Apa potabilă îmbuteliată ar putea fi testată după reguli mai aspre. Proiectul depus de parlamentarii PSD

Apa potabilă îmbuteliată ar putea fi testată după reguli mai aspre. Proiectul depus de parlamentarii PSD
Publicat: 15/04/2017, 11:32
Actualizat: 29/03/2019, 10:33

„Autoritatea de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București, decide efectuarea unei monitorizări suplimentare cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate și ori de câte ori există dovezi care atestă prezența în apă a unor substanțe sau microorganisme care au fost sau nu au fost stabilite ca parametri în conformitate cu anexa nr. 1 și care pot constitui un pericol potențial pentru sănătatea umană. Monitorizarea suplimentară se realizează individualizat pentru fiecare substanța sau microorganism în cauză”, potrivit proiectului de lege pentru modificarea art.7 alin.(10) din Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile, depus la Senat.

Compoziția bacteriologică și chimică a apei potabile îmbuteliate se modifică în timp, explică inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

„Apa potabilă îmbuteliată este testată legal, înainte de îmbuteliere și la 12 ore după. Dacă a trecut aceste două teste, apa este considerată bună de consum până la expirarea termenului de valabilitate. Totuși, în urma analizelor, s-au gasit în apa îmbuteliată aflată pe raftul magazinelor, niveluri depășite ale conținutului de bacterii sau de substanțe nocive. Deși specialiștii știu că apa din recipienți își schimbă compoziția la raft, legea este permisivă”, spun inițiatorii, afirmând că, în apa potabilă îmbuteliată au fost depistate și mocroorganisme, cu depășiri de 15 ori mai mari decât valoarea limită.

Agenții patogeni care se pot găsi în apa de băut pot cauza: infecții urinare, infecții ale plăgilor, gastroenterite, infecții respiratorii, septicemii și meningite.

Inițiatorii susțin că standardele apei potabilie trebuie trecute pe etichete: „Având în vedere că apa îmbuteliată își schimbă compoziția în timp în defavoarea consumatorului, trebuie făcute teste ale apelor îmbuteliate nu numai la izvor și după 12 ore de la îmbuteliere, cum se face acum, ci și cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, iar standardele trebuie trecute pe etichete, iar instituția abilitată să verifice cauzele modificării compoziției apei (de exemplu ar fi materialul plastic în care est pusă apa), precum și condițiile de depozitare”, potrivit sursei citate. Senatul este prima cameră sesizată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase