ANI: Conflict de interese la un consilier local din Mioveni

ANI: Conflict de interese la un consilier local din Mioveni
Publicat: 10/04/2014, 09:47
Actualizat: 31/07/2014, 14:13

„Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Olteanu Dumitru, consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Mioveni, județul Argeș (mandatele 2008-2012 și 2012-2016)”, se arată într-un comunicat de joi remis MEDIAFAX.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI), Dumitru Olteanu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, având un interes de natură patrimonială, a participat la ședințele Consiliului Local al Orașului Mioveni, votând pentru adoptarea hotărârilor privind aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale consiliului în perioada 2009-2013. În anexele acestor hotărâri au fost prevăzute sume din care s-au efectuat plăți către Clubul Sportiv Mioveni, în cadrul căruia Olteanu deține calitățile de membru fondator și președinte al consiliului director, precizează sursa citată.

ANI mai precizează că, în vederea finanțării acțiunilor/activităților din cadrul Programului „Promovarea Sportului de Performanță” în anii 2009, 2010, 2011, 2012 și 2013, Clubul Sportiv Mioveni a încheiat cu Consiliul Local al orașului cinci contracte de finanțare, în valoare totală de 23.942.500 Lei (aproximativ 5.442.000 de euro).

Astfel, susține ANI, Dumitru Olteanu nu a respectat dispozițiile legale potrivit cărora „nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, cele potrivit cărora „aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: […] orice persoană juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia; […] o asociație din care fac parte”, dar și cele conform cărora „consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii”.

Dumitru Olteanu (PSD) este consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Mioveni, județul Argeș, din 20 iunie 2008. De asemenea, el deține, în cadrul Clubului Sportiv Mioveni, calitățile de membru fondator, membru în Adunarea Generală a Asociaților (din 4 decembrie 2001), membru asociat și membru în Consiliul Director (din 8 august 2006), membru în Biroul Executiv (din 14 iunie 2010) și președinte al Consiliului Director (din 6 iulie 2010).

ANI mai menționează că Dumitru a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. El a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Conform legii, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective.

Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele