Alexandru Rafila îl contrazice pe Nicușor Dan: „Treaba asta, că închidem o stradă – dar de fapt n-am închis – mi se pare puțin realizabilă”

Redactor:
Lucreția Soare
Alexandru Rafila îl contrazice pe Nicușor Dan: „Treaba asta, că închidem o stradă – dar de fapt n-am închis – mi se pare puțin realizabilă”
Sursă foto: MEDIAFAX/FOTO

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, crede că ideea carantinării unor străzi sau cartiere ale Bucureștiului, menționată de primarul general Nicușor Dan, este o „invenție” greu de pus în practică. Și ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, la Vaslui, că o eventuală carantinare pe sectoare a Capitalei este greu de realizat.

„Nu, nu mi se pare o chestiune aplicabilă și chiar cred că este o invenție. Eu n-am prea auzit. La Madrid a fost o astfel de abordare, dar cine cunoaște Madridul – discutăm de orașul propriu-zis, istoric, și-n jurul Madridului sunt niște sateliți ai orașului. Sigur că dacă discuți de o suprafață bine definită și cu număr clar de persoane, atunci acolo poți să iei o măsură, dar așa, pe străzi, mie mi se pare imposibil de aplicat o astfel de măsură și n-o să facă altceva decât să creeze și mai multă confuzie”, consideră Alexandru Rafila.

Nicușor Dan a declarat recent că în momentul de față autoritățile lucrează împreună cu STS la crearea unui soft în care să fie completate toate formularele de către cei din laboratoare, cu toate testele, și astfel să existe o imagine a distribuției geografice a cazurilor de coronavirus și să fie vizibilă o incidență chiar și la nivel de stradă a îmbolnăvirilor.

Alexandru Rafila: În București nu ar fi utilă carantinarea unei străzi sau carantinarea unui cartier

Alexandru Rafila susține însă că un asemenea soft ar putea birocratiza și mai mult munca laboranților și ar putea întârzia raportările.

„Știu povestea cu softul, deocamdată este o poveste, să sperăm că se și materializează fără să birocratizeze și să îngreuneze raportarea, ci să o ușureze. E mai simplu să faci o aplicație, din punctul meu de vedere. Toate țările au aplicații pe care persoanele care sunt infectate și cele care nu sunt infectate o folosesc”, a comentat la Digi24 profesorul Alexandru Rafila.

Primarul general Nicușor Dan despre varianta carantinării unor străzi sau cartiere din Capitală

Cu ajutorul acestui soft, mai spune primarul Capitalei, Nicușor Dan, ar putea fi luate decizii precum carantinarea unei străzi sau carantinarea unui cartier. Alexandru Rafila este însă categoric: în București sunt imposibil de pus în practică astfel de măsuri.

„Nu. În Capitală nu se pot aplica astfel de măsuri, pentru că… Haideți să o luăm pe rând: copiii nu merg la școală, ei stau la domiciliu, stau cu bunicii sau cu părinții. Persoanele vârstnice, mai ales că s-a răcit vremea, cred că sunt destul de precaute, încât să nu circule cu mijloace de transport în comun. Cum o să aplicăm o astfel de măsură? Cetățenii de pe o anumită stradă nu merg la lucru, cei de pe strada următoare merg la lucru? O să completeze, de fapt, toți declarații că se deplasează”, spune Rafila.

Reprezentantul OMS spune că o măsura carantinării trebuie luată pentru unități teritoriale mai mari și trebuie asumată politic.

„Bun, dacă ne hotărâm, atunci, din punct de vedere politic, trebuie să existe decizia: da, avem o problemă, luăm măsura carantinei, dar să fie asumată. Treaba asta, că închidem o stradă – dar de fapt n-am închis – mi se pare puțin realizabilă”, a punctat profesorul Rafila, candidat al PSD la alegerile parlamentare.

Medicul Alexandru Rafila a declarat, vineri, la Digi 24, că este foarte probabil ca până la sfârşitul anului România să înregistreze peste 10,000 de cazuri COVID-19 pe zi şi, în consecinţă, carantina pe regiuni nu este exclusă.

Nelu Tătaru: „Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat”

Și ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, că o eventuală carantinare pe sectoare a municipiului Bucureşti este greu de realizat.

„Suntem în evaluare. Din punctul meu de vedere, Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat, după cum este foarte greu de diferenţiat Bucureştiul de Ilfov în general. În acest moment suntem în perspectiva în care gestionăm fiecare caz în parte, facem izolarea sau carantinarea persoanelor, cu anchetă epidemiologică urmărită foarte clar şi monitorizarea prin medicul de familie”, a afirmat Nelu Tătaru.

Ministrul a mai spus că „pandemia nu se tranşează în spitale”, ci „între spitale”, făcând referire la faptul că cetăţenii trebuie să respecte regulile impuse de criza sanitară.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
De ce a MURIT, de fapt, Maradona! Ce au gasit medicii in trupul sau...
Ce avere mai avea Diego Maradona, idolul pentru care banii nu contau, și cui îi...
Ce avere mai avea Diego Maradona, idolul pentru care banii nu contau, și cui îi...
CTP, în război cu Monica Pop! Se înjură ca la ușa cortului: Afirmații scelerate, de...
Diego Maradona a murit în urma unui stop cardio-respirator
Nurcile cu coronavirus, în stare avansată de descompunere, ies prin pământ din gropile comune unde...
De ce a MURIT, de fapt, Maradona! Ce au gasit medicii in trupul sau...
Ce spunea Maradona despre Hagi și Popescu. ”A fost rivalul meu”
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ULTIMA ORĂ! Se majorează pensiile cu 40%? Decizia e FINALĂ! Pensionarii sunt în lacrimi
Anunț BOMBĂ: ”Nu e nevoie de vaccin. Pandemia s-a ÎNCHEIAT”. Fostul vicepreședinte Pfizer rupe tăcerea
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este noua preferinţă a românilor în materie de locuinţe. De câţiva ani, nu mulţi,...
Zodiile pe care finalul de an nu le prinde împreună. Despărțirile vor fi cu multe...
Inchide