Asociați și administratori ai unuia din cei mai mari distribuitori alimentari, reținuți pentru evaziune fiscală

Asociați și administratori ai unuia din cei mai mari distribuitori alimentari, reținuți pentru evaziune fiscală
Publicat: 27/05/2015, 16:02

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) București au dispus, marți, reținerea celor patru persoane, ele urmând să fie prezentate, miercuri, judecătorilor de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

În același dosar, anchetatorii au dispus cercetarea sub control judiciar a lui Hesham Hussein Ahmed Soliman, Murat Pasa, Al Madfai A H Jankeer, Cem Karatas, Fakdet Tadal, Muzaffer Kerkutlu, Elena Daniela Bîsceanu, Daniela Mihaela Nica și Mirela Iolanda Secelean.

Anchetatorii fac cercetări și cu privire la alte persoane, inclusiv în calitate de suspecți, urmând să stabilească participația penală și vinovăția fiecărui membru al grupului infracțional investigat în acest dosar.

Cercetările penale sunt efectuate în dosarul în care, marți, au fost făcute 23 de percheziții domiciliare și la sediile sociale ale unor societăți comerciale de pe raza municipiului București, județelor Ilfov, Constanța și Bacău. Oamenii legii au vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii au suspiciuni că în perioada 2009-2010, reprezentanții legali ai firmelor Alfredo Fresh și Alfredo Foods au constituit un grup infracțional organizat împreună cu mai multe persoane, pentru a crea circuite financiare fictive, cu ajutorul cărora cele două societăți comerciale să nu mai plătească TVA aferentă comercializării pe piața internă a produselor alimentare achiziționate din spațiul intracomunitar.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că membrii grupului infracțional au creat un mecanism extrem de bine pus la punct, înființând pe teritoriul României, prin intermediul mai multor persoane, zeci de societăți comerciale cu un comportament de tip fantomă, care funcționau o scurtă perioadă de timp, fiind interpuse în raporturile comerciale dintre furnizorii reali de marfă din Uniunea Europeană și beneficiarii finali SC Alfredo Fresh SRL și SC Alfredo Foods SRL”, conform DIICOT.

Societățile „fantomă”, interpuse în lanțurile comerciale între furnizorii din spațiul comunitar și societățile beneficiare SC Alfredo Fresh SRL și SC Alfredo Foods SRL, fie nu au funcționat la sediile sociale declarate, fie contractele privind sediile sociale erau expirate, multe dintre acestea neavând puncte de lucru și nici salariați. Sediile sociale erau formale, de cele mai multe ori fiind sediile unor cabinete de avocatură și utilizate exclusiv pentru primirea corespondenței, arată sursa citată.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că în activitatea infracțională acestefirme au fost folosite pentru a simula tranzacții comerciale. Acestea erau interpuse între un furnizor extern și societatea care reprezenta adevăratul beneficiar al tranzacției. După o perioadă de timp, societățile erau cesionate, de regulă tot unor cetățeni străini care dețineau calitatea de asociat sau administrator la mai multe societăți comerciale și care părăseau teritoriul țării la scurt timp după preluarea societăților.

Potrivit sursei citate, societățile erau înființate, de regulă, pe numele unor persoane greu de identificat, având cetățenie străină sau pe numele unor persoane apropiate liderilor grupului infracțional, care acceptau să figureze în calitate de asocia sau administrator, în schimbul unor sume de bani.

Prejudiciul produs de către cele două societăți comerciale, prin eludarea plății către bugetul de stat a impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată, este de aproximativ 12 milioane de euro, potrivit evaluărilor DIICOT.

În acest dosar, anchetatorii au pus sechestru pe mai multe bunuri, pentru a recupera prejudiciul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii