Ambasadorul Italiei: „Rapiditatea cu care s-a ajuns la suspendarea președintelui României a suscitat preocupări puternice la Roma”

Ambasadorul Italiei: Rapiditatea cu care s-a ajuns la suspendarea președintelui României a suscitat preocupări puternice la Roma
Publicat: 09/07/2012, 16:12
Actualizat: 11/07/2012, 11:05

„Este clar că rapiditatea cu care s-a ajuns la suspendarea președintelui României a suscitat puternice preocupări în numeroase capitale, inclusiv la Roma. Dar, pe 29 iulie, în România va avea loc un referendum popular: faptul că poporul va fi cel care va decide în problema destiturii președintelui este totuși garanția stării democrației și statului de drept”, a apreciat ambasadorul Italiei.

TMNews notează că mai mulți lideri europeni, inclusiv reprezentanții Comisiei Europene, sunt preocupați de înlocuirea președinților Camerei Deputaților și Senatului, a Avocatului poporului și de încercarea de preluare a controlului asupra Curții Constituționale de la București. „Trebuie analizată rapiditatea cu care cele mai înalte poziții instituționale din România și statutul lor pot fi modificate: facilitatea modificării acestor proceduri nu este deloc la fel în alte țări, unde statul de drept și principiile sunt de tip occidental. Parlamentul și forțele politice din România trebuie să se concentreze asupra acestor aspecte în următoarele luni. Procedurile pentru garantarea separației puterilor în stat trebuie consolidate pentru a se evita ca principiilor juridice să le fie suprapuși alți factori”, atrage atenția ambasadorul Italiei, Mario Cospito.

Ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Giulio Terzi, declara, joi, înainte de decizia Parlamentului de suspendare a președintelui Traian Băsescu, că autoritățile de la Roma urmăresc cu multă atenție evoluțiile politice din România și își doresc o clarificare cât mai rapidă, conformă cu procedurile constituționale. „Urmărim cu multă atenție evoluțiile politice din România. Evident, ne dorim să se ajungă cât mai repede la o clarificare în sensul unui parcurs normal, conform cu procedurile constituționale ale țării”, afirma Terzi, potrivit agenției ANSA.

De asemenea, el a arătat că România este un partener important pentru Italia. „România este un partener important în Europa, pe care îl apreciem și vom continua să îl apreciem”, a mai spus oficialul italian.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...