Anchetă a Avocatului Poporului la Penitenciarul Poarta Albă, pentru abuzuri reclamate de Gigi Becali

Redactor:
Aurelia Alexa
Anchetă a Avocatului Poporului la Penitenciarul Poarta Albă, pentru abuzuri reclamate de Gigi Becali
Reprezentanții instituției Avocatul Poporului au făcut o anchetă la Secția Valu lui Traian a Penitenciarului Poarta Albă, după ce Gigi Becali a reclamat abuzuri ale conducerii unității de detenție și faptul că i-a fost acordată o singură permisie.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a dispus efectuarea unei anchete la Penitenciarul Poarta Albă – Secția Exterioară Valu lui Traian, în urma petițiilor transmise de George Becali, se arată într-un comunicat remis vineri agenției MEDIAFAX.
Ancheta la Secția Valu lui Traian a Penitenciarului Poarta Albă a avut loc joi, când reprezentanții instituției au discutat și cu Gigi Becali.

„În cadrul discuțiilor purtate cu petentul George Becali, acesta a precizat că nu reclamă aspecte privind condițiile de detenție, ci doar modul de acordare al recompenselor pentru deținuți, în special a permisiunii de a părăsi penitenciarul, pe care a solicitat-o în mod repetat, dar i s-a aprobat doar o singură dată, pentru numai 24 de ore. George Becali apreciază că Decizia privind modul de acordare a recompenselor încalcă Legea nr. 254/2013 și trebuie anulată”, a precizat sursa citată.

Reprezentanții penitenciarului au arătat că recompensele se acordă potrivit metodologiei în vigoare, „respectată pe deplin în toate situațiile” și că deținuților nu li se permite să se deplaseze la muncă sau pentru a participa la activități religioase fără supraveghere.

Avocatul Poporului a precizat că rezultatele anchetei sunt în lucru și că, în funcție de rezultatele examinării celor sesizate de Becali, instituția va acționa conform dispozițiilor legale.

Gigi Becali a trimis la Avocatul Poporului două petiții, în 10 și 17 iulie.

Potrivit Avocatului Poporului, prin petiția din 10 iulie, George Becali a solicitat, între altele, sesizarea instanței de contencios administrativ pentru „îndepărtarea unor abuzuri flagrante prin excesul de putere exercitat de Administrația Națională a Penitenciarelor” și „toate penitenciarele”, anularea parțială a HG 1897/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii 275/2006 privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și anularea Deciziei 438/2013 a directorului general al ANP pentru aprobarea Metodologiei privind acordarea recompenselor persoanelor aflate în custodia ANP.

Prin petiția din 17 iulie, Gigi Becali a sesizat Avocatul Poporului în cazul conduitei conducerii penitenciarului în care este încarcerat, pe care o apreciază ca fiind „abuzivă”.

Becali a susținut că „modalitatea de interpretare și aplicare de către conducerea penitenciarelor și Administrația Națională a Penitenciarelor a prevederilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal reprezintă o încălcare a dreptului la viață și un act de tortură psihică” și că „neacordarea permisiei în mediul familial” constituie un act de „genocid pe timp de pace” și are ca efect imposibilitatea realizării scopurilor pedepselor.

Gigi Becali a mai arătat că i s-a acordat doar o zi de „permisie”, deși îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a beneficia de mult mai multe asemenea recompense, în condițiile în care este privat de libertate de un an și trei luni.

Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării și a primit ulterior un spor de șase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” și în cel al sechestrării celor care i-au furat mașina.

Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă, după ce Administrația Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia. Finanțatorul FC Steaua execută pedeapsa în regim deschis.

El a depus, în timpul detenției, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum și o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse. Instanța a respins și cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali pe motiv că acesta ar avea nevoie de o intervenție chirurgicală la coloană.

Becali a avut, la mijlocul lunii mai, o permisie de 24 de ore, el declarând la revenirea în unitatea de detenție că a fost acasă, și-a liniștit familia că este sănătos, nu este „chelios, bătrân sau slăbit”.

Gigi Becali le spunea jurnaliștilor în 13 mai, înainte să i se încheie permisia, că speră într-o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care să îi fie permis să meargă la tratament, el susținând că se vindecă mai greu, „cam în doi-trei ani, până la 1 decembrie, când vine noul președinte” și îl grațiază, dacă „nu se ambiționează și tata Băse și buf”.

Conducerea Penitenciarului Poarta Albă a declanșat, în 14 mai, procedura disciplinară în cazul lui Gigi Becali, pentru o intervenție telefonică în cadrul unei emisiuni televizate și pentru comportamentul din perioada permisiunii din penitenciar, când a dat mai multe interviuri presei.

Gigi Becali a fost sancționat cu suspendarea dreptului la vizită și cu suspendarea dreptului de a primi pachete, timp de o lună. Ulterior, Gigi Becali a contestat sancțiunea.

În 17 iunie, Judecătoria Medgidia a admis contestația lui Gigi Becali la decizia Comisiei de disciplină a Penitenciarului Poarta Albă și a dispus anularea sancțiunii disciplinare, decizia fiind definitivă.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide