Atac în Tunisia! Un JANDARM a ucis patru credincioși în Djerba, la cea mai veche sinagogă din Africa. Alte persoane au fost transportate la spital

Atac în Tunisia! Un JANDARM a ucis patru credincioși în Djerba, la cea mai veche sinagogă din Africa. Alte persoane au fost transportate la spital
Sursă Foto - Profimedia
Publicat: 10/05/2023, 10:30
Actualizat: 10/05/2023, 10:56

Doi credincioşi care participau la un pelerinaj evreiesc la sinagoga Ghriba de pe insula tunisiană Djerba au fost ucişi marţi seara într-un atac comis de un jandarm care şi-a ucis şi doi colegi înainte de a fi împuşcat, a anunţat Ministerul de Interne de la Tunis, transmite AFP.

Această sinagogă, cea mai veche din Africa, fusese deja vizată în 2002 de un atac sinucigaş cu un camion capcană, care a ucis 21 de persoane.

Atacul a avut loc în două etape, a precizat ministerul într-un comunicat.

Jandarmul care şi-a ucis doi colegi şi i-a confiscat muniţia unuia dintre ei, s-a deplasat ulterior în apropierea sinagogii unde a deschis focul asupra forţelor care asigurau securitatea lăcaşului de cult, dar a fost împușcat în cele din urmă.

Doi vizitatori ai sinagogii au fost ucişi de focurile de armă ale atacatorului înainte ca acesta să fie împuşcat, iar alţi patru au ajuns la spital.

Ministerul tunisian de Externe a precizat într-un comunicat că cei doi morţi ar fi un tunisian de 30 de ani şi un francez de 42 de ani, fără a furniza identitatea acestora.

Jandarmul și-a împușcat și doi colegi

Un alt jandarm a mai fost ucis şi alţi cinci au fost răniţi în urma împuşcăturilor atacatorului, potrivit Ministerului de Interne.

Atacul a avut loc în vreme ce sute de credincioşi luau parte la pelerinajul anual evreiesc Ghriba, care urma să se încheie marţi seara la sinagogă, potrivit Boursorama.

„Investigaţiile continuă pentru a elucida motivele acestui atac laş”, a adăugat ministerul, abţinându-se în acest stadiu să afirme că ar fi vorba de un atac terorist.

Potrivit organizatorilor, peste 5.000 de pelerini evrei, în principal din străinătate, au participat anul acesta la pelerinajul Ghriba, reluat anul trecut, după o pauză de doi ani din cauza pandemiei de COVID-19.

Organizat în cea de-a 33-a zi a Paştelui evereiesc, pelerinajul Ghriba se află în centrul tradiţiilor tunisienilor de confesiune mozaică, al căror număr nu depăşeşte 1.500, majoritatea fiind stabiliţi în Djerba, faţă de 100.000 cât număra comunitatea evreiască înainte de independenţa obţinută de Tunisia în 1956.

Pelerinii vin în mod tradiţional şi din ţări europene, Statele Unite sau chiar Israel, dar numărul lor a scăzut considerabil după atacul din 2002.

Acest atac se produce într-un moment în care turismul înregistrează o redresare puternică în Tunisia, după o încetinire bruscă în timpul pandemiei.

După câţiva ani de deteriorare din cauza instabilităţii care a urmat revoluţiei din 2011, acest sector cheie pentru economia tunisiană a fost grav afectat după atacurile din 2015 împotriva muzeului Bardo din capitala Tunis şi a unui hotel din staţiunea turistică Sousse, soldate cu moartea a 60 de persoane, dintre care 59 de turişti străini.

După revolta populară din 2011 care l-a răsturnat pe dictatorul Zine El Abidine Ben Ali, Tunisia a cunoscut o înflorire a grupărilor jihadiste, dar autorităţile susţin că în ultimii ani au făcut progrese semnificative în combaterea terorismului.

În prezent, Tunisia traversează o criză financiară gravă, care s-a înrăutăţit după preluarea deplină a puterii de către preşedintele Kais Saied în iulie 2021, eveniment care a zguduit democraţia abia născută după prima revoltă a Primăverii Arabe, în 2011.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii: Care sunt zonele afectate de furtuni
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Lucia Moraru, văduva regretatului actor Marin Moraru a încetat din viață: ”Nu am cuvinte!”
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?