Aurescu: Din partea Ungariei se continuă acel limbaj inacceptabil din punct de vedere diplomatic

Aurescu: Din partea Ungariei se continuă acel limbaj inacceptabil din punct de vedere diplomatic
Publicat: 16/09/2015, 14:54
Actualizat: 16/09/2015, 16:09

„Este un tip de abordare care nouă ni se pare că este inadmisibil între două state membre ale UE și, în același timp, doi parteneri strategici, mai ales că suntem doi vecini care avem interese comune în regiune și ar trebui să acționăm împreună, în contextul crizei europene cu privire la migrație. Ori, abordarea părții ungare, care a început, de fapt, acest dialog, prin acest anunț public făcut ieri în ceea ce privește intenția de a construi un gard la frontiera româno-ungară, este un mod de abordare a acestei probleme care nu rezolvă această problemă. Noi am reacționat imediat în cursul zilei de ieri și am arătat, inclusiv la momentul în care s-a transmis această intenție a părții ungare, în mod direct, am informat partea ungară că această abordare, ideea de a construi un gard între două state europene, este o abordare care nu corespunde spiritului european și nu corespunde parteneriatului strategic dintre țările noastre”, a afirmat Aurescu, întrebat în legătură cu disputa între România și Ungaria pe tema refugiaților.

El a explicat că partea ungară a dezinformat în legătură cu faptul că însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României a fost chemat la Budapesta, arătând că, dimpotrivă, partea română a inițiat această acțiune pentru a cere explicații suplimentare privind intenția Ungariei de a ridica un gard la graniță.

„Ulterior am trimis însărcinatul cu afaceri al ambasadei României la Budapesta la Ministerul ungar de Externe pentru a reitera această poziție a părții române și pentru a solicita explicații suplimentare cu privire la această intenție și cu acea ocazie s-au transmis acele nemulțumiri pe care partea ungară le are față de o declarație pe care pirmul-ministru a făcut-o la Târgu Jiu. Nu este vorba despre o convocare a însărcinatului cu afaceri externe la Ministerul de Externe ungar, este, dimpotrivă, o acțiune pe care noi am inițiat-o și cu această ocazie a avut loc acel schimb de poziții. Constatăm că partea ungară folosește în continuare această dezinformare legată de modul în care un diplomat român, în cazul de față însărcinatul cu afaceri, este convocat, nu este vorba despre o convocare, este vorba despre exprimarea de către noi, la inițiativa noastră, a poziției părții române”, a mai explicat Aurescu.

„Constatăm că se continuă acel limbaj care este inacceptabil, din punct de vedere diplomatic, față de partea română și constatăm, de fapt, că este o încercare a părții ungare de a atrage într-o dispută artificială, încât să atenueze percepția de autoizolare pe care Ungaria o are în cadrul UE ca urmare a acțiunilor pe care le întreprind”, a adăugat Aurescu.

El a spus că a informat și UE cu privire la intenția Ungariei de a construi un gard și că această intenție nu se bazează pe niciun element real.

„Am informat, de asemnea, și UE cu privire la intenția părții ungare de a construi un gard între România și Ungaria, o intenție care nu se bazează pe niciun fel de elemente reale. Nu există, din informațiile pe care le avem, o creștere a fluxului de persoane de la frontiera sârbo-română, prin urmare nu există nicio justificare cu privire la acest tip de abordare. Avem o abordare perfect conformă cu spiritul european și nu vrem să intrăm în acest joc de escaladare a declarațiilor, care nu face altceva decât să provoace o dispută între România și Ungaria, încercând să ascundă situația complicată în care se află Ungaria pe plan european”, a adăugat Aurescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!