Alocările pentru APĂRARE vor crește de la an la an. Anunțul lui Dăncilă: „Ne vom îndeplini toate responsabilitățile ce ne revin ca partener NATO”

Publicat: 14/03/2019, 12:05
Actualizat: 25/03/2019, 20:28

„Participăm activ la misiunile comune în teatrele de operații. Suntem deja în al treilea an de alocare a două procente din PIB pentru apărare, nivel pe care îl vom menține. Vom crește de la an la an alocările pentru apărarea națională, iar în centrul acestui angajament se află programele strategice de înzestrare, așa cum am prevăzut în Programul de Guvernare. Viziunea Guvernului României în acest domeniu este aceea ca o mare parte a investițiilor în tehnologia de apărare să se întoarcă în economia națională. România are o oportunitate majoră ca, prin aceste investiții în domeniul tehnologiei înalte, să-și asigure un rol de hub regional în industria de apărare europeană. Guvernul susține prin toate pârghiile legale realizarea acestor investiții, care, pe lângă beneficiile economice și de securitate, vor pune în valoare expertiza pe care țara noastră o are în acest domeniu”, a declarat Viorica Dăncilă, la ceremonia prilejuită de introducerea în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon.

Premierul a afirmat că România și-a îndeplinit toate condițiile ce îi revine ca stat membru NATO.

„Ca stat care deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, dar și ca membru activ al comunității europene și Alianței Nord-Atlantice, România acordă o atenție deosebită Parteneriatului NATO-UE. În ceea ce privește dimensiunea de securitate, acțiunile comunității europene trebuie să fie complementare celor ale Alianței, mai ales în contextul provocărilor comune. Atât la Bruxelles, cât și aici, în fața dumneavoastră, aș dori să subliniez că România va continua să rămână un partener de încredere, ferm angajat în consolidarea alianței transatlantice. Ne-am îndeplinit și vom continua să ne îndeplinim toate responsabilitățile ce ne revin ca partener NATO”, a adăugat Dăncilă.

Ea a susținut că evenimentul de astăzi reprezintă un punct important pentru România.

„Este o zi importantă pentru Forțele Aeriene Române care pot opera, de astăzi, pentru apărarea spațiului aerian național, cele mai performante aeronave de luptă din dotare, dar și pentru România, care a reușit să întărească în mod semnificativ capabilitățile noastre de apărare. Modernizarea Forțelor Aeriene a cunoscut rezultate importante în ultimii ani. Dotarea cu avioane avansate din punct de vedere tehnologic, care și-au demonstrat eficiența în cadrul NATO și care permit abordarea unui spectru larg de misiuni contribuie la descurajarea oricăror intenții ostile ce pot proveni din această zonă geografică. Guvernul României va acorda tot sprijinul necesar pentru continuarea acestui proces de modernizare, esențial pentru consolidarea posturii de apărare a țării noastre și pentru creșterea profilului României ca furnizor de securitate”, a conchis Dăncilă.

Premierul se află joi la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” Borcea -, unde participă la eremonia prilejuită de introducerea în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase