«Schi pentru România», doar pe hârtie. Varianta Cluj: acordat 6 milioane, retras ulterior 4, pentru ca la final să se aloce 150.000 de lei

«Schi pentru România», doar pe hârtie. Varianta Cluj: acordat 6 milioane, retras ulterior 4, pentru ca la final să se aloce 150.000 de lei
Publicat: 22/05/2014, 16:38
Actualizat: 08/02/2019, 08:07

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că instituția și comune din zona de munte a județului, precum Băișoara, „au acum de suferit” în urma proiectului „Schi pentru România”, „pentru care ba s-au alocat bani, ba s-au retras”.

„La nivelul județului Cluj, «Schi pentru România» a rămas, din păcate, numai pe hârtie, deoarece a fost considerat de la bun început ca o afacere a PDL și a Elenei Udrea, de sifonare a banilor publici”, a susținut Uioreanu.

Potrivit acestuia, programul prevedea construirea în comuna Băișoara, condusă de un primar PDL, a unei piste de schi, cu diverse dotări, pentru care s-au alocat, printr-o Hotărâre de Guvern din 2009, peste 6 milioane de lei, din care, ulterior, s-au retras 4 milioane, pentru ca, în final, să se aloce doar 150.000 de lei.

„Inspectorii Corpului de Control al Guvernului au fost la CJ Cluj în noiembrie 2013. Așa am aflat și noi că, din tot proiectul, s-a realizat doar 35 la sută dintr-o parcare auto, nici pistă de schi, nici telescaun, nici alte dotări. Cei care au realizat proiectul nu au fost în stare să scoată suprafețele de pădure necesare amenajării pistei din fondul forestier”, a spus președintele CJ Cluj.

La rândul său, primarul comunei Băișoara, Minodora Luca (PDL), a declarat că inspectorii Corpului de Control al Guvernului nu au găsit nereguli la primăria pe care o conduce.

„La Primăria Băișoara nu s-au descoperit nereguli. Nu am primit bani de la Guvern, s-au retras. În final s-au dat doar 150.000 de lei, foarte puțin, și s-au mai cheltuit bani pentru proiecte. Cred că proiectul ar trebui reactualizat și finalizat, de această guvernare sau de alta”, a spus Luca.

Ea a menționat că pentru proiectul pârtiei de schi din Băișoara era prevăzută o suprafață de trei hectare.

Guvernul a sesizat organele de urmărire penală pentru nereguli identificate la mai multe autorități locale în derularea proiectelor din cadrul programului „Schi pentru România”, în perioada 2009-2013, coordonat de Ministerul Turismului și Ministerul Dezvoltării Regionale, inspectorii guvernamentali insistând asupra neregulilor din perioada 2009-2010.

Neregulile au fost identificate de Corpul de Control la Autoritatea Națională pentru Turism și la un eșantion de administrații locale, respectiv la Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Județean Cluj, consiliile locale din Vulcan, Petroșani, Cavnic, Borșa, Predeal, Borsec și Azuga.

Inspectorii acuză că au fost alocate fonduri fără clarificarea situației juridice a terenurilor, achiziționate echipamente neîncorporate în obiective, plătite echipamente neidentificate la fața locului, schimbată destinația fondurilor de către unele autorități locale, atribuite ilegal contracte, interpunerea nejustificată a unor societăți în achiziționarea de echipamente cu scopul de a majora prețul de livrare și a obține mai mulți bani din buget, recepția lucrărilor cu date nereale, precum și administrarea defectuoasă a domeniului schiabil.

În document se arată că autoritățile locale verificate au utilizat, în 2009-2013, 143,4 milioane lei de la bugetul de stat și 12,3 milioane lei din bugetul local pentru aceste proiecte, fără însă ca Ministerul Turismului și Ministerului Dezvoltării să fie elaborat prevederi riguroase privind transferul banilor din buget către administrația locală, sumele fiind distribuite prin ordin de ministru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Travis Kelce devine cel mai bine plătit jucător din NFL. Taylor Swift este cea care...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