ANUNȚ. A murit Ion Ceaușescu, fratele mai mic al lui Nicolae Ceaușescu. Bărbatul avea 88 de ani

ANUNȚ. A murit Ion Ceaușescu, fratele mai mic al lui Nicolae Ceaușescu. Bărbatul avea 88 de ani
Ion Ceaușescu, fratele lui Nicolae Ceaușescu. Foto: Historia.ro
Publicat: 10/05/2020, 15:31
Actualizat: 12/05/2020, 14:10

Ion Ceaușescu, fratele mai mic al dictatorului Nicolae Ceaușescu, a murit, duminică, 10 mai, la vârsta de 88 de ani.

Ion Ceaușescu a fost al șaptelea băiat al familiei și mezinul familiei Ceaușescu. El s-a născut la 23 martie 1932 în comuna Scorniceşti, raionul Costeşti, regiunea Argeş s-a născut Ion Ceauşescu, al şaptelea băiat al cuplului Ceauşescu.

O familie obișnuită de țărani

Tatăl se numea Andruţă, iar mama Alexandrina. Aceasta era o familie obişnuită de ţărani ce aveau în proprietate 7 hectare de teren arabil.

El s-a născut la 23 martie 1932 în comuna Scorniceşti, raionul Costeşti, regiunea Argeş s-a născut Ion Ceauşescu, al şaptelea băiat al cuplului Ceauşescu.[1] Tatăl se numea Andruţă, iar mama Alexandrina. Aceasta era o familie obişnuită de ţărani ce aveau în proprietate 7 hectare de teren arabil.[2]

“Cinci din cei şapte băieţi vor pleca în capitală şi la Piteşti, cei doi rămaşi angajându-se la muncă în sat., , [3] Ion a avut o copilărie liniştită şi datorită diferenţei mare de vărstă nu l-a avut în preajmă pe fratele său mai mare cu 14 ani, Nicolae Ceauşescu. Acesta din urmă era plecat la Bucureşti.

Ion Ceaușescu, secretar de grupă la UTM

În anul 1939 Ion Ceauşescu s-a înscris la şcoala elementară, terminând şapte clase în anul 1948, datorită unei întreruperi de doi ani. Urmând exemplul a patru fraţi mai mari şi a multor alţi tineri din epocă, acesta va părăsi satul natal.

Ajuns în capitală îşi continuă studiile şi se înscrie din anul 1949 la o Şcoală Medie din Bucureşti, apoi intră în organizaţia U.T.M[4] unde a fost secretar de grupă, membru în comitetul U.T.M. pe şcoală şi membru în Biroul Regional Bucureşti. Şcoala medie a absolvit-o în 1953.

Cu ajutorul  fratelui său Nicolae Ceaușescu, care devenise influent în partidul comunist, Ion a fost trimis pentru calificare la Moscova, unde a urmat cursurile Școlii Medii de Energie Electrică până în anul 1956, an în care își întrerupe școlarizarea din cauza problemelor de sănătate. [5]

Materialul integral pe historia.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase