Aproximativ 150 de sindicaliști au protestat la Guvern, cerând modificarea Legii dialogului social

Aproximativ 150 de sindicaliști au protestat la Guvern, cerând modificarea Legii dialogului social
Aproximativ 150 de sindicaliști de la Federația Națională Solidaritatea Metal au protestat, luni, în fața sediului Guvernului, solicitând modificarea Legii dialogului social, în special a capitolelor care vizează reprezentativitatea, protecția membrilor de sindicat și negocierile colective.
Publicat: 15/04/2013, 12:15
Actualizat: 25/06/2013, 17:31

Aproximativ 150 de sindicaliști de la Federația Națională Solidaritatea Metal au protestat, luni, în fața sediului Guvernului, solicitând modificarea Legii dialogului social, în special a capitolelor care vizează reprezentativitatea, protecția membrilor de sindicat și negocierile colective.

Sindicaliștii care au protestat la sediul Guvernului, din Timiș, Galați și Buzău, au avut bannere pe care scria „Salariații români = sclavii angajaților”, „Dispariția industriei = dispariția PIB-ului”, „Consiliul investitorilor străini = demolatorii dialogului social” și au scandat „Hoții!”.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a venit la protestatari pentru a le transmite că problema legislativă invocată de către sindicaliști este deja în atenția guvernanților, care au început să lucreze la modificări și că îi așteaptă la discuții.

Președintele Federației Naționale Solidaritatea Metal, Gheorghe Sora, a declarat că revendicările lor vizează în principal reprezentativitatea sindicatelor, protecția membrilor de sindicat și negocierile colective.

Sora a mai spus că a stabilit o întâlnire cu ministrul Doina Pană în 23 aprilie, de la ora 10.00.

Liderul sindical a precizat că protestele vor continua marți și miercuri, chiar dacă ministrul pentru Dilog Social i-a invitat deja la discuții.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, anunța, la 1 februarie, că va depune un proiect de modificare a Legii dialogului social, întrucât aceasta trebuie schimbată în totalitatea ei, altfel „patronatele dispar”.

„Prima mea inițiativă legislativă va veni foarte curând, deoarece Consiliul Economic și Social (CES) este o instituție cu trei picioare: patronate, sindicate și societate civilă. Ea a existat prinsă în Legea 62, Legea dialogului social, dar, nefiind de dialog social, ci de dialog civic, pentru că între timp reprezentanții Guvernului s-au retras, societatea civilă nici nu-și mai are locul acolo. (…) Poate de miercuri într-o săptămână o s-o introduc în Guvern, n-o s-o asumăm, absolut nimic nu ne vom asuma, totul va trece firesc, prin dezbatere publică, prin Parlament, toate etapele normale”, declara atunci ministrul Doina Pană.

În opinia ministrului, atât confederațiile patronale, cât și cele sindicale trebuie să obțină reprezentativitatea la nivel național ca să poată intra în dialogul social.

„Asta se întâmplă la Judecătorie. Sunt înscriși într-un registru, demonstrând niște condiții. Confom legii, patronatele trebuie să demonstreze că au 10 la sută din totalul angajaților. Asta e o aberație, asta trebuie să demonstreze sindicatele, patronatele reprezintă angajatorii, nu angajații. Dacă nu schimbăm, începând din iunie încolo când le expiră reprezentativitatea – pentru că perioadic trebuie să-și actualizeze această reprezentativitate – vor dispărea toate confederațiile patronale și devine un nonsens, cu cine să mai faci dialog social?”, mai spunea Doina Pană.

Ea preciza că modificarea Legii dialogului social reprezintă „o urgență”.

„În plus, nu mai există contract colectiv de muncă la nivel național. Nici n-o să mai existe, pentru că în UE numai în două state mai există. Există ceea ce e firesc, la nivel de angajator și la nivel de sector de activitate. Așa de bine le-au definit înainte, că în afară de funcționari publici, învățământ și, parțial, sănătate, n-am putut încheia aceste contracte la nivel de sector pentru că sunt și sectoare care prind coafeze cu prelucrarea lemnului de exemplu. Vom redefini și sectoarele. Avem multă legislație de schimbat, avem un calendar acceptat de toți factorii”, spunea Doina Pană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?