Angela Nicolae, cea care a lucrat cu Kovesi la Parchetul General: Era o fire răzbunătoare și orgolioasă. O învățam să se îmbrace, dar se înfuria foarte tare

Angela Nicolae, cea care a lucrat cu Kovesi la Parchetul General: Era o fire răzbunătoare și orgolioasă. O învățam să se îmbrace, dar se înfuria foarte tare
Publicat: 17/05/2019, 16:08

– „Am fost anunțată de către un demnitar, cu 2 luni înainte de arestarea preventivă a mea și a fiului meu că voi fi arestată, care mi-a spus că Laura Codruța Kovesi, care era procuror general și cu care eu am colaborat două mandate, se laudă că voi fi arestată în curând”, spune Angela Nicolae pentru Monitorul Justiției.

– „Gândiți-vă că vestimentația pe care o avea și atitudinea și mai ales modul în care făcea conversație și anumite întâlniri contrastau cu statutul de procuror general. Eu, având vârsta pe care o aveam, îi eram ca o mamă și îi atrăgeam atenția când eram cu ea între patru ochi pe aceste probleme. O supărau foarte tare. O învățam să se îmbrace”.

Redăm, mai jos, prima parte a interviului cu Angela Nicolae:

Reporter: Vorbiți-ne puțin despre dosarul dumneavoastră. Pe cine ați deranjat?

Angela Nicolae: După 36 de ani de carieră juridică din care 18 ani am fost șefa departamentului de relații internaționale din Parchetul General, mi-a fost foarte greu să cred că voi ajunge în această situație, să mi se fabrice un dosar,care m-a executat. Eu am pierdut tot în urma acestui dosar – sănătatea mea, a familiei mel. Eu am doi băieți gemeni care ambii au niște probleme de sănătate și internări în spital. Am fost arestată împreună cu unul dintre fiii mei, cel care a rămas liber a avut două tentative de sinucidere în perioada în care eu am fost în penitenciar. Practic eu am fost anunțată de către un demnitar, cu 2 luni înainte de arestarea mea preventivă și a fiului că voi fi arestată, care mi-a spus că Laura Codruța Kovesi, care era procuror general și cu care eu am colaborat două mandate, se laudă că voi fi arestată în curând.

Eu nu am crezut această chestiune pentru că știam că nu sunt vinovată cu nimic. Rețineți că eu nu făceam parte din anturajul ei sau nu eram prietene. Dar în momentul în care ea a început primul mandat de procuror general, în anul 2006, ea m-a dat jos de pe funcția de procuror-șef al acestui departament și am devenit procuror simplu. După o perioadă de câteva luni de zile, pentru că avea nevoie de mine, m-a numit cu delegație procuror-șef de birou.

Reporter: Ne-ați putea spune despre ce demnitar era vorba?

Angela Nicolae: Este o persoană care este foarte importantă, este o persoană din sistemul judiciar, nu lucrează în Parchetul General, dar nu pot să vă spun numele. El îmi cerea să merg la Kovesi să discut cu ea această problemă ca să văd care sunt motivele pentru care ea se laudă că mă va aresta. Am fost foarte demnă și am avut coloană vertebrală, însă, gândindu-mă mai târziu după cele întâmplate, acesta a fost și unul dintre motive – pentru că era foarte orgolioasă.

Reporter: Ce reacție ați avut când ați primit această informație?

Angela Nicolae: Am zâmbit și am spus că sunt nevinovată și ce rost are? Cred că este o glumă, ce rost are să merg să vorbesc cu doamna Kovesi? Asta a fost reacția mea și el mi-a spus: Te sfătuiesc să te duci să discuți pentru că este o problemă serioasă și pentru că ea chiar dorește. Au fost, desigur și alte conflicte personale pe care le-am avut cu doamna Kovesi. În general, ea nu se înțelegea bine cu femeile. Rețineți că avea o vârstă când a venit ca procuror general: la 33 de ani, putea să fie copilul meu. Și venise de la Sibiu, unde după declarația pe care a a dat-o și informațiile date de către Traian Băsescu rezulta că la data respectivă nu avea decât 3 dosare mai importante.

Ea venea de undeva de la Sibiu în Capitală pe acest post de procuror-șef al tuturor parchetelor din România și mai mult decât atât, trebuia să coordoneze, inclusiv printre altele, și activitatea departamentului pe care eu îl conduceam, mai ales problemele de asistență judiciară. Aici sunt probleme complexe și se presupune să cunoști un număr mare de tratate internaționale, de acorduri și de protocoale între parchetele diverselor țări.

Și eu am fost printre contactele la rețeaua judiciară europeană. Nu a lucrat niciodată în comisii rogatorii și mai mult decât, atât eu voiam ca să o învăț și voiam să colaborez cu ea, dar repet, era foarte orgolioasă și răzbunătoare. Nu voia să accepte sfaturile pe care i le dădeam. Un aspect foarte important este și – sigur că pare hilar – dar ea știți că a făcut baschet. Se spunea că a venit la conducerea Parchetului General o baschetbalistă care a fost pusă de Traian Băsescu. Gândiți-vă că vestimentația pe care o avea și atitudinea și mai ales modul în care făcea conversație și anumite întâlniri contrastau cu statutul de procuror general. Eu, având vârsta pe care o aveam, îi eram ca o mamă la vârstă, îi atrăgeam atenția când eram cu ea între patru ochi pe aceste probleme și acestea o supărau foarte tare. O învățam să se îmbrace.

Vă dau un exemplu. Cu o delegație străină, mi se pare din Germania, ea este la început de carieră. Avea o ținută… cu inclusiv pantofi sport. Deci eu am avut o discuție cu ea pentru că un procuror general nu poate să se prezinte în astfel de ținute și gândiți-vă că toate aceste observații pe care eu i le făceam și o rugam să vină îmbrăcată într-o ținută oficială, într-un costum adecvat, cu pantofi asortați.

Reporter: Ce reacție avea?

Angela Nicolae: De furie. Trecea foarte repede de la o extremă la alta. Se înfuria foarte tare. La o întâlnire oficială pe care am avut-o cu procurorul general din Europa, datorită vârstei și faptului că eu știam mai multe limbi străine, am fost prezentată ca procurorul general, adică se credea că eu sunt procurorul general. Vă dați seama că a înfuriat-o foarte tare și lucrurile acestea s-au acumulat.

Surse din SRI mi-au spus că am reprezentat și un trofeu pentru ea. Era în plină desfășurare activitatea de investigație într-un dosar de evaziune fiscală de la Dâmbovița unde foarte mulți administratori de firme fuseseră arestați, iar ea a vrut să arate pentru că unul dintre inculpații în acel dosar era inculpat și în acest dosar fabricat mie. S-a vehiculat în mass-media că eu sunt marea protectoare a mafiei cărnii și cu un prejudiciu de 50 de milioane de euro, lucru care nu s-a confirmat. Era vorba de dosarul de la Dâmbovița și nu de dosarul meu în care eu am fost trimisă în judecată pentru trafic de influență.

Gândiți-vă, fiului meu care era bolnav și care a avut mai multe internări, i se reține complicitate la trafic de influență, iar mie în condițiile în care că se spune că am pretins anumite sume de bani prin intermediul fiului meu. Sumele erau modice, de 1.000 de RON, de 4.000 de RON. Una dintre martore spune că a fost sunată la 4 dimineața și fiul meu i-a cerut suma de 100 de RON, care era exact contravaloarea unei doze de heroină. Pentru că repet, fiul meu printre alte maladii, avea și această dependență, a consumului de droguri și substanțe psihotrope. Gândiți-vă că dacă eu făceam trafic de influență cu acești oameni, făceam cu un copil bolnav, cu un copil care era dependent, această triplă dependență și care putea să mă șantajeze mereu?

Gândiți-vă că suntem în anul 2013 – 2014 când sistemul era foarte puternic, în care zăngănitul de cătușe era foarte puternic. Iar DNA-ului îi era permis orice și nu era considerat un abuz că oferea informații înainte de arestul meu preventiv. Deci eram reținută și au început să se scurgă informații din dosar pentru ca să se formeze această imagine a mea opiniei publice că sunt vinovată și sunt marea procuroare și mare protectoare a mafiei cărnii. Lucruri absolut nereale pentru că era dosarul de la Dâmbovița – deci fiul meu discuta telefonic cu unul dintre inculpații din acel dosar și una dintre cereri a fost: Dați-mi bani, vă rog. Era într-o stare de servaj.

Reporter: Cum comentați aceste dezechilibre sau aceste evoluții a Ministerului Public?

Angela Nicolae: Începând cu 2010, părerea mea este că sistemul acesta dualist judiciar care slujea sistemul Băsesco – nazist era deja creat. Gândiți-vă că la șefia unor instituții foarte importante din justiție erau puși oamenii lui Băsescu, cum a fost pusă de pildă și Kovesi în 2006. De asemenea prelungirea mandatului s-a făcut tot datorită lui Băsescu. Mie mi s-a părut la Kovesi că setea de putere a fost pe primul plan. Deci nu aspectul financiar neapărat, dar setea de putere. Ea a vrut să demonstreze în continuare lui Iohannis că este foarte bună, că are realizări foarte mari ca să fie lăsată în continuare ca șefă. Kovesi, în perioada cât ea a executat mandatele de procuror general și de șef DNA, a făcut cele mai multe abuzuri.

Reporter: În ce sens?

Angela Nicolae: Vă dau exemplul meu concret. La un moment dat datorită activității mele de coordonare a activității relației internaționale, veneam în contact cu oameni care la nivel internațional care aveau niște poziții foarte mari. Ajunsesem să cunosc toți procurorii generali din UE, pentru că printre sarcinile mele de serviciu era și aceea de a participa împreună cu procurorul general al României la întâlniri oficiale pe care le avea în străinătate. Sigur că eu am cunoscut pe toți acești procurori general din UE, cu unii chiar am avut relații de prietenie. Kovesi nu cunoștea nici o limbă străină. Acum spre sfârșit, poate engleza, dar nici măcar franceza, deși mama ei fusese profesoară de franceză. Și atunci desigur că eu având aceste cunoștințe inclusiv îl știam pe Barosso la acea vreme care era președintele Comisiei Europene, cunoșteam demnitari la nivel înalt, nemaivorbind de ambasadorii din străinătate sau cei străini la București sau reprezentanții străini la București.

