Ambasada Marii Britanii neagă informațiile potrivit cărora prințul Charles ar cumpăra zeci de mii de hectare de pădure în România. UPDATE

Ambasada Marii Britanii neagă informațiile potrivit cărora prințul Charles ar cumpăra zeci de mii de hectare de pădure în România. UPDATE
Publicat: 28/07/2015, 10:25
Actualizat: 04/08/2015, 11:16

Anterior acestei precizări, în spațiul public a apărut informația potrivit căreia o fundație patronată de Prințul Charles al Marii Britanii ar vrea să cumpere aproximativ 100.000 de hectare de pădure în România, pentru a salva habitatul și a crea una dintre cele mai mare rezervații naturale din Europa. Potrivit Fundația Conservation Carpathia(FCC), o organizație nonguvernamentală despre care s-a scris că ar fi patronată de prințul Charles al Marii Britanii și care funcționează cu bani proveniți dindonații ale străinilor, ar vrea să cumpere aproximativ 100.000 de hectare de pădure în România, cu scopul de a o proteja de tăierile masive și exploatarea forestieră, scrie publicația scoțiană scotsman.com. În plus, FCC vrea să creeze în România un adevărat ”rai al urșilor și lupilor”, una dintre cele mai mari rezervații naturale din lume, a scris economica.net, citând publicația scoțiană The Scotsman. Ambasada Marii Britanii la București dezminte însă faptul că Prințul Charles ar intenționa acest lucru, arătând că acesta nu patronează Fundația Conservation Carpathia.

„Zona Carpaților românești este printre cele mai sălbatice din Europa. Acolo trăiesc carnivore mari și biodiversitatea este grozavă. Toate acestea sunt acum amenințate de defrișări și exploatare, astfel că încercăm să le protejăm pentru generațiile următoare”, a declarat Christoph Promberger, director executiv FCC.

Miza FCC este cu atât mai importantă cu cât înpădurile din Carpațitrăiește mai bine de jumătate din populația de lupi și lincși din Europa, dar și majoritatea urșilor bruni de pe continent, scrie publicația scoțiană. De altfel, FCC s-a implicat în procesul de salvare a pădurilor încă din 2013, când a început o amplă campanie de eradicare a tăierilor ilegale.

Oficialii fundației au declarat pentru economica.net că deja au cumpărat 16.000 de hectare de pădure, în Leaota, Piatra Craiului și Iezer Păpușa, investiția ridicându-se la 40.000 de euro. ”Banii provin de la fundații și filantropi internaționali”, au mai spus reprezentanții FCC, care au precizat că vor continua să achiziționeze hectare de pădure în România în următorii 10-20 de ani.

Fundația ar urma să transforme întreaga zonă într-un parc național care va fi donat statului, în momentul în care va exista un sistem de finanțare și amenajare custandarde internaționalepentru ariile protejte din Romania, potrivit FCC.

Potrivit The Scotsman, imediat după 1989 pădurile României au trezit interesul unor companii multinaționale care se ocupă de exploatarea forestieră și care au reușit să cumpere promițând investiții masive, locuri de muncă și oferte bune celor care și-au primit pământurile în urma retrocedărilor.

Tăierile ilegale reprezintă un alt fenomen de amploare, astfel că, potrivit datelor ONG-urilor, în perioada 1990-2011 s-au tăiat aproximativ 366.000 de hectare de pădure.

În momentul de față, compania care exploatează cea mai mare suprafață de teren din România este IKEA, retailerul suedez de mobilă care a achiziționat recent 33.600 de ha de pădure de la o firmă suedeză,Greengold,condusă de foștii parteneri ai universității americane Harvard în România. Pădurile celor de la IKEA sunt situate în județelePrahova, Buzău, Vrancea, Botoșani și Bihor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului