Augustin Lazăr, avizat pozitiv de CSM pentru funcția de procuror general

Augustin Lazăr, avizat pozitiv de CSM pentru funcția de procuror general
Publicat: 21/04/2016, 12:26

„Proiectul managerial are propunerea de a reforma Ministerul Public și de a îl ridica la standarde europene, din punct de vedere al managementului și al mentațității. Proiectul e bazat pe o cunoaștere aprofundată a Ministerului Public, care vine nu doar din experiență ci și din activitatea de cercetător pe care am avut-o fiind și cadru didactic”, a spus magistratul în cadrul interviului pe care l-a susținut la CSM.

Augustin Lazăr a suținut în fața procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii că intenționează înființarea unui serviciu de integritate, care ar avea rolul verificării integrității magistraților procurori. De asemenea, Augustin Lazăr a precizat că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ar trebui restructurat, susținând că ar trebui desființate parchetele mici, pentru ca procurorii să nu mai fie sub influența persoanelor puternice pe plan local. Oana Hăineală, unul dintre candidații la funcția de procuror general, a lipsit de la ședința în care a fost intervievat Lazăr, deși este membru al Secției pentru Procurori din cadrul CSM.

Din proiectul de management al lui Augustin Lazăr reiese că unul dintre obiective sale este „pregătirea unor procurori cu vocație europeană”, dar și elaborara unui „ghid de bune practici în materia cooperării judiciare internaționale”. De asemenea, magistratul subliniază „importanța conduitei în mediul judiciar, a capacității de comunicare cu judecătorii, procurorii, personalul auxiliar și administrativ, justițiabilii, persoanele implicate în actul de justiție, operatorii de intelligence, reprezentanții mass-media care reflectă activitatea organelor judiciare ca formatori de opinie inclusiv în domeniul înfăptuirii justiției”.

Augustin Lazăr are în vedere „elaborarea unei strategii privind modul de sesizare a parchetelor, care să prevadă noi surse de sesizare, mai ales privind infracțiunile grave (surse deschise, numere Telverde, sesizări ale instituțiilor și persoanelor cu atribuții legale în acest sens), modul în care circulă, pe cale administrativă, modul de verifîcare a îndeplinirii, de către subiectele obligate, a obligațiilor legale de sesizare a parchetului”, dar și efectuarea unui schimb permanent de informații cu instituțiile care au obligații legale în domeniu, se mai arată în documentul citat. Alte priorități ale procurorului sunt legate de elaborarea unei metodologii privind luarea măsurilor asigurătorii, dar și o strategie de modernizare a informatizării.

Augustin Lazăr are o vechime, în funcția de procuror, de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. El este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, calitate în care a coordonat și a instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internațională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012, a ocupat funcția de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?