Ambasadorul Franței în România: În cazul regionalizării și al căsătoriilor gay, Franța nu trebuie privită neapărat ca model

Ambasadorul Franței în România: În cazul regionalizării și al căsătoriilor gay, Franța nu trebuie privită neapărat ca model
Publicat: 23/04/2013, 16:06
Actualizat: 29/07/2014, 17:31

Ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin, afirmă că, atât în cazul regionalizării, cât și al căsătoriilor între persoane de același sex, Franța nu trebuie privită neapărat ca un model, subliniind că țara sa poate oferi însă expertiză privind regionalizarea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin, a declarat, marți, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că a abordat, printre altele, în discuțiile cu oficialitățile locale, subiectul regionalizării, precizând că Franța nu are „un model” pe care să îl propună, ci doar poate oferi expertiză.

„Am abordat și subiectul regionalizării. În această dezbatere extrem de importantă și sensibilă pentru România astăzi, Franța este, ca de obicei, alături de România. Nu avem un model pe care să-l propunem, avem doar o expertiză pe care o putem împărtăși cu prietenii noștri români”, a spus Gustin.

Întrebat despre căsătoriile între persoane de același sex, în curs de legalizare în Franța și referitor la care s-a propus un proiect și în România, ambasadorul a spus că Parlamentul unui stat poate decide dacă țara este sau nu pregătită pentru acest gen de dezbatere.

„În Franța este un proces care a început în urmă cu mulți ani și care a parcurs etape întinse pe mai mulți ani. Dacă urmăriți actualitatea franceză de azi, puteți vedea că nici această etapă de azi nu este lipsită de dificultăți. Sunt evoluții profunde, structurale, care vin să răspundă unor evoluții din cadrul societății și în acest moment este la latitudinea Parlamentului, la latitudinea legislativului, de a decide dacă țara este sau nu pregătită pentru o astfel de dezbatere. Un ambasador nu poate spune dacă o țară este sau nu pregătită pentru acest gen de dezbatere. Repet, trebuie să fie un proces succesiv care să ajungă să fie acceptat de societate în ansamblu. E ca în cazul regionalizării, nu cred că Franța este neapărat țara care trebuie privită ca un model în acest sens, dar este interesant să facem o astfel de comparație”, a declarat Gustin.

Deputatul USL Remus Cernea anunța că vrea să inițieze un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali și între persoanele de același sex, susținând că acest model este aplicat în mai multe țări europene.

„Eu susțin și noi, Verzii, susținem Drepturile Omului pentru toți cetățenii. Noi nu considerăm că anumiți cetățeni ar trebui discriminați în vreun fel pentru niciun motiv pentru că ar fi femei, pentru că ar aparține unei minorități naționale sau unei minorități sexuale. În Europa foarte multe țări deja acceptă parteneriatele civile sau căsătoriile între persoanele de același sex. Eu am anunțat deja că am în vedere un proiect de lege care să reglementeze parteneriatul civil între persoanele heterosexuale sau persoane de același sex pe model francez. În Franța, mai întâi acum cinci ani a fost adoptată legea privind parteneriatele civile, iar la începutul acestui an sau la sfârșitul anului trecut a fost adoptată legea privind drepturile persoanelor de același sex de a se căsători”, declara Remus Cernea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer