ATENTATE LA BRUXELLES. Cel mai căutat terorist din Belgia era, de fapt, mort. Anunțul făcut de poliție. Ce scrie în TESTAMENTUL unuia dintre kamikaze. LIVE

Najim Laachraoui, membru al rețelei teroriste Stat Islamic, a fost identificat ca fiind unul dintre autorii atacurilor sinucigașe comise la aeroportul din Bruxelles, afirmă surse din cadrul poliției belgiene citate de ziarul le Monde.

Najim Laachraoui, în vârstă de 24 de ani, s-a aruncat în aer marți pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, împreună cu Brahim El Bakraoui, în vârstă de 29 de ani, au precizat surse din cadrul poliției.

Inițial, autoritățile belgiene anunțaseră că Najim Laachraoui este în viață, fiind dat în urmărire. Miercuri seară, anchetatorii au anunțat că islamistul s-a sinucis în atentate.

Khalid El Bakraoui, în vârstă de 27 de ani, un alt membru al rețelei teroriste Stat Islamic, este autorul atacului sinucigaș comis la metroul din Bruxelles.

Atacurile teroriste din Belgia s-au soldat cu 31 de morți și sute de răniți, fiind revendicate de organizația teroristă Stat Islamic.

Potrivit serviciilor secrete occidentale, Najim Laachraoui, un membru important al organizației fundamentaliste sunnite Stat Islamic, a pregătit dispozitivele explozive utilizate în atentatele comise la Paris pe 13-14 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morți.

Al treilea islamist observat în imagini pe aeroportul din Bruxelles, complice al lui Najim Laachraoui și al lui Brahim El Bakraoui, este cel mai probabil în libertate. Anterior, autoritățile belgiene anunțau că dublul atac sinucigaș de la aeroportul Zaventem a fost comis de frații Ibrahim și Khalid El Bakraoui.

UPDATE 14.10 Atacatorul de la aeroportul Zaventem, Brahim el Bakraoui, a fost identificat după amprente, a anunțat procurorul general al Belgiei. Al doilea atacator kamikaze de la aeroport nu a fost încă identificat. Cel de-al treilea, Najim Laachraoui, care apare în fotografia publicată de autorități, îmbrăcat în alb, este încă căutat.

Încărcătura sa explozivă era cea mai voluminoasă și nu a explodat, valiza sa explodând la scurt timp după ce echipele pirotehnice au sosit la fața locului. Procurorul general a mai spus că nu s-au găsit arme la aeroport, infirmând astfel informațiile anterioare că s-ar fi găsit o armă de tip Kalașnikov.
Anchetatorii au găsit ieri, la perchezițiile din suburbia Schaerbeek, „testamentul” lui Brahim el Bakraoui, cel care s-a aruncat în aer la aeroport. Documentul se afla într-un calculator aruncat la o pubelă de pe strada unde locuia. În el, Brahim el Bakraoui scria că „este pe fugă, căutat peste tot” și că nu mai este „în siguranță și că dacă mai tergiversează, riscă să sfârșească într-o celulă”.
Atacatorul de la metrou este celălalt frate, Khalid el Bakraoui, și el fiind identificat după amprente, a mai spus procurorul general.
Procurorul general a confirmat și informația că autoritățile au aflat domiciliile suspecților după ce taximetristul care i-a adus la aeroport pe cei trei a alertat poliția. Acasă la suspecți au fost găsite 15 kilograme de explozibil de tip TATP (triperoxid de triacetonă, folosit și în atentatele de la Paris), 30 de litri de apă oxigenată, 150 de litri de acetonă, un detonator, o valiză plină de cuie, ventilatoare și alte materiale.
Procurorul a afirmat că prima explozie a avut loc la aeroport, ora locală 7.58, iar a doua a avut loc 37 de secunde mai târziu. El a mai spus că o persoană a fost reținută miercuri și este interogată, iar o alta a fost interogată, apoi eliberată.
Procurorul a confirmat bilanțul victimelor de ieri: 31 de morți și 270 de răniți, acesta putând să se schimbe.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Frații Khalid și Brahim el Bakraouierau cunoscuți de poliție pentru crimă organizată. Unul dintre ei, Khalid, ar fi închiriat sub o falsă identitate o casă în Bruxelles, unde au avut loc săptămâna trecută operațiuni de amploare ale poliției pentru arestarea lui Salah Abdeslam, islamistul dat în urmărire generală timp de patru luni pentru implicare în atentatele teroriste din Paris și care a fost arestat vinerea trecută, potrivit Derniere Heure. În apartamentul respectiv, au fost găsite amprentele lui Abdeslam.
Potrivit postului public belgian, Khalid și-ar fi detonat bomba în stația de metrou Maelbeek, iar fratele său Brahim în aeroportul Zaventem.
Al treilea suspect în atentatele de la Bruxelles este Najim Laachraoui, căutat în cadrul anchetei vizând atentatele de la Paris, potrivit Derniere Heure. Poliția l-a dat în urmărire încă de ieri, iar miercuri dimineață l-a și numit, publicând poze cu acesta.

ADN-ul său ar fi fost găsit pe mai multe centuri explozive. În vârstă de 24 de ani, crescut în suburbia Schaerbeek din Bruxelles, el era căutat din decembrie sub numele de Soufiane Kayal, presupunându-se că a jucat un rol decisiv în atacurile de la Paris din 13 noiembrie. El ar fi călătorit în Ungaria cu Salah Abdeslam, anul trecut.

Tânărul ar fi călătorit în Siria în 2013, iar în 2014 autoritățile ar fi emis un mandat de arestare pe numele său, fără ca acest lucru să-l împiedice să se întoarcă în Belgia. Era cunoscut pentru implicarea sa în recrutarea tinerilor jihadiști din Bruxelles.

Potrivit unor informații prezentate de Le Figaro, amprente ale lui Laachraoui au fost identificate în casa închiriată la Auvelais, precum și într-un apartament de pe strada Henri Bergé din suburbia Schaerbeek, două dintre locurile folosite de teroriști pentru a pregăti atentatele de la Paris. Potrivit televiziunii publice belgiene, ADN-ul său a fost găsit pe materialele explozive utilizate, fiind vorba de cel puțin două centuri explozibile, folosite pentru atacurile de la Paris, una la Bataclan, iar cealaltă la Stade de France.

Cei trei suspecți în cazul atentatului de la aeroportul Zaventem au fost surprinși de camerele de luat vederi înainte de a se arunca în aer. Conform poliției belgiene, citată de presa locală, cei doi în negru, ar fi murit în atentatul sinucigaș.

Poliția susține că a identificat în imaginile surprinse de camerele de luat vederi că cei doi atentatori sinucigași purtau centuri cu explozibil.

Bombele au fost transportate în valize, care au fost purtate pe cărucioare de bagaje, în aeroportul Zaventem, a declarat primarul din Zaventem. Atentatorii au venit cu valizele în taxi, a mai spus oficialul, iar al treilea dintre ei a fugit fără să mai detoneze bomba.

Două explozii au avut loc marți dimineață pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, puțin înainte de ora locală 8 dimineața. După aproximativ o oră de la incidentul de la aeroport a avut loc o explozie și la metroul din Bruxelles, în apropiere de instituțiile europene și ambasada americană. Centrul de criză din Bruxelles a anunțat că bilanțul provizoriu oficial se ridică la cel puțin 30 de morți și 230 de răniți, iar ministrul Sănătății a vorbit seara despre 31 de morți și 250 de răniți în ambele atentate. Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atacul, precizând că luptători de-ai săi și-au detonat centuri cu explozibil. Atacul de la aeroportul Zaventem a fost unul de tip sinucigaș, a confirmat procurorul general al Belgiei. Nu există cetățeni români printre victime, a anunțat prim-ministrul Dacian Cioloș de dimineață, însă informațiile actualizate aveau să-l contrazică seara: cel puțin patru români au fost răniți în atentate.

Atentatele din Bruxelles vin la doar câteva zile după arestarea creierului atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, în suburbia bruxelleză Molenbek. Autoritățile belgiene nu exclud ipoteza unei răzbunări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât