Aproape o sută de persoane rămase înzăpezite au fost salvate de echipele de intervenție

Aproape o sută de persoane rămase înzăpezite au fost salvate de echipele de intervenție
Publicat: 23/03/2013, 15:47
Actualizat: 31/01/2019, 18:47

Aproape o sută de persoane, șoferi și pasageri în mai multe mașini care au rămas înzăpezite în județul Botoșani, au fost salvate vineri noapte de echipele de intervenție, misiunile continuând și sâmbătă dimineața, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.

Persoanele care au rămas înzăpezite au fost ajutate de pompieri, polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi și autoritățile locale să ajungă în cea mai apropiată localitate sau la domiciliu. Unele dintre aceste persoane au fost cazate la școli, primării, dar și la persoane particulare din localitățile Dângeni, George Enescu și Ungureni, iar autoritățile locale le-au asigurat hrană și ceai cald.

Peste 150 de apeluri de la persoane care au rămas înzăpezite au fost înregistrate de vineri seara până sâmbătă, la ora 5.00, la Dispeceratul integrat pentru situații de urgență.

Cele mai multe probleme au fost înregistrate pe DN 29, între localitățile Botoșani și Săveni, drum perpendicular pe direcția vântului, a precizat ISU Botoșani, într-un comunicat de presă.

Aproximativ 70 de persoane rămase înzăpezite între localitățile Mihai Viteazu și Săveni au fost preluate cu două buldoexcavatoare și o ambulanță SMURD, fiind transportate în localitățile Mihai Viteazu și Săveni.

Un băiețel de 11 luni, din comuna Todireni, care trebuia să fie internat, a ajuns la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Botoșani după aproape patru ore. Acesta a fost preluat de o ambulanță aparținând substației Trușești, care a mers în spatele unui utilaj de la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, întrucât în mai multe zone de pe traseu zăpada viscolită a blocat circulația. În condiții normale, distanța Todireni – Botoșani poate fi parcursă în maxim o oră, a precizat ISU Botoșani.

Pompierii și jandarmii au continuat sâmbătă dimineață misiunile de salvare pe DN 29 Botoșani – Săveni. Șase pompieri și patru jandarmi au salvat peste 20 de persoane din mai multe autoturisme rămase înzăpezite la aproximativ patru kilometri de Săveni.

„Condițiile meteorologice existente le-au permis deplasarea cu autospecială SMURD doar un kilometru. Pentru a ajunge la persoanele care aveau nevoie de ajutor, salvatorii au fost nevoiți să parcurgă mai bine de trei kilometri pe jos. Cu toate că vântul sufla cu putere și zăpada depășea în unele locuri un metru înălțime, s-a reușit evacuarea persoanele din zona respectivă și transportarea acestora la Săveni”, a precizat ISU Botoșani.

Totodată, pompierii au salvat, sâmbătă dimineață, un bărbat de 66 ani, din Mitoc, care avea probleme cardiace și rămăsese blocat într-un microbuz înzăpezit la patru kilometri de Săveni. Întrucât nu au reușit să ajungă cu autospeciala SMURD până la microbuz, din cauza drumului impracticabil, salvatorii au mers pe jos, prin viscol, trei kilometri și s-au întors cu bărbatul, care a fost transportat pe o targă.

În zona fermei Popăuți, la ieșirea din municipiul Botoșani, mai multe persoane au rămas blocate în trafic din cauza ninsorii și a viscolului, pompierii fiind solicitați să intervină vineri noapte de către Prefectura Botoșani. Echipele de intervenție au deblocat șapte autoturisme și au salvat 16 persoane.

ISU Botoșani a precizat că sâmbătă dimineață mai erau închise cinci tronsoane de drumuri naționale, respectiv DN 29A Dorohoi – Darabani – Rădăuți Prut, DN 29C Cucorăni – Bucecea, DN 29 Botoșani – Huțani și Botoșani – Săveni – Manoleasa și DN 29D Botoșani – Trușești – Ștefănești.

Județul Botoșani a fost sub avertizare cod portocaliu de ninsori și viscol până vineri seara, când a intrat în vigoare codul galben de vânt puternic, valabil până sâmbătă, la ora 17.00. Potrivit meteorologilor, viteza vântului va depăși la rafală 60-70 kilometri pe oră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani