ANCOM așteaptă până la 13 ianuarie oferte pentru 61 de licențe pentru TV digitală

ANCOM așteaptă până la 13 ianuarie oferte pentru 61 de licențe pentru TV digitală
Publicat: 02/12/2014, 21:49

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a scos la licitație două licențe naționale de TV digitală rămase nealocate în procedura precedentă, precum și 40 de licențe de TV digitală regionale și 19 locale, prețurile variind între 1.000 și 300.000 euro, a anunțat instituția.

Termenul pentru depunerea ofertelor va expira la 13 ianuarie 2015, ora 17.00.

Prin intermediul fiecărei licențe (multiplex național) se vor putea furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii țări, în timp ce multiplexurile regionale și locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un județ, respectiv o localitate.

Alocarea multiplexurilor se va face prin procedură de selecție competitivă care presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă inițială prin care să indice categoriile și numărul de multiplexuri pe care dorește să le achiziționeze.

În funcție de existența sau nu a unei cereri mai mari decât oferta, licitația poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depășește oferta, pentru celelalte categorii desemnarea câștigătorilor făcându-se pe baza ofertei inițiale.

După ce se stabilesc câștigătorii și prețurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitația va continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile vor fi repartizate ofertanților câștigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceștia vor fi dispuși să le plătească pentru a obține o anumită alocare a frecvențelor.

Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar câștigătorii vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune după data de 17 iunie 2015.

Până la data de 1 mai 2017, câștigătorii celor două multiplexuri naționale trebuie să pună în funcțiune un număr de cel puțin 36 de emițătoare, în timp ce câștigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună în funcțiune cel puțin un emițător în fiecare zonă de alocare.

Taxa minimă de licență, care reprezintă prețul de pornire în cadrul licitației pentru fiecare din cele două multiplexuri naționale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale și locale aceasta variază între 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru București și 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localități care nu este reședință de județ. Taxele de licență au fost stabilite de către Guvern în luna februarie 2014.

Primele oferte câștigătoare vor fi cunoscute la 20 ianuarie 2015 și ANCOM va anunța apoi dacă se impune organizarea etapei de licitație pentru anumite categorii.

La procedura de selecție pot participa numai persoanele care au achiziționat caietul de sarcini al cărui preț este de 4.000 de lei.

Pentru a fi admis în licitație, un candidat trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii, enumerate în caietul de sarcini, printre care: să fie persoană juridică (societate comercială) română sau străină; să fi depus toate documentele prevăzute în mod complet și corect, până la data limită; durata de funcționare prevăzută în actul constitutiv să fie cel puțin până la data de 17 iunie 2025; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursă de la înființare, dacă aceasta este mai scurtă de 3 ani, să fie de minimum două milioane de euro, în situația în care candidatul depune ofertă pentru multiplexurile naționale.

După data limită de primire a candidaturilor, comisia va evalua toate dosarele primite și va anunța până pe 20 ianuarie 2015 candidații calificați în etapele ulterioare ale procedurii de selecție, pe baza criteriilor din caietul de sarcini.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune și televiziune, servicii multimedia suplimentare și alte date asociate de identificare transmise de la stațiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulație digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvență.

Primele trei licențe de TV digitală au fost atribuite în urma unei licitații Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR), acestea fiind adjudecate contra sumei de 1,02 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?