ALERTĂ. Stăpânii de sclavi au întins capcane pentru românii care pleacă la muncă în străinătate! Care sunt cele mai periculoase țări din Europa

ALERTĂ. Stăpânii de sclavi au întins capcane pentru românii care pleacă la muncă în străinătate! Care sunt cele mai periculoase țări din Europa
Polițiștii trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă grupările de trafic de persoane/Sursa Facebook/Poliția Română
Publicat: 28/05/2020, 16:11
Actualizat: 28/05/2020, 16:38

Polițiștii avertizează că românii care pleacă în străinăte în căutarea unor locuri de muncă, în contextul pandemiei de COVID-19, riscă să ajungă sclavi, exploatați de grupări internaționale de trafic de persoane. Chiar dacă pare greu de crezut, în capul listei celor mai periculoase state, din acest punct de vedere, sunt patru dintre cele mai civilizate țări din Europa.

Criza economică, generată de închiderea multor afaceri, a lăsat pe drumuri un număr mare de români, care, în lipsa unor studii, ori din alte motive, nu își pot găsi, cu ușurință, un loc de muncă mai bine plătit. Ca urmare, oamenii sunt tentați să-și caute de lucru în Europa, în agricultură sau pe șantier. Mulți dintre ei, însă, habar nu au ce pericole îi pândesc dincolo de granițele țării.

Oficiali din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) au declarat, pentru Gândul.ro, că disperarea celor afectați de criză poate fi ușor de speculat de către grupările specializate în traficul de persoane în vederea exploatării prin muncă.

Tocmai de aceea, spun polițiștii, oamenii trebuie să plece în străinătate numai pe căi oficiale. Chiar și așa, în cazul în care apelează la serviciile unei agenții de recrutare a forței de muncă, aceștia ar trebui să verifice, pe internet, ce referințe există vizavi de societetatea respectivă.

„Este periclos să plecăm la muncă, în străinătate, la recomandarea unui vecin, a unei cunoștințe sau și mai rău, la recomandarea cuiva pe care nici nu-l cunoaștem”, au spus sursele citate.

Oamenii ajung sclavi în cele mai civilizate țări europene

Polițiștii susțin că traficanții întind în calea celor plecați la muncă mai multe capcane din care, de cele mai multe ori, este foarte greu de ieșit.

„Este absolut necesar ca toate contractele să fie scrise în limba română, asfel încât cei care le semnează să înțeleagă toate clauzele. Altfel, se pot trezi că sunt obligați să facă altceva decât s-au înțeles de la început iar numărul orelor de lucru să fie mai mare”, susțin specialiștii.

O altă capcană se referă la bani. După ce semnează un contract cu un salariu mult sub nivelul lefurilor din statul respectiv, oamenii află că, din aceiași bani, vor plăti pentru cazare și masă, astfel încât fie râmân cu foarte puțin, fie, în unele cazuri, se întâmplă să rămână chiar datori.

Există situații ceva mai rare în care persoanele traficate ajung să fie închise în adevărate lagăre de muncă forțată, unde, ca să nu fugă, sunt supravegheați de gărzi care folosesc, la patrulare, câini de pază.

Un alt aspect subliniat de polițiști este ca muncitorii să nu lase, sub nicio formă, actele de identitate în grija angajatorilor. În plus, este indicat ca oamenii să stabilească o parolă cu cei de acasă, pe care s-o folosească în caz de pericol, iar înainte să plece la drum să noteze adresa Ambasadei sau misiunii diplomatice a României în țara respectivă.

Conform Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, cele mai periculoase patru țări din Europa pentru muncitorii proveniți din România sunt, în ordine, din punctul de vedere al numărului de cazuri înregistrate anul trecut, Germania, Marea Britanie, Italia și Spania, urmate de Elveția, Franța, Danemarca, Austria, Olanda , Irlanda, Grecia și Cehia.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului