Ambasada Olandei, despre cazul Borbely: Urmărim cu îngrijorare evoluțiile

Ambasada Olandei, despre cazul Borbely: Urmărim cu îngrijorare evoluțiile
Publicat: 12/03/2015, 16:57

„Ambasada Olandei urmărește evoluțiile cu îngrijorare. Credem că toți oamenii sunt egali în fața legii”, se arată în răspunsul remis MEDIAFAX de către misiunea diplomatică.

Ambasada își exprimă încrederea că „România ia în considerare recomandările din rapoartele MCV, inclusiv chestiunea ridicării imunității în cazul procedurilor penale”.

După ce Camera Deputaților a respins, miercuri, cererea de încuviințare a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely, prima reacție a venit din partea Comisiei Europene.

Un oficial al Comisiei Europene a precizat, miercuri seara, pentru MEDIAFAX, referindu-se la decizia Camerei Deputaților, că Executivul de la Bruxelles va monitoriza îndeaproape evoluțiile.

„Politica noastră este de a nu comenta cazuri individuale, dar, desigur, vom monitoriza îndeaproape evoluțiile”, a declarat, pentru MEDIAFAX, un oficial al CE.

Joi dimineața a reacționat și Ambasada SUA care a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că unul dintre principiile de bază ale democrației este că toți oamenii sunt egali în fața legii.

„Unul dintre principiile de bază ale democrației este că toți oamenii sunt egali în fața legii”, a precizat Ambasada SUA, reamintind că nu comentează cazuri individuale.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, nu a dorit să comenteze votul deputaților de respingere a cererii procurorului general pentru urmărirea penală a lui Borbely, spunând că în acea zi a fost la Brașov și adăugând că presa îl poate întreba ce vrea, dar el răspunde la ce crede că este important.

Întrebat de jurnaliști cum au votat deputații PSD, miercuri, în cazul cererii transmise de Procurorul general pentru urmărirea penală a lui Laszlo Borbely, Ponta a răspuns că el a fost, în acea zi, la Brașov, pentru un proiect sportiv care va antrena inclusiv investiții în infrastructură, adăugând: „Sunt convins că v-ați dat seama că dumneavoastră mă întrebați ce vreți și eu vă răspund ce cred că este important pentru țară”.

Ponta a participat, miercuri, împreună cu Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului, la Brașov, la o videconferință privind cadidatura României la Jocurile Olimpice de Tineret 2020.

Camera Deputaților a respins, miercuri, cererea de încuviințare a urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely, după ce Comisia juridică a avizat favorabil, acum două săptămâni, cererea Procurorului general de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul lui Borbely.

Fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, că redeschiderea dosarului său privind începerea urmăririi penale, printr-un simplu denunț, reprezintă „un abuz clar” din partea unor procurori.

„Stimați colegi, sunt perfect de acord că justiția trebuie să-și facă treaba și în mod independent, dar, după părerea mea, acest autodenunț, în urma căruia nu au fost verificate minimele informații constituie, trebuie să o spun, e un abuz clar din partea unor procurori și e vorba de persoane, de activitatea unei întregi instituții. În acest caz, pentru a nu apărea peste noapte sute de asemenea denunțuri, cred că trebuie să luăm în considerare ceea ce prevede Constituția, pentru a nu permite asemenea abuzuri”, a spus Borbely.

El a susținut, în timpul dezbaterilor din Cameră privind cererea de începere a urmăririi sale penale, că o cerință importantă pentru redeschiderea unui dosar este apariția unui element nou, „indicii temeinice”, în acel dosar și a apreciat că acest lucru nu s-a întâmplat în cazul lui.

Borbely a arătat că dosarul său, pentru care se decisese NUP în 2014, a fost redeschis pe baza unui „autodenunț”.

„În cazul meu, cererea de începere a urmăririi penale este bazată pe un simplu denunț, fără verificarea informațiilor minimale, fără audierea celor implicați. E evident abuzul care s-a făcut”, a adăugat deputatul UDMR.

„Nu cer altceva, decât în spiritul libertății de conștiință a elementelor prezentate, să judecați dacă sunt întrunite sau nu elementele constitutive ale redeschiderii acestui dosar care a fost închis prin neînceperea urmăririi penale în ianuarie 2014”, a precizat Laszlo Borbely.

El a făcut aceste precizări după ce a mai spus că a studiat imunitatea parlamentară din 28 de țări ale UE și că „în 25 de țări este o imunitate mai puternică pentru parlamentari decât în România”.

Borbely a arătat că este „un veteran” al Parlamentului și că, după 1989, oamenii și-au câștigat dreptul la libertate, adăugând că sloganul care circula după Revoluție „Nu vă fie frică!” este valabil și astăzi.

„Nu poți să construiești o societate construită pe frică”, a adăugat Borbely, în dicursul susținut la tribuna plenului Camerei Deputaților.

Procurorii DNA Oradea au decis, în 5 ianuarie 2015, revocarea soluției de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat soluția, astfel că dosarul lui Laszlo Borbely în care este suspectat de trafic de influență a fost redeschis.

Anchetatorii au suspiciuni că, în 2011, Laszlo Borbely, atunci ministru al Mediului și Pădurilor, ar fi primit de la Ioan Ciocan, administrator al unei firme, foloase necuvenite în valoare de 80.952 de lei, constând în renovarea și utilarea unui apartament, pentru a-și exercita influența asupra unor funcționari din Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), în vederea determinării acestora să favorizeze firma la licitații organizate prin Administrațiile Bazinale din teritoriu.

Borbely mai este suspectat și că, în 2011, ar fi primit de la administratorul unei alte firme, Anton Petru Molnar, foloase necuvenite în valoare de 112.199 de lei, constând în reamenajarea și extinderea unui imobil aparținând acestuia, pentru a interveni la funcționari din ANAR să favorizeze firma la licitații organizate prin Administrațiile Bazinale din teritoriu.

De asemenea, tot în 2011, Laszlo Borbely ar fi primit de la administratorul a două societăți comerciale suma de 50.000 de euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obțină lucrări în domeniul gospodăririi apelor și să încaseze contravaloarea lucrărilor executate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie a murit după ce a fost proiectată de banda de alergare prin fereastră...
A suferit o comoție cerebrală! Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
Sabotorii ruși au crezut că au distrus o fabrică de la Berlin care livra ajutoare...
Nici unul dintr-un milion n-ar fi pariat pe o asemenea transformare! Imagini cum n-ai fi...
Anca Sigartău, diagnosticată cu CANCER. Medicii i-au spus că mai are doar 1 an de...
Evaluare Naţională 2024. Reacţia unei eleve, după exerciţiul "complex" de la Limba română. Nota depinde...
Plaja din România cu prețuri mult mai mici decât Mamaia. Un șezlong costă 15 lei
Gordon Ramsay, la un pas de moarte! Celebrul bucătar a trecut printr-un accident extrem de...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Britanicii au pus sub lupă DUSTER. Ce cred despre SUV-ul din Mioveni?
România îl contestă pe omul lui Putin. Cine este Ruben Vardanyan
Premieră ISTORICĂ! Ce a adus o sondă chineză de pe fața nevăzută a Lunii?
Se schimbă permisul de conducere categoria B. Modificare radicală pentru șoferi din 2025
Debandada e-Factura. S-au schimbat regulile pentru acești români
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
"Am sperat că Viorel scapă!" - Părinții bărbatului mort la Ibănești își urlă durerea!
Băieții din „Casa Iubirii” observă cum Gagea pierde teren în fața Alexandrei. Ce spune tânăra...
O nouă veste tristă s-a abătut asupra lumii muzicale. Membrul unei formații celebre a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Mă, tu, acolo, în Japonia, câte ore pe zi lucrezi?
Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în luna iulie
×