Ambasadorul Franței: Chestiunea Schengen e una tehnică, devenită politică; decizia nu aparține doar Franței

Ambasadorul Franței: Chestiunea Schengen e una tehnică, devenită politică; decizia nu aparține doar Franței
Publicat: 10/10/2013, 13:27
Actualizat: 11/02/2016, 03:18

Ambasadorul Franței, Phillipe Gustin, a declarat, joi, că problema aderării României la Schengen este „una tehnică, devenită politică”, iar o decizie privind țara noastră aparține tuturor statelor din Schengen, „nu doar Franței”, și va fi luată „în mod colegial de toate țările care sunt îngrijorate”

Întrebat, joi, de jurnaliști, la Cluj-Napoca, înaintea unei întâlniri cu studenții francezi de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu”, cum comentează problema aderării României la spațiul Schengen, Phillipe Gustin, a declarat că această chestiune este una de politică internă a țării noastre, dar și a tuturor statelor UE.

„Chestiunea Schengen este o chestiune tehnică, care a devenit una politică. De politică internă a României și a tuturor statelor membre ale UE. Este o problemă tehnică și trebuie să ne asigurăm că toate măsurile tehnice sunt luate de România și Bulgaria. Decizia privind Schengen nu aparține doar Franței, ci ansamblului statelor zonei Schengen care trebuie să decidă intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen”, a spus Gustin.

Ambasadorul Franței a subliniat că „nu trebuie să se facă confuzii între chestiuni diferite” în privința spațiului Schengen și că „din păcate, confuzia este întreținută de mass-media”.

„Nu ar trebui să se facă confuzii între chestiuni diferite, dar, din păcate, confuzia este întreținută de mass-media. Sunt trei lucruri diferite. Materializarea Schengen înseamnă o deschidere a frontierelor. Schengen înseamnă că sunteți francez, român sau american sau chinez, luați avionul de București pentru a ajunge la Paris, sunteți obligat ca la aterizare, la aeroport, să efectuați controlul pașaportului. Acesta este Schengen. Al doilea subiect care este confundat este libera circulație a persoanelor, asigurată în țările UE, iar cum România aparține UE, există această libertate. A treia chestiune este libertatea muncitorilor de a se instala într-o țară UE. România și Bulgaria au avut parte de o derogare până la 1 ianuarie 2014 când vor fi ridicate restricțiile pe piața muncii. Sunt trei chestiuni care nu ar trebui confundate și trebuie explicate”, a declarat Gustin.

Întrebat dacă România îndeplinește condițiile tehnice privind Schengen, Gustin a spus că el nu este un specialist în problema tehnică.

„Au fost mari investiții care au fost făcute pentru securizarea frontierelor de care au profitat firme franco-germane, cum este EADS, au fost mari eforturi pentru securizarea frontierei aeriene. Totul trebuie pus pe masă, explicat și luată o decizie finală”, a menționat Gustin.

Întrebat, în continuare, dacă sunt șanse ca poziția Franței în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen să se schimbe, diplomatul francez a precizat că decizia va fi luată „în mod colegial de toate țările care sunt îngrijorate”.

În ceea ce privește problema romilor, ambasadorul Franței a spus că aceasta este una „europeană”, dar și una a României sau Franței, „de a trăi împreună”.

„În mod particular, în România, pentru români este o problemă de acceptare a faptului că romii sunt români, dar și pentru romi este o problemă să accepte că sunt români. Este o problemă complicată care durează de ani de zile, care ține de politicile de incluziune socială în România și Bulgaria, dar și una care ține de politicile de combatere a traficului pentru că mare parte din romii care sunt în Franța fac obiectul traficului de ființe umane, sunt exploatați pentru a fura, pentru a se prostitua, de diverse rețele”, a subliniat Phillipe Gustin.

Potrivit acestuia, Franța nu poate accepta ca străinii care se află pe teritoriul său să nu respecte legile în vigoare.

Ambasadorul Franței a avut, joi, o întâlnire cu conducerea UMF Cluj-Napoca, cu studenții francezi care învață aici, și va avea una cu conducerea Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) și studenții francezi care urmează cursurile acesteia.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, recent, răspunzând unei interpelări în Adunarea Națională, că a discutat în două rânduri cu omologul român, Victor Ponta, spunându-i că România nu va primi un răspuns pentru Schengen până la 1 ianuarie 2014, dacă nu vor fi întrunite în totalitate condițiile.

Șeful Guvernului de la Paris a respins, totodată, orice legătură între romi și aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Franța susține aderarea României la Schengen în etape, dar sunt necesare progrese în acest sens, a declarat, săptămâna trecută, la București, Jean-Pierre Dufau, președintele grupului de prietenie Franța-România din cadrul Adunării Naționale. Întrebat ce șanse are România să primească un vot pozitiv din partea Franței pentru aderarea la Schengen, Jean-Pierre Dufau a evitat un răspuns clar.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius declara, în Adunarea Națională (AN), răspunzând unei întrebări adresate de Gilbert Collard, că Guvernul consideră că „nu sunt îndeplinite condițiile pentru ca România să se integreze în spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014”, relatează postul Europe1.

Și purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, la 26 septembrie, pentru postul de radio RMC, că „nu sunt întrunite condițiile” pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...