Gândiți-vă că au fost foarte și mulți europarlamentari care au mers la ușile unor cancelarii a UE și care au început să spună despre activitățile politice ale unor partide care își desfășoară activitățile în România. Și atunci eu, având aceste cunoștințe la nivel, foarte înalt i-a fost teamă că la un moment dat, când eu mi-am dat seama de coloratura ei politică, să nu spun anumite chestiuni sau abuzuri care începuseră. Vă dau un exemplu, la o întâlnire cu o delegație germană de nivel foarte înalt, pe aspecte privind prima organizată, aspecte de spălare a banilor – eram în perioada în care era în curs dosarul lui Adrian Năstase. Atunci mi-am dat seama de coloratura ei politică când, fără să fie întrebată, începuse să discute despre vinovăția lui Adrian Năstase, în condițiile în care acesta se bucura de prezumția de nevinovăție. Cert este că ea făcea aceste afirmații de vinovăție, nu avea dreptul să le facă, încălca grav și prezumția de vinovăție. Afirmațiile au fost făcute în cadrul întâlnirii.

Reporter: Care era relația ei cu Daniel Morar?

Angela Nicolae: Să știți că Daniel Morar, deși a fost și șef al DNA-ului, în perioada în care el a condus DNA nu s-au petrecut aceste dezastre și tragedii din perioada lui Kovesi. Are și el petele lui, dar totuși eu l-am cunoscut personal și era un bun profesionist. Chiar știa carte și limbi străine și era apreciat chiar și în exterior. Niciodată nu a făcut din cauzele pe care le soluționa – unele importante cu oameni chiar vinovați – o justiție televizată.

Relațiile dintre ei nu erau relații bune pentru că știți că la un moment dat el își dorea ca să fie procuror general al României. A fost, o perioadă scurtă de timp, interimar și până la urmă a venit Nițu Tiberiu la conducere, fostul prim adjunct al lui Kovesi. Dar relațiile între ei nu erau relații cordiale. Adică erau relații de antipatie. Nu se suportau. Dacă ați observat în interviurile pe care le-a dat și când vorbea de CCR, nu ezita să spună, mai ales când era vorba de unele modificări legislative, să spună numele lui și de faptul că CCR este de vină și așa mai departe. (Morar, n.r.) Nu a fost un partener de nădejde cum a fost Livia Stanciu.

Reporter: Revenind la dosarul dumneavoastră.

Angela Nicolae: Țineți minte că în momentul în care lui Kovesi i se prezintă acea citație ca să meargă la noua Direcție pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de magistrați, este foarte supărată că i s-a trimis citație și că nu a avut timpul să studieze dosarele. Mie mi s-a întâmplat pe 28 octombrie 2013 o situație inedită. Sunt luată de pe stradă, urcată într-o mașină fără să mi se spună de ce, înconjurată de doi polițiști de la poliția judiciară sau de către doi lucrători SRI, apoi la domiciliul meu. În momentul în care am ajuns la etaj, pentru că era ora 6:30 dimineața și băieții mei dormeau la acea oră, nu se putea intra în casă pentru că era cheia în ușă. Au spart-o pur și simplu și au intrat, deși trebuiau, ca să se intre în domiciliu,să vină să discute. Nu mi s-a spus nimic.

Revin acum la cauza care a declanșat această furie față de mine: pentru că eu cunoșteam aspecte și din dosarul ALRO și poate și din altele. Și atunci, băiatul meu, în luna mai 2011, era internat în spital la Obreja cu diagnosticul tulburări de comportament. Acolo i se trimite o martoră, care cred că de fapt a fost denunțătoare inițial. Un martor cu nume de cod care era omul DNA-ului și care, subit, se îndrăgostește de Daniel, băiatul meu. După ce el se externează, îi dă un telefon și are inițiativa unei relații de prietenie. Și de aici, el începe o activitate comercială de patru luni de zile, la inițiativa acestei fete, care era omul DNA-ului și care, la rândul ei, cunoștea un cetățean libanez, care era și informatorul SRI-ului în privința cetățenilor libanezi de pe teritoriul României.

Reporter: De unde știți că era omul DNA-ului, aveți informații în acest sens sau ați aflat ulterior?

Angela Nicolae: Am văzut acea adresă prin care ea avea nume de cod, cu ocazia arestării mele. Practic acestea au fost cauzele mai importante – dosarul Indoneziei, dosarul ALRO. Îi era frică ca aceste aspecte să nu apară. Era foarte răzbunătoare.

Cea de-a doua parte a interviului cu Angela Nicolae va fi publicată, duminică, în Monitorul Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
×