Alexandru Rafila, despre recordul de infectări: Sunt două scenarii: Stabilizare la 2.700 de cazuri sau o creștere care va pune probleme!

Alexandru Rafila, despre recordul de infectări: Sunt două scenarii: Stabilizare la 2.700 de cazuri sau o creștere care va pune probleme!
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Rafila: „Am înțeles că nu prea se fac anchete epidemiologice” / Testarea extinsă și rapidă, soluția pentru a opri răspândirea coronavirusului / Mediafax FOTO / Alexandra Pandrea
Publicat: 03/10/2020, 07:40

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a vorbit, vineri seara, despre numărul mare de infectări raportate zilnic, în pandemia de coronavirus. Acesta spune că speră să fie un val care să se încheie la un moment dat, altfel „putem să vedem o creștere care să ne pună probleme”. Rafila a luat în calcul două scenarii: o stabilizare la 2.500-2.700 de cazuri sau o creștere problematică.

„Am o speranța mai degrabă a mea, decât bazată pe elemente suficient de concrete, că această creștere de 2.000, 2.300 de cazuri reprezintă practic efectul redeschiderii școlilor, nu pentru că școlile în sine sunt afectate, ci pentru faptul că odată cu deschiderea școlii o mulțime de alte activități au început să devină tot mai intense, mai aglomerate – transportul s-a aglomerat, cumpărăturile, cadrele didactice care se deplasează, părinții care își duc copiii la școală. Sunt foarte multe lucruri care sunt conexate cu deschiderea școlii. Asta este legătura – se intensifică activitățile, crește transmisibilitatea.

„Trebuie să avem variante”

Sper să fie un val care se va încheia la un moment dat. Dacă nu se va întâmpla așa, atunci putem să vedem o creștere care să ne pună probleme. Și atunci aș lua două scenarii în discuție. Dacă situația se stabilizează, să zicem pe la 2.500, 2.700 de cazuri, sau, dacă situația nu se stabilizează și lucrurile merg în continuare prost în următoarele săptămâni”, a declarat Rafila la Digi24.

„Trebuie să avem variante. La începutul pandemiei erau diverse scenarii – prima sută de cazuri, 1.500 sau 2.000 de cazuri, 10.000 de cazuri, adică erau niște scenarii care nu erau legate de numărul de cazuri zilnice, ci de numărul cumulativ de cazuri, care punea anumite probleme sistemului de sănătate.

Acum discutăm de număr de cazuri de zi, cu incidență cumulată pe ultimele 14 zile, de răsunetul acestor cazuri în zona de asistență medicală spitalicească obișnuită și în zona de terapie intensivă.

„Trebuie un pic de pragmatism”

Cine crede că e simplu, nu e simplu deloc. Gândiți-vă, de exemplu, la logistica transportului a 500 de pacienți o dată, de acasă la spitalele din București, cu ambulanțe, care trebuie duși la spital, unii aduși înapoi, ambulanțele așteaptă la spitale… Sunt foarte multe lucruri care sunt complicate”, a mai spus medicul.

„Trebuie un pic de pragmatism. Să vedem ce facem cu formele care sunt ușoare, care apar la persoane tinere, sau persoanele asimptomatice, să găsim o soluție să nu-i mai ducem și să-i aducem de la spital, dacă se poate, să găsim forme de monitorizare.

Trebuie să existe o anumită gândire care să decongestioneze afluența spre spital. Sigur, externările nu poți să le faci mai repede, pentru că nu poți să le faci decât în momentul în care persoana, e clar într-o zonă de siguranță”, a conchis Rafila.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului