Autobuze ELECTRICE cu încărcare din mers în CLUJ-NAPOCA. O investiție de peste 115 milioane de lei

Publicat: 01/11/2018, 17:03

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra 25 de autobuze electrice cu încărcare dinmers, considerate cele mai performante mijloace de transport electric unde există linie de troleibuze, investiția depășind 115 milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Emil Boc a declarat, joi, în cadrul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca, în care s-a aprobat achiziția de autobuze, că municipalitatea urmărește prin acest proiect îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și asigurarea unui transport în comun nepoluant.

„Primăria Cluj-Napoca a luat decizia de a avea un transport ecologic, verde, nepoluant, pentru ca sănătarea locuitorilor să nu fie pusă în pericol. Suntem singurul oraș din România care are în circulație autobuze electrice și, continuând pe aceeași linie, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat achiziția a 25 de autobuze electrice articulate cu încărcare dinmerspe linia de troleibuze, acestea fiind considerate cele mai performante mijloace de transport electric unde există linie de troleibuze. Acest tip de autobuz îmbină calitățile troleibuzului și autobuzului electric fiind superior fiecăruia dintre ele luate în parte. Investiția se ridică la 115,7 milioane de lei, din care 80% se asigură de Autoritatea Fondului de Mediu. Prin acest proiect urmărim îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dorind să asigurăm clujenilor un transport în comun nepoluant, prin creșterea numărului autobuzelor electrice din municipiu, astfel încât să ajungem să avem un transport public electric în totalitate”, a spus Boc.

Noile autobuze electrice cu încărcare dinmerspot circula pe un traseu care include parțial o linie de troleibuz și parțial fără linie de troleibuz, poate fi încărcat la orice linie de troleibuz, înmerssau în staționare, poate fi încărcat de la stațiile lente de încărcare a bateriilor care sunt amplasate în autobazele CTP, încărcarea bateriilor se poate face prin cuplare la orice linie de troleibuz când situația o impune, poate înlocui oricând un troleibuz din flota de troleibuze, iar în cazul unei pene de curent pe linie, noul autobuz electric se poate deplasa până la capătul traseului sau chiar pe întreg traseul.

Parcul auto al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca include în prezent 11 autobuze electrice cumpărate cu fonduri elvețiene, municipalitatea clujeană având în plan cumpărarea altor 30 de autobuze electrice din fonduri europene.

De asemenea, primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat că municipalitatea se află în procedură pentru a transmite la SEAP validarea licitației privind studiul de prefezabilitate la viitorul metrou din Cluj-Napoca, document care va stabili costurile investiției și traseul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Emil Boc a declarat, joi, la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca, că metroul viitorului nu va avea captatoare de curent cum are azi, ci va avea baterii electrice.

„Suntem în procedură pentru a transmite pe SEAP, instituția națională care se ocupă de licitații, validarea licitației pentru studiul de prefezabilitate, asta înseamnă că după validare, se vor depune oferte privind acest studiu pentru metrou. Orice investiție publică peste 75 de milioane de euro presupune două etape, studiu de prefezabilitate, urmat de cel de fezabilitate. Am angajat un consultant care ne-a ajutat la redactarea caietului de sarcini, echipa tehnică a făcut o vizită la București pentru a vedea situația metroului de acolo, iar ceea ce noi propunem ține cont de evoluția viitoare a tehnologiei, și nu pe situația existentă a metroului din București, deoarece metroul viitorului nu va avea captatoare de curent cum are azi, ci va fi cu baterii electrice”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, tehnologia va ajuta autoritățile locale să reducă din costurile unui astfel de proiect, iar tunelul nu va mai fi atât de mare precum în cazul tunelurilor actuale de metrou.

„Studiul de prefezabilitate va stabili traseul, costurile, schema de finanțare și contribuția celorlalte entități de pe raza administrativ teritorială, Florești și Cluj-Napoca. Avem banii necesari pentru acest studiu de prefezabilitate în acest an, schema de finanțare fiind multianuală”, a mai spus primarul Clujului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Gafă colosală! Nicoleta şi-a arătat 'luciul' 🙊 Paparazzii au surprins TOT
FOTO. Imagini incendiare cu iubita fotbalistului în bikini! Cum arată după ce a născut gemeni
Ce avea în buzunare Cătălin Cherecheș în momentul în care a fost prins de polițiștii...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
😮 Cât de bine arată noua Dacia Duster. SUV-UL românesc merită toți BANII 😮
Exclusiv! Ce se întâmplă cu matușa lui Cătălin Cherecheș. Ce riscă femeia, după ce primarul...
Alături de cine va fi înmormântată Rona Hartner? Actrița va fi înhumată pe 1 Decembrie
Copilul care a prezis pandemia vine cu profeții pentru 2024. Adolescentul avertizează asupra unor dezastre...
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Vedetele din România care și-au aranjat TOATE ALEA fără RUȘINE! Începem cu Gina Pistol! Mamă,...
ADEVĂRUL! Cel mai IMPORTANT moment al secolului a fost o MARE FARSĂ pentru că...
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Programul supermarketurilor și mallurilor din capitală pentru 30 noiembrie și 1 decembrie. Care sunt deschise...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Dragule, ce-ți place mai mult la mine ? Corpul perfect sau fața...