continuare, foarte greu, la ICR Londra. „Incredibil!!! Dublu oameni la vot! data data trecută au stat 5-7 ore … cât o sa se stea acum?”, a scris un internaut.

UPDATE 13:25 În Londra, s-au împărțit bomboane pentru românii care așteptau la coadă ca să voteze.

UPDATE 13:20 Românii care stau la coada de la Dublin scandează „Vrem să votăm!”.

UPDATE 12:57 Românii din Londra i-au transmis un mesaj lui Victor Ponta.

UPDATE 12:30 Se poate și altfel. În Portsmouth nu există coadă. „Veniți în Portsmuth, aici este liber. Secția 158”, a transmis o româncă din diaspora.

UPDATE 12:00 Coadă și la secția de votare din Birmingham.

UPDATE 11:40 „La această oră, la Ambasada României din Dublin este o coadă foarte lungă. La ora 8 votaseră 225 de persoane. Aproximativ 1200 de persoane la coadă acum la Ambasadă”, a povestit un român din Dublin.

UPDATE 11:35 O altă româncă așteaptă la coadă pentru a vota la Consulatul României din Kensington Gardens. „Am ajuns la vot. Am zis că, dacă vin devreme, nu voi mai avea foarte mult de stat. Desigur, am avut o mare surpriză, pe care o așteptam. Pentru că atunci când ai 3 secții pentru zeci de mii de români cu drept de vot din Londra întotdeauna, la orice oră te-ai duce, vor fi aceste cozi. Nu contează că ai 7 stampile sau 3, acești români nu vor apuca astăzi să voteze. Este o coadă de minim 6 ore deja. Mă întreb dacă eu, venită la ora 7:00, voi avea timp să votez astăzi. Probabil, cu puțin noroc, după ce se inserează. Sau cu mult noroc. Tot ce trăim noi aici este o poantă, în general”, a spus ea.

UPDATE 11:28 „Ora 7.30, Dublin. Ambasada Română, singura secție de votare din Republica Irlanda. Coadă de 200-300 de metri and keep coming”, a scris un alt cititor gândul.

UPDATE 11:00 Vlad Borlea și Marius Lobonțiu au filmat, în fața secției de votare de la ICR Londra, de la 7:00. La coadă s-a așezat și ambasadorul Ion Jinga.

UPDATE 11:00 Și la secția de votare din Dublin, românii așteaptă la coadă pentru a vota. Iată o imagine de la fața locului, de la ora 7:00.

UPDATE 10:45 O altă cititoare ne transmite din fața secției de la ICR Londra: „Prezență impresionantă la vot la ICR Londra. Sute de oameni la coadă la 8:20 dimineața și o coadă care nu se mai termină. Cei din rând spun că nu pleacă acasă până nu votează. Sunt mândră că stau în rând cu acești oameni.

UPDATE 10:40 Imaginile trimise de Liviu, de la coada din fața consulatului României din Londra: „La 8:09, coada are vreo 300m. Nu cred că votam în mai puțin de 6 ore”.

A contribuit Ana Tomouanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”