ANCOM așteaptă până la 13 ianuarie oferte pentru 61 de licențe pentru TV digitală

Redactor:
Adrian Dumitrache
ANCOM așteaptă până la 13 ianuarie oferte pentru 61 de licențe pentru TV digitală
ANCOM așteaptă până la 13 ianuarie oferte pentru 61 de licențe pentru TV digitală

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a scos la licitație două licențe naționale de TV digitală rămase nealocate în procedura precedentă, precum și 40 de licențe de TV digitală regionale și 19 locale, prețurile variind între 1.000 și 300.000 euro, a anunțat instituția.

Termenul pentru depunerea ofertelor va expira la 13 ianuarie 2015, ora 17.00.

Prin intermediul fiecărei licențe (multiplex național) se vor putea furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii țări, în timp ce multiplexurile regionale și locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un județ, respectiv o localitate.

Alocarea multiplexurilor se va face prin procedură de selecție competitivă care presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă inițială prin care să indice categoriile și numărul de multiplexuri pe care dorește să le achiziționeze.

În funcție de existența sau nu a unei cereri mai mari decât oferta, licitația poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depășește oferta, pentru celelalte categorii desemnarea câștigătorilor făcându-se pe baza ofertei inițiale.

După ce se stabilesc câștigătorii și prețurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitația va continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile vor fi repartizate ofertanților câștigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceștia vor fi dispuși să le plătească pentru a obține o anumită alocare a frecvențelor.

Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar câștigătorii vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune după data de 17 iunie 2015.

Până la data de 1 mai 2017, câștigătorii celor două multiplexuri naționale trebuie să pună în funcțiune un număr de cel puțin 36 de emițătoare, în timp ce câștigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună în funcțiune cel puțin un emițător în fiecare zonă de alocare.

Taxa minimă de licență, care reprezintă prețul de pornire în cadrul licitației pentru fiecare din cele două multiplexuri naționale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale și locale aceasta variază între 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru București și 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localități care nu este reședință de județ. Taxele de licență au fost stabilite de către Guvern în luna februarie 2014.

Primele oferte câștigătoare vor fi cunoscute la 20 ianuarie 2015 și ANCOM va anunța apoi dacă se impune organizarea etapei de licitație pentru anumite categorii.

La procedura de selecție pot participa numai persoanele care au achiziționat caietul de sarcini al cărui preț este de 4.000 de lei.

Pentru a fi admis în licitație, un candidat trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii, enumerate în caietul de sarcini, printre care: să fie persoană juridică (societate comercială) română sau străină; să fi depus toate documentele prevăzute în mod complet și corect, până la data limită; durata de funcționare prevăzută în actul constitutiv să fie cel puțin până la data de 17 iunie 2025; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursă de la înființare, dacă aceasta este mai scurtă de 3 ani, să fie de minimum două milioane de euro, în situația în care candidatul depune ofertă pentru multiplexurile naționale.

După data limită de primire a candidaturilor, comisia va evalua toate dosarele primite și va anunța până pe 20 ianuarie 2015 candidații calificați în etapele ulterioare ale procedurii de selecție, pe baza criteriilor din caietul de sarcini.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune și televiziune, servicii multimedia suplimentare și alte date asociate de identificare transmise de la stațiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulație digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvență.

Primele trei licențe de TV digitală au fost atribuite în urma unei licitații Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR), acestea fiind adjudecate contra sumei de 1,02 milioane euro.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
Se DAU BANI pentru românii care au centrală în locuinţă! Sumele sunt destul de mari
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
„Ciuperca neagră”, care desfigurează pacienții Covid din India, confirmată și în Rusia. Avertismentul specialiștilor
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Patronul restaurantului Beirut a murit. În localul din Constanța au murit 3 tinere în 2014
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Celebrul cântăreț A MURIT! Șoc în showbiz
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide