Apariție foarte rară a unui submarin nuclear american. De ce a ieșit la suprafață

Apariție foarte rară a unui submarin nuclear american. De ce a ieșit la suprafață
Sursă foto: CNN
Publicat: 17/01/2022, 11:22

Un submarin nuclear din arsenalul Marinei SUA a făcut ieșit la suprafață în Guam, în weekend, într-o apariție publică foarte rară. Este un mesaj transmis atât aliaților, cât și inamicilor, pe fondul tensiunilor tot mai mari din zona Indo-Pacifică, scrie CNN.

USS Nevada, care transportă 20 de rachete balistice Trident și zeci de focoase nucleare, a intrat sâmbătă în baza navală de pe insula americană din Pacific. Este prima vizită a unui submarin cu rachete balistice, numit uneori „boomer”, în Guam din 2016 și doar a doua vizită anunțată din anii 1980.

„Vizita în port întărește cooperarea dintre Statele Unite și aliații din regiune, demonstrând capacitatea SUA, flexibilitatea, pregătirea și angajamentul continuu față de securitatea și stabilitatea regională din Indo-Pacific”, se arată într-un comunicat al Marinei SUA.

Mișcările celor 14 submarine „boomer” din flota navală a Statelor Unite sunt secrete. Datorită energiei nucleare, submarinele pot sta scufundate luni întregi, rezistența lor fiind limitată doar de proviziile necesare pentru echipajele de peste 150 de marinari.

Marina americană spune că submarinele din clasa Ohio, ca USS Nevada, stau în medie 77 de zile pe mare, înainte de a petrece aproximativ o lună în port pentru întreținere și aprovizionare.

Este foarte rar ca un astfel de submarin să fie fotografiat. Dar, având în vedere tensiunile care se dezvoltă între SUA și China cu privire la statutul insulei autonome Taiwan, și pe măsură ce Coreea de Nord intensifică testele balistice, Washingtonul face practic o declarație prin această ieșire la suprafață a USS Nevada. Submarine și arme nucleare de capacitatea celor americane nu pot fabrica în acest moment nici Beijingul, nici Phenianul, potrivit analiștilor citați de Reuters.

„SUA trimite un mesaj, intenționat sau nu: putem parca 100 de focoase nucleare în pragul ușii tale și nici măcar nu vei ști și nici nu vei putea face mare lucru în privința asta. Iar reciproca nu este valabilă și nici nu va fi pentru mult timp”, a spus Thomas Shugart, fost căpitan de submarin al Marinei SUA și acum analist la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

China are 6 submarine nucleare, în timp ce SUA are mult mai multe

Programul de submarine balistice al Coreei de Nord este la început, iar flota estimată a Chinei are doar șase submarine cu rachete balistice.

În plus, submarinele de genul acesta ale Chinei nu au puterea celor americane, potrivit unei analize din 2021 realizate de experți de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Submarinele cu rachete balistice de tip 094 ale Chinei sunt de două ori mai „zgomotoase” decât submarinele americane și, prin urmare, sunt mai ușor de detectat. De asemenea, poartă mai puține rachete și focoase, au scris analiștii CSIS în august.

Pe lângă mesajul politic, prezența USS Nevada în regiune prezintă o altă oportunitate, a spus Alessio Patalano, profesor de strategie la King’s College din Londra.

„Prezența acestui tip de submarin, în special în antrenamente și exerciții, înseamnă și oportunitatea de a învăța cum să le vânezi pe cele ale altor puteri din regiune. Coreea de Nord urmărește dezvoltarea unui astfel de tip de platformă, iar China are deja. Perfecționarea capacității de urmărire a acestora este la fel de importantă ca descurajarea strategică”, a spus Patalano.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom