Arafat: Avem deja 15 medici care vor fi pregătiți în străinătate pentru operații pe inimă la copii

Arafat: Avem deja 15 medici care vor fi pregătiți în străinătate pentru operații pe inimă la copii
Publicat: 20/08/2013, 17:23
Actualizat: 28/09/2018, 12:37

Ministerul Sănătății are deja înregistrate 15 cereri provenind de la medici, chirurgi și anesteziști care vor să se califice în operații pe inimă la copii și care vor pleca în curând la pregătire în clinici din Italia și Germania, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Raed Arafat.

Anunțul Ministerului Sănătății privind lansarea unui amplu proces de recrutare de medici pentru cele patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică a fost făcut la începutul lunii august, până marți fiind 15 înscriși.

„Este un rezultat foarte bun. Primii doctori vor pleca la pregătire încă din această lună. În septembrie, vom face primele operații la Spitalul «Marie Curie», dar cu cu medici din Italia, iar doctorii români selectați pentru această unitate sanitară vor fi prezenți la intervenții”, a adăugat secretarul de stat Raed Arafat.

În perioada august 2013 – august 2016, Ministerul Sănătății desfășoară un amplu proiect de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Proiectul se realizează în colaborare cu experți de la Clinica San Donato din Italia, finanțarea fiind susținută de Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, și de Fundația L’Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia.

„Dacă vor fi mai mulți candidați, vom organiza un concurs, dacă nu, vom face o selecție de dosare. Medicii doritori se vor înscrie la Ministerul Sănătății, la Biroul Medicină de Urgență, până la 20 august 2013”, spunea Arafat, la începutul lunii august.

Potrivit secretarului de stat din MS, proiectul se adresează medicilor anesteziști în general și chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenților de ultim an, din ambele specialități, care doresc să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice și să lucreze în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” București, Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, precum și în vederea creșterii capacității de operații la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș.

„Iată de ce Ministerul Sănătății a lansat un amplu și transparent proces de recrutare. Nu avem timp de pierdut. Dacă vor fi mai mulți candidați, vom organiza un concurs, dacă nu, vom face o selecție de dosare. Medicii doritori se vor înscrie la Ministerul Sănătății, la Biroul Medicină de Urgență, până la 20 august 2013, în vederea realizării selecției, în colaborare cu experții din Italia. Programul de pregătire va asigura cheltuielile de călătorie și cazare a persoanelor care vor fi încadrate în program, pe lângă salariul lor din țară”, a mai precizat Arafat.

Medicii selectați, care vor participa la proiect, vor semna un acord prin care se vor obliga să lucreze în centrele respective timp de cinci ani, după finalizarea pregătirii.

Candidații vor trimite o scrisoare de intenție prin care motivează solicitarea lor de a participa în proiect, precum și un CV recent în română și engleză.

Potrivit MS, se pot înscrie inclusiv medici specialiști angajați ai centrelor din București, Timișoara, Iași și Târgu Mureș, în această etapă nefiind necesar acordul șefului de secție sau al conducerii unității sanitare.

Potrivit secretarului de stat, prima unitate din program este cea de la Spitalul „Marie Curie”, care trebuie să înceapă activitatea cât mai curând.

De la trimiterea anunțului către direcțiile de sănătate publică și către clinicile de anestezie terapie intensivă, în urmă cu două zile, au fost deja înscriși doi chirurgi cardiovasculari adulți din România și un specialist în utilizarea pompei extracorporeale. „Acesta din urmă va fi primul care va pleca la pregătire, în Italia”, a mai spus Raed Arafat.

Guvernul a aprobat alocarea a 721.000 de lei pentru pregătirea proiectul privind chirurgia cardiacă neonatală și infantilă în România, care va fi realizat de către Ministerul Sănătății, prin Compartimentul Medicină de Urgență, în parteneriat cu Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) Policlinico San Donato și cu Asociația „Bambini Cardiopatici nel Mondo Association” – Italia.

„Mortalitatea infantilă cauzată de malformațiile congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11 la sută din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub un an. Acordul de cooperare cu IRCCS Policlinico San Donato și Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo vine pe fundalul unei cooperări consistente și de durată cu România, ca urmare a experienței pe care o dețin în domeniu și a disponibilității de a cofinanța aceste activități. Fără un program de formare a specialiștilor în domeniul chirurgiei cardiace infantile și fără deschiderea unor noi centre de chirurgie cardiacă pediatrică, această importantă cauză a mortalității infantile nu va putea fi soluționată”, se arăta în nota de fundamentare a proiectului de HG privind demararea proiectului.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 34 de luni. Partenerii italieni vor asigura cofinanțarea proiectului general cu o sumă estimată la 865.000 de euro.

Pentru primele șase luni, în care se dorește evaluarea cadrului de dezvoltare a capabilităților și demararea implementării proiectului, este necesară o finanțare guvernamentală, întrucât proiectul trebuie inițiat cu celeritate, iar fondurile structurale pentru proiecte strategice pot fi accesate doar începând cu ianuarie 2014, potrivit notei de fundamentare.

În prima fază a proiectului, care se va desfășura pe parcursul a șase luni, în intervalul iulie-decembrie 2013, activitatea va fi axată pe trei piloni principali. Primul pilon este reprezentat de un program de formare în Italia a competențelor profesionale specifice pentru cadre medicale din Spitalul de Copii „Marie Curie” București.

De asemenea, în cele șase luni din prima fază a proiectului, va fi organizat un workshop, la care vor fi invitați specialiști din cadrul celor patru centre medicale, precum și specialiștii italieni parteneri în proiect, care vor conduce discuțiile de specialitate, organizate sub formă de masă rotundă, cu prezentarea și discutarea cazuisticii.

Al doilea pilon al proiectului va include misiuni medicale de chirurgie cardiacă neonatală și infantilă, conduse în România de o echipă medicală de specialitate, alcătuită din personal al IRCCS Policlinico San Donato.

Bugetul total necesar estimat pentru lansarea proiectului și realizarea primei faze de implementare, de 721.000 de lei, va fi folosit pentru finanțarea cheltuielilor aferente participării personalului medical român la stagiile de formare din Italia, pentru acoperirea costurilor de transport, cazare și diurnă, în cuantumul stabilit de legislația în vigoare, a cheltuielilor aferente activităților misiunilor medicale din România la care vor participa specialiști italieni, pentru achiziționarea consumabilelor medicale necesare operațiilor, precum și pentru organizarea workshop-ului de instruire.

Potrivit proiectului, obiectivul general al acestui proiect este scăderea mortalității neonatale și infantile datorate malformațiilor cardiace congenitale, iar obiectivul specific vizează îmbunătățirea accesului și a calității acestor servicii pentru nou-născuți și copii cu vârste sub un an, cu malformații congenitale cardiace.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
×