Americanii de la Chevron s-au întors la Pungești. Incidente între protestatari și jandarmi. Viceprimar, pentru Gândul: „20 de persoane au fost reținute pentru identificare”

Americanii de la Chevron s-au întors la Pungești. Incidente între protestatari și jandarmi. Viceprimar, pentru Gândul: 20 de persoane au fost reținute pentru identificare
Publicat: 02/12/2013, 15:28
Actualizat: 29/07/2014, 17:01

După o lună și jumătate de suspendare a activității la Pungești, americanii de la Chevron s-au întors în această dimineață pentru a-și instala utilajele în comuna vasluiană și de această dată având loc incidente cu localnicii. Jandarmii au intervenit, îndepărtându-i pe protestarii care reclamă că au fost evacuați cu forța din corturi și urcați în dube.

Potrivit șefului Jandarmeriei, în zonă se află 250 de jandarmi. El a precizat că nu s-a folosit forța împotriva manifestanților. „Niciun moment nu s-au folosit mijloace din dotare, gaze lacrimogene, bastoane”, a spus el, precizând că o mașină a Jandarmeriei a fost avariată, fiindu-i spartă luneta.

Viceprimarul din Pungești, Vasile Voina, a declarat pentru gândul că din informațiile sale 20 de protestatari au fost reținuți în cursul dimineții. „La Jandarmerie au fost luați oamenii pentru identificare. Li s-au cerut cărțile de identitate și nu le aveau la ei”, a explicat el.

La jumătatea lui octombrie Chevron și-a suspendat activitatea în zonă, încercând să fa că ulterior o campanie de informare despre gazele de șist, însă localnicii i-au alungat pe reprezentanții companiei.

Mai mult, Consiliul Local din Pungești a votat o hotărâre privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist, hotărâre atacată însă în instanță de Prefectura Vaslui. De asemenea, aleșii locali vor organizarea unui referendum de demitere a primarului din Pungești care și-a pus la dispoziție terenul celor de la Chevron. Și această hotărâre a fost atacată în instanță de Prefectură.

UPDATE 12:27 andarmii au intervenit din nou, luni, în jurul orei 12.00, pentru a îndepărta de pe carosabil câteva zeci de persoane care protestează la Pungești și care blocau accesul mașinilor Chevron pe terenul pe care compania va amplasa sonda de explorare a gazelor de șist. Aproximativ 40 de localnici din Pungești care se opun explorării gazelor de șist și care protestează în fața gardurilor montate de Jandarmerie au încercat din nou, în jurul orei 12.00, să împiedice accesul mașinilor Chevron.

Chevron anunță începerea lucrărilor

Reprezentanții Chevron au anunțat, luni dimineață, că la ora 7.00 au fost începute lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localității Siliștea-Pungești din județul Vaslui, unde au ajuns mai multe utilaje.

Răzvan Mitroi, purtătorul de cuvânt al Chevron România, a declarat corespondentului MEDIAFAX că la ora 7.00 compania a reluat lucrările în zona Siliștea și că pe terenul concesionat acolo au sosit primele utilaje de la firma care va executa lucrările de amenajare a platformei unde ar urma să fie amplasată pima sondă de explorare a gazelor de șist.

„Chevron poate confirma că și-a reluat operațiunile în perimetrul Siliștea din județul Vaslui. Chevron intenționează să realizeze exclusiv acivități de explorare, folosind tehnologii convenționale în perimettul EV-2 (n.r. – Bârlad), conform permiselor pe care le-am obținut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în baza acordurilor de mediu pe baza cărora operăm. Chevron își reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile despre proiectele sale”, se menționează într-un comunicat de presă al Chevron.

Utilajele Chevron au ajuns în zonă cu ajutorul Jandarmeriei, câteva zeci de localnici încercând să împiedice accesul utilajelor.

Protestatarii, evacuați de Jandarmerie

Aproximativ 30 de persoane aflate în corturile din tabăra din Siliștea-Pungești au reclamat intervenția în forță a jandarmilor, luni dimineață, oamenii spunând că au fost ridicați din corturi și urcați în dube, în timp ce pe drumul județean din zonă Jandarmeria a montat garduri, drumul find blocat în totalitate.

Localnicii care stau în tabără susțin că luni dimineață, în urul orei 04.30, jandarmii au intervenit în forță și i-au urcat în dube pe unii dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane. O parte din protestatari susțin că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine.

Doi dintre protestatari au fost preluați de ambulanțe și transportați la Spitalul Județean din Vaslui.

Potrivit reprezentanților Serviciului Județean de Ambulanță, una dintre persoane – Costică Spiridon, fostul primar din Pungești din perioada 2000-2004 – a suferit o lipotimie în urm unui atac de panică, iar cel de al doilea protestatar transportat la spital – un bărbat de 42 de ani – a acuzat dureri în piept.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Drăgan, a declarat că „misiunea jandarmilor este să asigure un climat de normalitate la Pungești” și că în timpul deplasării jandarmilor în zonă aproximativ 100 de persoane au blocat drumul județean, șapte dintre acestea fiind ridicate și duse la Poliție.

„Peste 100 de persoane au blocat drumul județen și au avut un comportament ostil, iar jandarmii au acționat pentru deblocarea căii de acces. Șapte persoane au fost duse la Poliția Vaslui. Este normal ca jandarmii să acționeze pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, fiind o zonă specială”, a afirmat Irina Drăgan.

Totodată, reprezentanții Jandarmeriei spun că o mașină a instituției a fost avariată de protestatari.
„Pe timpul deplasării jandarmilor spre localitatea Siliștea, un grup de aproximativ 100 de persoane au blocat drumul județean din localitate, fiind necesară intervenția jandarmilor în vederea deblocării căii de acces. Persoanele în cauză au avut un comportament ostil la adreasa forțelor de ordine, pe timpul acțiunii pentru deblocarea căii de acces un autovehicul al Jandarmeriei fiind avariat. Șapte persoane au fost conduse la sediul Poliției Județene Vaslui în vederea identificării acestora și stabilirea condițiilor în care s-au produs evenimentele în care aceștia au fost implicați. Activitatea Jandarmeriei se ve desfășura în continuare în conformitate cu atribuțiile legale, cu respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, acționându-se totodată cu fermitate și echidistanță împotriva oricăror încălcări ale legii”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Jandarmerie

La ora transmiterii acestei știri, în zona taberei de la Pungești sunt zeci de mașini ale Jandarmeriei, Poliției și Ambulanței, iar drumul județean este blocat cu garduri metalice, câteva zeci de localnici aflându-se lângă gardurile de protecție și huiduindu-i pe jandarmii care ies cu mașinile din perimetrul unde nu este permis accesul.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat, în 16 octombrie, în zona localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, unde compania Chevorn intenționează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist în județul Vaslui.

Localnicii au blocat atunci drumul județean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi și un vagon de dormit, unde o parte dintre ei stau și pe timpul nopții, zona fiind numită „tabără de rezistență de la Pungești”.

Ulterior, reprezentanții companiei Chevron și-au retras specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunțat apoi că explorarea gazelor de șist de la Pungești se suspendă până când siguranța angajaților firmei, a constructorilor și a comunității va fi asigurată și, totodată, până când se va înțelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

În 27 noiembrie, aproximativ 200 de localnici din comuna vasluiană Pungești s-au adunat din nou în zona în care Chevron deține terenul pe care ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist, oamenii spunând atunci că au recurs la acest gest după ce în zonă au văzut mai multe mașini ale Jandarmeriei.

Theodor Istrate, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore