Angajații de la Vama Călărași făceau controale formale la firmele acuzate de evaziune fiscală

Angajații de la Vama Călărași făceau controale formale la firmele acuzate de evaziune fiscală
Publicat: 11/09/2012, 12:14
Actualizat: 26/03/2019, 02:15

Angajați de la Direcția de Accize și Operațiuni Vamale Călărași făceau controale formare la firmele acuzate de evaziune fiscală de cinci milioane de euro și le asigurau spațiile necesare funcționării, potrivit DIICOT.

Grupul infracțional organizat specializat în activități de evaziune fiscală cu combustibili era constituit din opt persoane.

Acestea sunt acuzate că au achiziționat peste 11.000 de tone de motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu și motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călărași, însă în realitate au revândut motorina prin stații de distribuție a carburanților, fără să plătească taxele aferente.

„În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăți comerciale care dețineau stații de distribuție a carburanților, pe circuitul comercial fiind interpuse și societăți comerciale tip «fantomă», fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infracțională a fost sprijinită de către funcționari vamali din cadrul Direcției Județene de Accize și Operațiuni Vamale Călărași, care făceau controale formale la societățile comerciale implicate și le asigurau spații necesare funcționării.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat de către membrii grupării a fost estimat la cinci milioane de euro.

În acest dosar, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Călărași și IPJ Călărași, fac 33 de percheziții domiciliare, precum și la sediile mai multor societăți comerciale din municipiul și județul Constanța, București, municipiul Călărași și județele Sibiu, Giurgiu, Prahova, Alba și Vâlcea.

La sediul DIICOT vor fi audiate 12 persoane, urmând să fie dispuse măsurile legale.

Conform unor surse judiciare, între persoanele vizate s-ar afla mai mulți vameși, precum și șeful Vămii Călărași, Ion Voicu, astfel că au loc percheziții și la locuința acestuia, dar și în birourile Vămii Călărași.

Sursele citate au precizat că perchezițiile au legătură cu dosarul în care fostul șef al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul „Motorina”.

Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul „Motorina” alături de alte 16 persoane și șase firme, fiind acuzați de procurorii DIICOT Brașov de constituire sau sprijinire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Brașov în 7 septembrie, iar printre inculpați sunt și doi șefi din cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Brașov, Monea Claudiu și Ciobanu Dorel, dar și fostul deputat brașovean Vasile Bran.

DJAOV Brașov și Direcția Generală a Finanțelor Publice Brașov s-au constituit parte civilă în acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

Fostul consilier al lui Blejnar, Codruț Marta, care a fost și el audiat în acest dosar, nu se află printre inculpați.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov au dispus, în 1 august, începerea urmăririi penale față de Sorin Blejnar și Codruț Marta, pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală.

„În fapt, se reține că, în perioada martie – iulie 2010, inculpații Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel și Cuccina Salvatore au constituit un grup infracțional organizaț cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetățeni români, italieni și maghiari, specializat în activități de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili”, se arată într-un comunciat al DIICOT Brașov.

Membrii grupării sprijinite de Blejnar și Marta ar fi inițiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziționate în regim suspensiv și comercializate pe piața internă.

Grupul infracțional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcția Județeană de Accize și Operațiuni Vamale Brașov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii