Ambasadorul Republicii Cehe în România aduce un omagiu victimelor comunismului, la Râmnicu Sărat

Ambasadorul Republicii Cehe în România aduce un omagiu victimelor comunismului, la Râmnicu Sărat
Publicat: 05/09/2013, 14:37
Actualizat: 04/09/2019, 20:03

Ambasadorul Republicii Cehe în România vizitează vineri, 6 septembrie, fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, unde va aduce un omagiu victimelor comunismului.

„Ambasadorul Republicii Cehe în România, JiÅ™i Å itler, se va afla vineri, 6 septembrie, începând cu orele 11.00, într-o vizită de lucru la fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, alături de conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Cu această ocazie, reprezentanții IICCMER îi vor prezenta Excelenței Sale planurile pentru restaurarea și promovarea fostei închisori ca Memorial al Victimelor Comunismului și vor discuta cele mai bune soluții pentru realizarea acestora. Domnul Ambasador va aduce un omagiu victimelor comunismului, aprinzând o candelă în memoria acestora”, se arată într-un comunicat al IICCMER.

JiÅ™i Å itler este Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în România începând cu anul 2010. Înainte de acest mandat, a derulat o activitate atât în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe, precum și ca Ambasador cu împuterniciri speciale. În această ultimă calitate, a activat ca negociator-șef al guvernului Cehiei pentru despăgubirea victimelor nazismului, a deținut funcția de reprezentant în Comisia internațională de revendicare a bunurilor pierdute în perioada Holocastului (ICHEIC) și cea de președinte al Grupului de lucru pentru sumarizarea nedreptăților materiale din cadrul Comisiei mixe pentru repararea unor nedreptăți materiale ale victimelor Holocaustului.

„Vizita Excelenței Sale precedă un alt eveniment important organizat de IICCMER în luna septembrie, în premieră în România: Workshop-ul Râmnicu Sărat va reuni specialiști și experți în domeniul restaurărilor de monumente din țară și străinătate, care vor colabora pentru identificarea soluțiilor optime în vederea transformării fostei închisori în Memorial al Victimelor Comunismului, estimată pentru 2016. Acest eveniment este primul workshop internațional organizat vreodată în România cu scopul identificării unor soluții în vederea transformării unui fost spațiu de detenție în Memorial al Victimelor Comunismului”, se arată în comunicatul IICCMER.

Prin proiectul „Memorial Râmnicu Sărat”, IICCMER și-a propus transformarea unui fost spațiu concentraționar într-unul al reflecției asupra naturii criminale a comunismului. Astfel, după finalizarea lucrărilor de reabilitare și de amenajare muzeală, estimată pentru 2016, Memorialul Râmnicu Sărat va reprezenta un punct focal pentru proiecte culturale, documentare și turistice și va găzdui vizitele a numeroase personalități din viața publică românească și internațională.

În iunie 2007, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER) a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sărat cu scopul de a organiza un Memorial al Victimelor Comunismului. Alături de închisori precum Sighet, Gherla sau Aiud, Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele represiunii comuniste, regimul de exterminare practicat aici contribuind la trista sa reputație și justificând pe deplin proiectul de valorificare muzeală propus de IICCMER.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York