Alexandru Iacobescu, directorul RTV, căruia deputatul Sebastian Ghiță i-a împrumutat 90 de milioane de euro, a fost audiat la DNA

Redactor:
Biro Attila
Alexandru Iacobescu, directorul RTV, căruia deputatul Sebastian Ghiță i-a împrumutat 90 de milioane de euro, a fost audiat la DNA
Alexandru Iacobescu directorul general al RTV audiat la DNA

Alexandru Iaconescu, directorul general al România TV, postul de televiziune deținut de către deputatul PSD Sebastian Ghiță, a fost audiat de procurorii DNA. Iacobescu a fost citat într-un dosar în care procurorii investighează o serie de presupuse infracțiuni economice, printre care și suspiciuni de spălare de bani. Acest dosar a pornit de la o plângere penală depusă în 2011 de către ANAF la DNA. Contactat de gândul Alexandru Iaconescu a precizat că este într-o întâlnire și nu își poate prezenta punctul de vedere. Îi vom reda punctul de vedere în momentul în care îl va face public.

RiseProject, un portal de investigații jurnalistice și Centrul de Investigații Media au publicat în martie anul acesta o serie de anchete în care citau mai multe rapoarte ale ANAF efectuate la firmele fondate de deputatul PSD Sebastian Ghiță. Potrivit documentelor care pot fi consultate aicihttp://www.riseproject.ro/articol/reteaua-asesoft-bani-de-la-buget-in-firme-fantoma/

ANAF ar fi descoperit că aceste companii nu ar fi respectat legislația și că au constatat indicii referitoare la posibile infracțiuni de natură economică, chiar și spălare de bani. ANAF a sesizat în acest caz Oficiul pentru Prevenirea și Combatrea Spălării Banilor, dar și DNA. 

Pe 31 martie anul acesta DNA a răspuns, în urma unei solicitări adresate de gândul, că în urma sesizării făcute de ANAF s-a constituit un dosar penal și că „dosarul menționat de dvs. se află în lucru la DNA, în acest moment nefiind începută urmărirea penală față de vreo persoană”.

În cadrul acestor cercetări, DNA a decis să-l audiere astăzi pe Aleandru Iacobescu, actualul director general al România TV. Documentele publicate de RiseProject arată că, în sesizarea către DNA, ANAF îl indica pe Alexandru Iacobescu drept unul dintre posibilii respobsabili. ANAF spune în document că Iacobescu era în 2011 administrator neexecutiv și membru al Consiliului de Administrație al Asesoft International SA. 

Ghiță i-a împrumutat 90 milioane euro

Alexandru Iacobescu este și cel căruia Sebastian Ghiță susține, în declarația de avere, că l-a împrumutat pe Alexandru Iacobescu cu suma de 90,3 milioane euro. Alexandru Iacobescu este acum directorul general al postului TV pe care îl deține Sebastian Ghiță. Contactat de gândul, Ghiță nu a dorit să explice pentru ce anume i-a împrumutat cele 90 milioane euro partenerului său de afaceri. Nici nu a dorit să detalieze condițiile împrumutului. În 2012, deputatul PSD a menționat un împrumut de 68 milioane euro. În ultima declarație de avere depusă recent deputatul PSD mai menționează un împrumut de 4 milioane dolari către același Iacobescu. 

„Împrumutul nu ține de RTV. Nu are legătură cu televiziunea”, a menționat Sebastian Ghiță.

Deputatul de Prahova nu a dorit să prezinte niciun fel de date despre acest împrumut. „Totuși, înțelegerile între două persoane de drept privat nu pot fi … Cealaltă persoană nu este publică și nici nu cunosc vreo lege care să mă oblige să vă dezvălui condițiile împrumutului. Răspunsul este acesta”, a declarat el.

Parlamentarul a mai menționat că și înainte să devină demnitar ales a acordat împrumuturi în nume personal. „Am dat foarte multe astfel de împrumuturi. Toate au fost făcute prin intermediul băncilor. Pentru stat și instituții, toate tranzacțiile sunt prin bănci”, a mai spus Sebastian Ghiță.

Revenind la împrumutul de 90 milioane euro, Sebastian Ghiță a declarat că banii provin din vânzarea unor companii pe care le-a deținut în trecut. „După cum știți am vândut un număr de companii din grupul de IT pe care îl dețineam, un număr destul de mare. De-a lungul activității mele economice, adică în cei 15 ani, am reușit să încasez foarte mulți bani pentru care am plătit taxe și impozite, direct eu ca persoană”, a mai declarat el.

Inchide