Augustin Zegrean: Dacă CCR a decis să facă acest demers înseamnă că situația e gravă

Augustin Zegrean: Dacă CCR a decis să facă acest demers înseamnă că situația e gravă
Publicat: 06/06/2018, 13:23
Actualizat: 11/02/2019, 16:29

„Dacă Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că trebuie să facă un astfel de demers înseamnă că situația este foarte gravă. Un astfel de demers a mai făcut Curtea Constituțională în 2012, în legătură cu situația creată în legătură cu referendumul de suspendare a președintelui când Curtea a fost supusă unor atacuri fără precedent. Atunci nici deciziile Curții nu s-au publicat în Monitorul Oficial. A fost o problemă foarte complicată. Au fost foarte multe decizii care au fost la fel, atacate, controversate, populația era îndemnatăSĂ NU RESPECTE… Probabil că în situația de acum, Curtea consideră că este amenințată la fel ca atunci, și, cui să se adreseze altcuiva decât Comisiei de la Veneția care este Comisia de democrație prin drept„, a declarat pentru MEDIAFAX, Augustin Zegrean.

Fostul președinte CCR spune că este O PRACTICĂa Curților Constituționale ca în situații limită să sesizeze Comisia de la Veneția.

„Eu nu urmăresc Facebook și internetul, sunt străin de aceste surse și nu știu ce atacuri și ce amenințări au primit. În 2012 a fost altfel, a fost mai complicat. Atunci, un judecător a fost amenințat cu moartea. Nu știu dacă acum s-a ajuns până acolo, dar este o practică în lumea Curților Constituționale ca atunci când se simt în pericol, când simt DEMOCRAȚIA ÎN PERICOL, când este în pericol instituția, care este instituție fundamentală a statului de drept, să se adreseze Comisiei de la Veneția, Consiliul Europei. Într-o situație ca aceasta Comisia de la Veneția ia atitudine, dacă consideră că este cazul să ia atitudine și dacă într-adevăr sesizarea Curții este întemeiată… Nu am văzut în presă ceva deosebit… Am văzut că se comentează decizia aceasta foarte vehement de unii, foarte pozitiv de alții. Ca de obicei societatea românească este împărțită în două și fiecare încearcă să aducă argumente în sprijinul atitudinii sale” a declarat Zegrean.

Fostul președinte CCR spune că semnalul de alarmă este tras de judecătorii Curții asupra respectării sistemului judiciar, nu asupra unor amenințări personale.

„După Constituție, deciziile Curții sunt OBLIGATORII, sunt opozabile tuturor și sunt obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial, dar nu înseamnă că nu se pot comenta deciziile Curții. Putem să le comentăm cât vrem, dar să o facem cu știință de carte, cu bună credință și nu să îndemnăm lumea să huiduie Curtea, să îi înjure sau să-i amenințe pe judecători. Așa ceva nu se face și NU ESTE CORECT pentru că sunt și ei oameni și au și demnitatea lor și nu este bine să fie jigniți, atacați, înjurați. (…) Sigur că își pot desfășura activitatea, pentru că încă nu au fost alungați de acolo… Își pot desfășura activitatea normal, ei nu sunt atât de timizi încât se sperie o amenințare. Ei ATRAG ATENȚIA asupra altui fapt, asupra faptului că se solicită nerespectarea deciziei Curții. Nu este prima dată când se întâmplă asta, mai sunt decizii care nu au fost respectate și nu au fost puse în aplicare niciodată, nu este cazul acum să dau exemple, dar au mai fost cazuri. Ei atrag atenția nu pentru protecția lor și pentru respectarea Constituției și pentru respectarea a statului de drept și a sistemului judiciar” a mai afirmat Zegrean, pentru MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun