AOR, nemulțumită de rectificarea bugetară: 27 de orașe au primit între 3 și 10 lei/locuitor

AOR, nemulțumită de rectificarea bugetară: 27 de orașe au primit între 3 și 10 lei/locuitor
Reprezentanții Asociației Orașelor din România (AOR) se arată indignați după ce, la rectificarea bugetară, 27 de orașe au primit între 3 și 10 lei/locuitor, iar altele au buget minim de funcționare. Aceștia spun că multe administrații locale vor ajunge nefuncționale și cer întâlnire cu premierul.

Într-un comunicat remis, vineri, Mediafax, AOR își exprimă indignarea față de rectificarea de buget, spunând că „pune orașele mici și mijlocii din România într-o situație fără precedent”.

„Prin recenta rectificare, 27 de orașe au primit între 3 și 10 lei/locuitor, 16 orașe între 11 și 20 lei/locuitor și 14 orașe între 21 și 30 lei/locuitor, iar bătaia de joc a ministrului de Finanțe Orlando Eugen Teodorovici este dusă la extrem, după aprobarea hotărârii de guvern, 25 de orașe rămânând cu buget minim de funcționare sub 1.000 lei/locuitor/an, în această valoare fiind incluse sumele alocate pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități. O sfidare cinică față de cetățenii din unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș, având în vedere că oricăreia dintre comune i s-a asigurat un buget minim de funcționare de 1.000 lei/locuitor/an, încă de la începutul anului, când a fost aprobată Legea 50/2019 privind bugetul de stat”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit documentului citat, AOR a susținut alocarea de sume suplimentare care să aducă 45 de orașe „discriminate” la un buget minim de funcționare de 1.000 lei/locuitor/an și alocarea pentru orașele și municipii de sume peste aceste valori, care să le asigure un buget rezonabil pentru funcționarea lor, inclusiv pentru susținerea organizării și funcționării instituțiilor și serviciilor publice, respectiv licee, spitale, creșe, servicii de evidență informatizată a persoanei, instituții de asistență socială, poliție locală, parchet și judecătorie, agenție de ocupare a forței de muncă, administrație financiară și trezorerie, care, în afara locuitorilor orașului, deservesc și comunele învecinate.

Pentru acestea, AOR a propus suma de 1.400 lei/locuitor/an.

Reprezentanții AOR spun că prin noua rectificare de buget, ministrul de Finanțe „a falimentat orașele și a suprimat orice perspectivă de dezvoltare de minimă necesitate”.

„Administrațiile locale vor ajunge în imposibilitatea de funcționare, cu școli fără încălzire asigurată, în care copiii noștri vor îngheța de frig, pe străzi va fi beznă, gropile vor rămane neasfaltate, gunoaiele vor acoperi orașele. Situația multor orașe s-a degradat an de an pentru că Legea bugetului de stat a luat șansa comunităților locale la elementele vitale de care se ocupa administrația locală: apă, curent electric, căldură, gaze, canalizare”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții AOR cer o întâlnire urgentă cu prim-ministru, după votul de săptămâna viitoare, în Parlament, pentru negocieri privind o rectificare imediată.

 

Inchide