Alocația pentru copii ar putea crește de la 1 ianuarie 2017. Legea trimisă la Senat de liberali

Alocația pentru copii ar putea crește de la 1 ianuarie 2017. Legea trimisă la Senat de liberali
Publicat: 09/04/2016, 08:46

Potrivit proiectului, alocația pentru copiii cu vârsta până la 2 ani (sau până la 3 ani, în cazul celor cu handicap) ar putea ajunge la 20% din salariul minim.

Pentru minorii între 2 și 18 ani, valoarea propusă este de 10% din salariul minim sau 30% în cazul celor cu handicap.

În cazul în care va fi adoptată, legea ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2017.

”Niciun efort bugetar nu este prea mare pentru asigurarea unei relansări demografice a țării noastre. Nevoile crescânde pentru educația noii generații, în contextul în care sumele alocate sunt foarte mici, coroborate cu venitul familiei, de multe ori unul scăzut, conduce în mod cert la o pauperizare a societății și, mai grav, la declinul demografic. Corelarea cuantumului alocației cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, având drept sursă de finanțare bugetul asigurărilor sociale de stat, ar conduce, în opinia noastră, la o revigorare a demografiei românești”, susțin inițiatorii în expunerea de motive.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat de la 1.050 de lei la 1.250 lei lunar începând cu 1 mai 2016.

Parlamentarii se întrec în a depune la Parlament proiecte de lege electorale cu impact asupra bugetului de stat, opt inițiative fiind înregistrate chiar în ziua în care ministrul Finanțelor avertiza că implementarea acestui tip de măsuri înseamnă creșterea unor taxe sau reducerea unor investiții.

”Implementarea oricăror măsuri care costă, care au impact bugetar, trebuie să fie compensate de alte măsuri de reducere a altor cheltuieli sau de creștere a unor venituri”, a declarat ministrul de Finanțe, Anca Dragu, marți, la Palatul Parlamentului. Ministrul a mai spus că există deja unele constrângeri bugetare generate de aplicarea noului Cod fiscal, măsurile de relaxare fiscală pentru anul următor, lucru care „îngustează spațiul bugetar”.

Tot marți, la Senat au fost depuse mai multe proiecte de lege cu impact asupra bugetului, în aceeași zi în care Comisia pentru muncă de la Camera Deputaților a adoptat 130 de amendamente la legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016 și alte măsuri fiscal-bugetare.

Guvernul este îngrijorat cu privire la inițiativele parlamentarilor care presupun modificări bugetare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. ”Să nu uităm orizontul fiscal bugetar extrem de strâns în care ne desfășurăm activitatea. Suntem pe un deficit asumat la limita a 3%, iar impactul financiar bugetar sperăm să nu fie perturbat și de alte inițiative care vin din Parlament”, a subliniat Suciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase