Anchetatorii verifică dacă explozia din Beirut a fost rezultatul unui atac

Anchetatorii verifică dacă explozia din Beirut a fost rezultatul unui atac
Anchetatorii verifică dacă explozia din Beirut a fost rezultatul unui atac / Sursă foto: Profimedia
Publicat: 07/08/2020, 16:56
Actualizat: 06/04/2021, 17:34

Potrivit președintelui Libanului, Michel Aoun, anchetatorii cercetează dacă explozia devastatoare care a avut loc marți în Beirut ar fi putut fi cauzată de un factor extern, precum o cantitate de explozibil detonată voit.

Cauza exploziei nu este cunoscută

„Cauza nu a fost stabilită încă. Există posibilitatea unei interferenţe externe printr-o rachetă, o bombă ori altă acţiune”, a afirmat Michel Aoun vineri, scrie New York Times

Aoun a mai spus că i-a cerut președintelui francez, Emmanuel Macron, care a vizitat joi Beirutul, „să asigure imagini aeriene pentru a determina ce s-a întâmplat și dacă francezii nu le au, le vom solicita de la o altă sursă”, a spus președintele libanez.

O sursă oficială familiară cu investigațiile inițiale a declarat pentru Reuters, miercuri, că lipsa de acțiune și neglijența au fost de vină pentru explozie, după ce problema a ajuns în fața mai multor comisii și judecători și „nimic nu a fost făcut” timp de ani de zile.

Statele Unite au declarat săptămâna aceasta că nu a exclus posibilitatea unui atac.

Aoun, care a promis o anchetă completă, a spus că 20 de oficiali portuari au fost reținuți ca parte a anchetei.

Președintele Consiliului European merge sâmbătă la Beirut

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va călători sâmbătă la Beirut pentru a arăta sprijinul Uniunii Europene pentru Liban în urma exploziei de marți din portul Beirut, care a dus la moartea a mai mult de o sută de oameni.

În contextul exploziei, joi, Michel și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au cerut statelor membre ale Uniunii Europene să acorde un sprijin mai mare Libanului, țară care se confrunta deja cu o criză economică severă, după cum informează site-ul politico.eu.

„Voi călători mâine la Beirut pentru a arăta solidaritatea Europei cu oamenii din Liban. Șocați și întristați, rămânem alături de toți cei afectați și vom oferi sprijinul nostru. Având în vedere eforturile uriașe necesare din punct de vedere umanitar, dar și nevoile Libanului pentru reconstruire, solidaritatea noastră și a comunității internaționale va fi mai mare ca niciodată. Avem un interes comun. Vrem să limităm efectele acestei tragedii”, a scris vineri Michel pe Twitter.

Oficialul european a mai adăugat că se va întâlni cu președintele libanez, Michel Aoun, și alți politicieni de rang înalt din această țară.