Anunț pentru șoferi. Ce se va întâmpla cu punctul de amendă din ianuarie 2020 / Planul lui Orban

Redactor:
Gandul
Anunț pentru șoferi. Ce se va întâmpla cu punctul de amendă din ianuarie 2020 / Planul lui Orban
Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, că va propune un proiect legislativ pentru ca amenzile rutiere să nu mai fie legate de salariul minim, ca până acum.

Codul rutier stipulează că valoarea punctului-amendă se calculează ca 10% din salariul minim brut. Așadar, odată cu creșterea salariului minim brut, șoferii ar putea plăti amenzi de circulație mai mari.

Orban a anunțat că vrea o altă formulă de calcul a amenzilor rutiere, pentru ca acestea să nu mai fie legate de salariul minim.

„Asta a fost practica, de inghetare, sa nu tina cont de salariul minim. Aici mai degraba o sa venim cu un proiect de lege in care sa nu mai legam de salariul minim amenzile.

S-a dovedit ca daca a fost necesata prorogarea timp de doi ani de zile a cresterii amenzilor in functie de salariul minim, inseamna ca legarea acestor amenzi de salariul minim nu a functionat. Vom lua o decizie, o sa gasim o solutie”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Adevarul.

Dacă se va păstra aceeași schemă, de la 1 ianuarie 2020, valoarea punctului-amendă s-ar putea majora de la 145 lei la 223 lei.

Amenzile din clasa l se vor situa intre 446 si 669 de lei. Apoi, sanctiunile de clasa a ll-a vor fi intre 892 si 1.115 de lei, cele de clasa a lll-a vor avea un cuantum cuprins intre 1.338 si 1.784 de lei, iar cele de clasa a lV-a vor fi cuprinse intre 2.007 si 4.460 de lei.

Amenzile de categoria a V-a, rezervate persoanelor juridice, ar pleca de la 4.683 si ar putea atinge 22.300 de lei.

Inchide