Antonia Pup, eleva de 10 la Bacalaureat care a refuzat banii de la Guvern, a răbufnit: “Orban, eu nu am nevoie de momeala ta!”

Redactor:
Răzvan Scarlat
Antonia Pup, eleva de 10 la Bacalaureat care a refuzat banii de la Guvern, a răbufnit: “Orban, eu nu am nevoie de momeala ta!”
Antonia Pup, eleva de 10 la Bacalaureat care a refuzat banii de la Guvern, a răbufnit: “Orban, eu nu am nevoie de momeala ta!”

Antonia Pup, eleva care a obținut nota 10 la Bacalaureat, este total dezamăgită de modul în care autoritățile tratează probleme începerii anului școlar 2020-2021. Tocmai din acest motiv, tânăra a refuzat ferm premiul guvernamental de 3.000 de lei care i se cuvenea, pe motiv că la mijloc este vorba doar de o acțiune electorală.

Vreţi performanţă? Scoateţi elevii acestei Românii din sărăcie şi faceţi centre de excelenţă, aduceţi profesori buni în mediul rural, creşteţi bursele de performanţă nu doar atunci când folosiţi asta drept un laitmotiv electoral. Bacul este un examen de certificare a competenţelor, în niciun caz un concurs cu premii, iar orice acţiune privind promovarea acestuia drept un concurs nu face decât să perpetueze un model toxic în şcoala românească şi să adâncească faliile dintre noi”, a scris eleva pe contul personal de Facebook.

Am renunţat la ceva material pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la problemele existente din sistemul educaţional. Guvernul tratează problema începerii noului an şcolar cu superficialitate, elevii nu au primit nici acum dispozitivele electronice în vederea accesării resurselor educaţionale din mediul digital, măsurile sunt comunicate evaziv”, a precizat Antonia Pup într-un interviu pentru cluj24.ro.

Antonia Pup: “Elevii au fost mințiți!”

Întrebată despre greşelile pe care le-au făcut autoritățile cu privire la începerea noului an școlar, Antonia Pup a declarat: “Lipsa de asumare a unor decizii ferme şi populismul. Pot înţelege orice, dar asta nu pot înţelege, pentru că este imoral. Pot înţelege lipsa banilor, deşi nu este un aspect care ar trebui trecut cu vederea de către elevi, părinţi şi profesori. Elevii au fost minţiţi, li s-a promis acces la educaţie garantat, li s-a promis accesul la o şcoală sigură. Acum, la peste cinci luni de la momentul suspendării cursurilor, care sunt măsurile concrete pe care Guvernul României le-a întreprins pentru elevii acestei ţări? Eu nu pot numi nici măcar una în afară de banala Teleşcoală, care nu poate înlocui sub nicio formă învăţarea centrată pe elev”.

“Nu aș putea accepta momeala de 3.000 de lei!”

Antonia Pop este, în prezent, studentă la Istorie, la Universitatea de Vest din Timişoara. A refuzat banii de la Guvern, după care a explicat pe Facebook: “Încă de când am aflat că am luat 10 la Bacalaureat, foarte multă lume îmi adresa următoarele două întrebări: >, >. Untold nu se mai ţine, iar despre bani pot să vă spun următorul lucru: nu îi iau.  

Orban, ţine-ţi banii că eu nu am nevoie de ei. Nici dacă m-ar da afară banii din casă nu aş putea accepta > de 3.000 de lei de la Guvernul României oferită tuturor elevilor care au obţinut media 10 la examenele naţionale din acest an şcolar.  

Hotărâre de Guvern aprobată chiar cu câteva ore înainte de începerea campaniei electorale, ce coincidenţă!”, este mesajul transmis de elevă.

“Nu, nu este dreptul meu! În Statutul Elevului…”

“În aceeaşi săptămână în care preşedintele României a spus ca nu e o problemă că elevii nu vor primi măşti, în aceeaşi săptămână în care profesorii au fost minţiţi cu privire la creşterile salariale, în aceeaşi săptămână în care elevii au fost anunţaţi de un reprezentant de la nivel guvernamental că dispozitivele electronice nu vor ajunge înainte de începerea şcolii, pentru că achiziţia pe care noi am solicitat-o încă din martie este tergiversată.  

>. Nu, nu e dreptul meu. În Statutul Elevului nu apare un astfel de drept, dreptul a de a accepta să fii tranzacţionat de un Guvern care a călcat în picioare principii fundamentale ale Şcolii, precum egalitatea de şanse şi calitatea”,  a precizat Antonia Pup.   

“Bani murdari! Cred că putem mai mult de atât”

„> Asta este cea mai patetică lozincă. Vreţi performanţă? Scoateţi elevii acestei Românii din sărăcie şi faceţi centre de excelenţă, aduceţi profesori buni în mediul rural, creşteţi bursele de performanţă nu doar atunci când folosiţi asta drept un laitmotiv electoral. Bacul este un examen de certificare a competenţelor, în niciun caz un concurs cu premii, iar orice acţiune privind promovarea acestuia drept un concurs nu face decât să perpetueze un model toxic în şcoala românească şi să adâncească faliile dintre noi.

Fac un apel către toţi ceilalţi elevi eligibili pentru Marele Premiu, adică bani murdari şi „momeală” de scurtă durată: gândiţi-vă că sunteţi pe cale să fiţi pozaţi şi folosiţi de aceeaşi oameni care au închis ochii atunci când 900.000 de elevi au întrerupt şcoala online din cauza sărăciei. Gândiţi-vă, înainte să-l acceptaţi, că refuzarea acestui fals premiu poate să fie oportunitatea noastră de a distruge acest cerc vicios al educaţiei româneşti. Că în vremuri de criză, avem nevoie mai mult decât oricând de solidaritate. Că dacă avem un drept pe care trebuie să ni-l apărăm cu orice preţ, este vorba de dreptul la educaţie. Nemijlocit. Făra a fi tranzacţionat.

Cred că putem mai mult de atât. Este felul meu de a mă ralia mişcării de revoltă a elevilor care nu tac şi fac frumos când văd că guvernanţii neglijează dreptul la educaţie şi tratează cu stângăcie problema accesului, a părinţilor care sunt ameninţaţi cu chemări în judecată pentru că nu se pot transforma în epidemiologi de casă, a profesorilor ale căror drepturi salariale au fost asimilate mersului la cârciumă. Aşa nu #sepoate, eu nu accept silenţios să fiu parte a acestei înscenări lângă care unii şi alţii vor să-şi pună hashtagurile“, a încheiat Antonia Pup.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Cum a ajuns să arate la 46 de ani Adrian Ilie, celebrul fotbalist din...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
COMENTARIU Lelia Munteanu. Cum s-a ajuns în Israel de la peste 9.000 la sub 1.000...
Ursula von der Leyen: Livrarea potenţialelor vaccinuri COVID-19 către ţările UE ar putea începe în...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
A MURIT! Este vorba despre o vedeta din trustul PRO TV
De ce femeile POSTEAZĂ sau trimit fotografii aproape NUD cu ele. Ce nu știu BĂRBAȚII
Mama Luizei Melencu și-a strigat durerea. A ajuns la capătul puterilor și a lăsat un...
Anunț pentru toți românii de la bloc cu centrale termice de apartament. Cum faci economie...
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Top 3 cele mai norocoase zodii în data de 29 octombrie. Mută și munții din...
Inchide