Andrei Marga: Filiala ICR Oltenia va fi înființată la Craiova

Andrei Marga: Filiala ICR Oltenia va fi înființată la Craiova
Publicat: 12/11/2012, 15:17
Actualizat: 02/02/2019, 06:20

Filiala din regiunea istorică Oltenia a Institutului Cultural Român (ICR) va fi înființată la Craiova și nu la Târgu Jiu, așa cum se anunțase pe 25 octombrie, a precizat președintele ICR, Andrei Marga, miercuri, într-o conferință de presă susținută la sediul instituției din Capitală.

Dintre cele patru filiale din România ale Institutului Cultural Român, una va fi la Craiova, a spus Andrei Marga, punând astfel capăt incertitudinilor cu privire la noul sediu al ICR din provincia istorică Oltenia.

„Mergem pe Craiova. Sigur, oferte sunt numeroase în acest sens. Este, de exemplu, Maramureșul, cu o mare pondere istorică – cine știe Sighetul Marmației, Vișeul de Sus, Vișeul de Jos își dă seama despre ce este vorba. Există și argumente din acea direcție. Cu siguranță Bucovina va veni cu o propunere, Satu Mare – nu mai discut, dar, în situația dată, până când vedem cum funcționează filialele, mergem cu cele patru, adică rămânem cu Craiova, ca să fiu precis. Desigur, cei de la Târgu Jiu au și ei argumente – în definitiv vestigiile istorice sunt de partea lor, acolo sunt operele lui Brâncuși – dar, cu tot respectul pentru acest fapt, mergem pe Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași și, după ce observăm că totul funcționează bine, atunci ne putem gândi la o extindere”, a declarat Andrei Marga pentru MEDIAFAX.

În ceea ce privește rolul filialelor din provinciile istorice ale României, acesta a precizat că ele „vor asigura legătura între programele lansate de ICR și scriitorii, plasticienii, muzicienii, cineaștii și alți creatori din acele zone ale țării”. Spunând că a apelat o singură dată la serviciile ICR pe vremea când era condus de predecesorul său, Horia-Roman Patapievici, care i-a decontat cheltuielile de transport la o conferință susținută la Roma, Andrei Marga a explicat că este de părere că înființarea celor patru filiale din România constituie o oportunitate pentru oamenii de cultură din acele regiuni de a avea acces mai facil la programele derulate de ICR.

„Este o șansă pentru acești oameni să vadă ce programe sunt și să folosească oportunitățile care li se oferă. Înființarea acestor filiale poate fi un stimulent pentru acești oameni, să se gândească nu doar în termenii unei consacrări în provincia respectivă sau ai consacrării naționale, ci și în termenii consacrării internaționale. Institutul are tocmai această misiune de a oferi vizibilitate, prestigiu, cunoaștere în exterior”, a precizat președintele ICR.

Marga a subliniat că ICR este interesat să folosească resursele financiare mai ample din economia românească. „În provinciile istorice sunt totuși unități care pot contribui în acest sens”, a adăugat acesta.

Pe 25 octombrie, rectorul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Moise Bojincă, confirma pentru MEDIAFAX informația potrivit căreia noul sediu ICR din provincia istorică Oltenia va fi înființat la Târgu Jiu, în casa Grigorie Iunian, actualul sediu al Bibliotecii Centrale „Tudor Arghezi” a Universității „Constantin Brâncuși”.

„În proiectul nostru de înființare a unor filiale ICR în țară ne-am adresat capitalelor istorice, iar dacă ei (reprezentanții Universității din Târgu Jiu, dar și ai primăriilor și consiliului județean Craiova, care cooperează cu ICR în cadrul noilor filiale, n.r.) s-au înțeles pentru o suprafață mai mare, cu atât mai bine. Au autonomie și se pot organiza așa cum doresc”, a spus atunci Andrei Marga pentru MEDIAFAX.

La sfârșitul lunii septembrie, conducerea ICR a anunțat că va deschide patru noi filiale în țară – Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova -, ca parte a „efortului de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor interesați din întreaga țară”. Cele patru noi filiale ale ICR vor fi deschise în cooperare cu primăriile și consiliile județene respective.

Fiecare dintre filiale va fi condusă de un director și un director adjunct, desemnați de Institutul Cultural Român. Directoratul va fi asistat de 3-5 referenți.

În acest sens, pe 8 octombrie, ICR a propus spre desemnare în funcțiile de directori de filială pe Cassian Maria Spiridon (director) și Marius Chelaru (director adjunct), pentru filiala din Iași, Irina Petraș (director) și Pompei Cocean (director adjunct), pentru filiala de la Cluj-Napoca, Gheorghe Schwartz (director) și Lucian Alexiu (director adjunct), la filiala de la Timișoara, și Valentin Coșoveanu (director) și Marinela Pârvulescu (director adjunct), pentru filiala ICR de la Craiova.

Tot pe 8 octombrie, ICR a anunțat că intenționează să deschidă noi filiale în șapte mari orașe ale lumii – Beijing, Moscova, São Paulo, Alexandria, Atena, München-Nürnberg, Kiev – ca parte a măsurilor de asigurare a unei „cunoașteri mai bune și sporirea prestigiului culturii române în străinătate”.

Conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat pe 11 septembrie, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcția de președinte al instituției. Acesta a fost propus de PNL, care a solicitat plenului Senatului un vot, fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate.

La începutul lunii august, Horia-Roman Patapievici și-a prezentat demisia din funcția de președinte al ICR, gestul său fiind urmat de cel al vicepreședinților Tania Mihăilescu și Mircea Mihăieș. Patapievici anunțase, la sfârșitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR își va da demisia dacă Curtea Constituțională va decide că Ordonanța de Urgență a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea președintelui sub cea a Senatului, este declarată constituțională. Patapievici a ocupat funcția de președinte al ICR din 2005.

La mijlocul lunii septembrie, Andrei Marga a declarat că a transmis Guvernului o solicitare de majorare a bugetului institutului, pentru deschiderea de noi filiale în America Latină, China și Rusia și pentru plata noilor angajați. Astfel, după a doua rectificare bugetară din 2012, ICR a obținut suma de 676.000 de lei. Contactat de MEDIAFAX, Andrei Marga a spus că suma fost acordată în urma unei solicitări „pentru lucruri de urgență”, în condițiile în care bugetul pe 2012 a fost aproape epuizat de fosta conducere.

„Dar mai trebuie bani”, a susținut președintele ICR, care a subliniat că, în urma discuțiilor avute cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, ICR a obținut deja o sumă suplimentară de 1 milion de lei, dar și asigurările că „programele majore vor merge înainte”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?