Augustin Zegrean: Dacă CCR a decis să facă acest demers înseamnă că situația e gravă

Augustin Zegrean: Dacă CCR a decis să facă acest demers înseamnă că situația e gravă
Publicat: 06/06/2018, 13:23
Actualizat: 11/02/2019, 16:29

„Dacă Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că trebuie să facă un astfel de demers înseamnă că situația este foarte gravă. Un astfel de demers a mai făcut Curtea Constituțională în 2012, în legătură cu situația creată în legătură cu referendumul de suspendare a președintelui când Curtea a fost supusă unor atacuri fără precedent. Atunci nici deciziile Curții nu s-au publicat în Monitorul Oficial. A fost o problemă foarte complicată. Au fost foarte multe decizii care au fost la fel, atacate, controversate, populația era îndemnatăSĂ NU RESPECTE… Probabil că în situația de acum, Curtea consideră că este amenințată la fel ca atunci, și, cui să se adreseze altcuiva decât Comisiei de la Veneția care este Comisia de democrație prin drept„, a declarat pentru MEDIAFAX, Augustin Zegrean.

Fostul președinte CCR spune că este O PRACTICĂa Curților Constituționale ca în situații limită să sesizeze Comisia de la Veneția.

„Eu nu urmăresc Facebook și internetul, sunt străin de aceste surse și nu știu ce atacuri și ce amenințări au primit. În 2012 a fost altfel, a fost mai complicat. Atunci, un judecător a fost amenințat cu moartea. Nu știu dacă acum s-a ajuns până acolo, dar este o practică în lumea Curților Constituționale ca atunci când se simt în pericol, când simt DEMOCRAȚIA ÎN PERICOL, când este în pericol instituția, care este instituție fundamentală a statului de drept, să se adreseze Comisiei de la Veneția, Consiliul Europei. Într-o situație ca aceasta Comisia de la Veneția ia atitudine, dacă consideră că este cazul să ia atitudine și dacă într-adevăr sesizarea Curții este întemeiată… Nu am văzut în presă ceva deosebit… Am văzut că se comentează decizia aceasta foarte vehement de unii, foarte pozitiv de alții. Ca de obicei societatea românească este împărțită în două și fiecare încearcă să aducă argumente în sprijinul atitudinii sale” a declarat Zegrean.

Fostul președinte CCR spune că semnalul de alarmă este tras de judecătorii Curții asupra respectării sistemului judiciar, nu asupra unor amenințări personale.

„După Constituție, deciziile Curții sunt OBLIGATORII, sunt opozabile tuturor și sunt obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial, dar nu înseamnă că nu se pot comenta deciziile Curții. Putem să le comentăm cât vrem, dar să o facem cu știință de carte, cu bună credință și nu să îndemnăm lumea să huiduie Curtea, să îi înjure sau să-i amenințe pe judecători. Așa ceva nu se face și NU ESTE CORECT pentru că sunt și ei oameni și au și demnitatea lor și nu este bine să fie jigniți, atacați, înjurați. (…) Sigur că își pot desfășura activitatea, pentru că încă nu au fost alungați de acolo… Își pot desfășura activitatea normal, ei nu sunt atât de timizi încât se sperie o amenințare. Ei ATRAG ATENȚIA asupra altui fapt, asupra faptului că se solicită nerespectarea deciziei Curții. Nu este prima dată când se întâmplă asta, mai sunt decizii care nu au fost respectate și nu au fost puse în aplicare niciodată, nu este cazul acum să dau exemple, dar au mai fost cazuri. Ei atrag atenția nu pentru protecția lor și pentru respectarea Constituției și pentru respectarea a statului de drept și a sistemului judiciar” a mai afirmat Zegrean, pentru MEDIAFAX.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Cozi kilometrice către peștera Sfântul Andrei. Video
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
Șoc în România. Ce a făcut Klaus Iohannis. S-a aflat adevărul chiar acum
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...