ANAF a secretizat recuperarea prejudiciului de 60 milioane euro din dosarul lui Dan Voiculescu

ANAF a secretizat recuperarea prejudiciului de 60 milioane euro din dosarul lui Dan Voiculescu
Publicat: 01/11/2014, 13:56
Actualizat: 29/04/2015, 17:29

Gândul a formulat o cerere în baza legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public, în care solicitam ca ANAF să explice cum decurge procedura de recuperare a prejudiciului din dosarul lui Dan Voiculescu.

Curtea de Apel a stabilit că statul trebuie să recupereze 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu și a dispus sechestru pe o serie de bunuri, precum clădirile în care funcționează Antena 3, Antena Tv Group sau GRIVCO.

În consecință, în cererea noastră, am solicitat ANAF să explice dacă, spre exemplu, a încheiat contracte cu aceste entități pentru închirierea sediilor care acum au intrat în proprietatea statului. De asemenea, am solicitat să ni se spună dacă au fost demarate procedurile de evacuare a societăților care ocupă aceste sedii aparținând statului.

În replică, ANAF a transmis într-un răspuns oficial că toate aceste detalii sunt secrete, astfel că presa și opinia publică nu au dreptul să le afle. „Totodată, cu privire la furnizarea de informații, altele decât cele publicate pe site-ul ANAF, menționăm că, potrivit art. 11 alin. (2) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare și pct. 11.1 din H.G. nr. 1050/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală acestea sunt supuse secretului fiscal”, se arată în răspunsul ANAF

Precizăm, însă, că articolele invocate de ANAF vorbesc de principii generale legate de caraterul informațiilor care circulă în instituție, iar gândul nu a solcitat numere de cont, tranzacții ori rapoarte de control, ci doar precizări legate de proceduri.

Art. 11 alin. (2) din O.G. nr. 92/2003 spune următoale:

(2) Informațiile referitoare la impozite, taxe, contribuții și alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise numai:
a) autorităților publice, în scopul îndeplinirii obligațiilor prevăzute de lege;
b) autorităților fiscale ale altor țări, în condiții de reciprocitate în baza unor convenții;
c) autorităților judiciare competente, potrivit legii;
d) în alte cazuri prevăzute de lege

Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 art 11 privind secretul secretul fiscal spune următoarele:

(1) Funcționarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai dețin această calitate, sunt obligați, în condițiile legii, să păstreze secretul asupra informațiilor pe care le dețin ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu.

Gândul a informat pe 8 octombire că statul a preluat o clădire din proprietatea Institutului de Chimie Alimentară în contul prejudiciului de 60 milioane euro stabilit în dosarul de spălare de bani în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Surse din cadrul instituțiilor care se ocupă de recuperarea prejudiciului au arătat că imobilul aflat pe strada București Ploiești nr 25-27 a fost întabulat „pe statul român”. Asta înseamnă că recuperarea prejudiciului în Dosarul ICA a început. Clădirea face parte din lotul de proprietăți pentru care instanța a dispus confiscarea în Dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat. La această adresă, funcționează redacția postului de televiziune Antena 3.

Totodată, statul a preluat o clădire din proprietatea Institutului de Chimie Alimentară în contul prejudiciului de 60 milioane euro stabilit în dosarul de spălare de bani în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Surse din cadrul instituțiilor care se ocupă de recuperarea prejudiciului au arătat că imobilul aflat pe strada București Ploiești nr. 25-27 a fost întabulat „pe statul român”. Asta înseamnă că a început recuperarea prejudiciului în Dosarul ICA, potrivit unor surse gândul. Clădirea face parte din lotul de proprietăți pentru care instanța a dispus confiscarea în Dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat. La această adresă funcționează redacția postului de televiziune Antena 3.

Contactat de gândul la începutul lunii pentru a comenta stadiul recuperării prejudiciului din dosarul Voiculescu, Mihai Gadea, directorul Antena 3 ,nu a dorit să facă nici un fel de comentariu. „Nu doresc să vorbesc cu dumneavoastră”, a spus Mihai Gâdea.

În august 2014, omul de afaceri în vârstă de 67 de ani a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării ICA. Voiculescu a primit pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod penal, legea mai favorabilă în cazul său. Totodată, lui Voiculescu i s-au interzis mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial