Ambasadorul României în Liban, Victor Mircea, după explozia din Beirut: „Mă aștept la multe victime, având în vedere puterea deflagrației”

Ambasadorul României în Liban, Victor Mircea, după explozia din Beirut: „Mă aștept la multe victime, având în vedere puterea deflagrației”
Ambasadorul României în Liban, Victor Mircea (FOTO: MAE)
Publicat: 05/08/2020, 02:01
Actualizat: 05/08/2020, 02:06

Ambasadorul României în Liban, Victor Mircea, a declarat – marți seară – la Digi 24 că se așteaptă la multiple victime după explozia din zona portuară a Beirutului. Un depozit a sărit în aer, marți, consecințele fiind catastrofale.

Mai mult clădiri întregi au fost distruse, iar altele, aflate la kilometri distanță, au fost serios avariate. Printre acestea se află și sediul ambasadei României în Liban.

Cel mai recent bilanț arată cel puțin 73 de morți și aproape 4.000 de răniți.

„Au existat două explozii… de fapt un incendiu care a răbufnit, ulterior a survenit explozia cea mare. Deflagrația a fost în zona portului, la un depozit cu artificii și materiale inflamabile, asta a provocat o explozie așa puternică. Mă aștept la multe victime, având în vedere puterea deflagrației. Am avut stricăciuni parțiale, ferestre distruse, norocul a fost că nimeni nu era în ambasadă. Consulul este la secția consulară… ia legătura cu cei din teritoriu, s-au tansmis mesaje pe grupuri de români, nimeni nu ne-a comunicat o astfel de situație. Jumătate din Beirut este afectat de explozie. Primim mesaje de la colegi, de la alte ambasade, ne arată distrugerile provocate… Ceva impresionant”, a declarat Victor Mircea la Digi 24.

Explozia din Beirut a avut puterea unui seism cu magnitudinea de 4,5! S-a simțit până în Cipru

Explozia de marți din capitala Libanului, Beirut, a avut puterea unui seism cu magnitudinea de 4,5, conform calculelor Observatorului Seismologic din Iordania, date publicității de Al Jazeera.

Deflagrația a fost atât de puternică, încât s-a resimțit până în Cipru, la 240 km depărtare, iar unii dintre locuitorii insulei mediteranene chiar au crezut că este vorba de un cutremur.

Mesajul lui Klaus Iohannis, după explozia din Beirut: „Cele mai profunde condoleanţe familiilor victimelor”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis – marți – un mesaj de condoleanţe familiilor victimelor exploziei care a afectat capitala Libanului, Beirut.

„Cele mai profunde condoleanţe familiilor victimelor din teribila explozie din Beirut. Suntem alături de Liban şi de poporul libanez în aceste momente dificile”, a scris preşedintele României pe Twitter.

Imagini exclusive cu explozia din Beirut. Suflul deflagrației a ajuns la kilometri distanță. S-a aflat care a fost cauza deflagrației

Gândul a intrat în posesia mai multor imagini și filmări care surprind explozia uriașă avută loc astăzi în capitala Libanului, Beirut.

În imagini se poate observa cum suflul exploziei se resimte în zone aflate la kilometri distanță. Acesta a lovit blocuri de apartamente, fiind resimțit și în largul mării, dar chiar și până în Cipru, la peste 200 km depărtare.

Explozia de proporții care a lovit capitala Libanului, Beirut, a provocat pagube materiale imense, a ucis zeci de persoane și a rănit alte mii, relatează BBC.

FOTO: Ministerul Afacerilor Externe (MAE)

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase