Ambasada Marii Britanii neagă informațiile potrivit cărora prințul Charles ar cumpăra zeci de mii de hectare de pădure în România. UPDATE

Ambasada Marii Britanii neagă informațiile potrivit cărora prințul Charles ar cumpăra zeci de mii de hectare de pădure în România. UPDATE
Într-o precizare transmisă presei, Ambasada Marii Britanii la București dezminte informațiile potrivit cărora prințul Charles ar urma să achiziționeze o suprafață întinsă de pădure în România

Anterior acestei precizări, în spațiul public a apărut informația potrivit căreia o fundație patronată de Prințul Charles al Marii Britanii ar vrea să cumpere aproximativ 100.000 de hectare de pădure în România, pentru a salva habitatul și a crea una dintre cele mai mare rezervații naturale din Europa. Potrivit Fundația Conservation Carpathia (FCC), o organizație nonguvernamentală despre care s-a scris că ar fi patronată de prințul Charles al Marii Britanii și care funcționează cu bani proveniți din donații ale străinilor, ar vrea să cumpere aproximativ 100.000 de hectare de pădure în România, cu scopul de a o proteja de tăierile masive și exploatarea forestieră, scrie publicația scoțiană scotsman.com. În plus, FCC vrea să creeze în România un adevărat ”rai al urșilor și lupilor”, una dintre cele mai mari rezervații naturale din lume, a scris economica.net, citând publicația scoțiană The Scotsman. Ambasada Marii Britanii la București dezminte însă faptul că Prințul Charles ar intenționa acest lucru, arătând că acesta nu patronează Fundația Conservation Carpathia.

„Zona Carpaților românești este printre cele mai sălbatice din Europa. Acolo trăiesc carnivore mari și biodiversitatea este grozavă. Toate acestea sunt acum amenințate de defrișări și exploatare, astfel că încercăm să le protejăm pentru generațiile următoare”, a declarat Christoph Promberger, director executiv FCC.

Miza FCC este cu atât mai importantă cu cât în pădurile din Carpați trăiește mai bine de jumătate din populația de lupi și lincși din Europa, dar și majoritatea urșilor bruni de pe continent, scrie publicația scoțiană. De altfel, FCC s-a implicat în procesul de salvare a pădurilor încă din 2013, când a început o amplă campanie de eradicare a tăierilor ilegale.

Oficialii fundației au declarat pentru economica.net că deja au cumpărat 16.000 de hectare de pădure, în Leaota, Piatra Craiului și Iezer Păpușa, investiția ridicându-se la 40.000 de euro. ”Banii provin de la fundații și filantropi internaționali”, au mai spus reprezentanții FCC, care au precizat că vor continua să achiziționeze hectare de pădure în România în următorii 10-20 de ani.

Fundația ar urma să transforme întreaga zonă într-un parc național care va fi donat statului, în momentul în care va exista un sistem de finanțare și amenajare cu standarde internaționale pentru ariile protejte din Romania, potrivit FCC.

Potrivit The Scotsman, imediat după 1989 pădurile României au trezit interesul unor companii multinaționale care se ocupă de exploatarea forestieră și care au reușit să cumpere promițând investiții masive, locuri de muncă și oferte bune celor care și-au primit pământurile în urma retrocedărilor. 

Tăierile ilegale reprezintă un alt fenomen de amploare, astfel că, potrivit datelor ONG-urilor, în perioada 1990-2011 s-au tăiat aproximativ 366.000 de hectare de pădure.

În momentul de față, compania care exploatează cea mai mare suprafață de teren din România este IKEA, retailerul suedez de mobilă care a achiziționat recent 33.600 de ha de pădure de la o firmă suedeză, Greengold, condusă de foștii parteneri ai universității americane Harvard în România. Pădurile celor de la IKEA sunt situate în județele Prahova, Buzău, Vrancea, Botoșani și Bihor.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide