Autoritatea Electorală Permanentă a tras la sorți operatorii pentru secțiile de votare din țară

Autoritatea Electorală Permanentă a tras la sorți operatorii pentru secțiile de votare din țară
Publicat: 02/05/2019, 16:28

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut joi tragerea la sorți și repartizarea operatorilor de calculator, „cei care se vor afla în ziua votării și vor opera în acele tablete, cunoscute din anul 2016, de la locale și parlamentare”, așa cum a anunțat președintele Autorității Constantin-Florin Mitulețu Buică, într-o conferință de presă organizată în timpul tragerii la sorți.

Sistemul informatic va monitoriza prezența la vot și verificarea votului ilegal, informații care vor fi aproape în timp real puse pe site-ul Biroului Electoral în ziua votului și, ulterior, informații care vor fi utilizate la centralizarea rezultatelor votării, la repartizarea mandatelor și, implicit, la sesizarea cu privire la vot multiplu sau încercarea de fraudare în vreun fel a procesului electoral, a mai spus președintele AEP.

Directorul general din AEP, Gabriel Săucă, care se ocupă cu sistemul informațional electoral național și de evidența operatorilor a explicat în direct algoritmul tragerii la sorți.

„Pe teritoriul țării sunt organizate 18.730 de secții de votare în 3.186 de UAT-uri. Numărul operatorilor pe care i-am desemnat în ultimele două luni și pe care i-am instruit este de 31.604. Pentru a putea desfășura procesul electoral trebuie să ne asigurăm că în fiecare din cele 18.730 de secții de votare există un operator. Pe lângă aceștia, în conformitate cu prevederile legale mai avem o rezervă de 20% operatori la nivelul țării, respecti 3.746 de persoane”, a spus Săucă.

Procedura de tragere la sorți ține cont de distanța operatorului, a explicat el.

„Încercăm să optimizăm în așa fel încât distanța pe care o parcurge operatorul până la secție de votare să fie cât mai mică. Prin urmare, la nivelul fiecărui județ și al municipiului București avem lista cu secțiile și cu operatorii care și-au exercitat opțiunea de a participa într-o secție de votare în respectivul județ. Prima dată, generăm cele două liste, respectiv lista cu secțiile și lista cu operatorii disponibili. În etapa a doua ne uităm la toți operatorii dacă sunt repartizați la vreuna dintre aceste secții de votare, respectiv, în registrul electoral, toți cetățenii români cu drept de vot sunt repartizați de către primar, prin intermediul registrului la câte o secție de votare. Acolo ar trebuie să voteze. Aceasta este prima informație pe care o căutăm referitorare la operatori, pentru a ne asigura că-i ducem la o distanță cât mai mică de locul în care își au domiciliul”, a mai spus el.

După această operațiune, s-a stabilit dacă în fiecare secție de votare există un singur operator, care urmează să și fie desemnat la respectiva secție, a detaliat Săucă.

„Problema apare când avem mai mulți operatori la aceeași secție de votare. În acest moment apare tragerea la sorți, pentru că nu putem avea decât un singur operator pe fiecare secție de votare. În următoarea etapă, vom avea o listă de secții care nu au operator desemnat, o listă de operatori care nu sunt alocați niciunei secții. Din acest moment, începem să calculăm distanțele între secțiile de votare pe baza informațiilor publice (…). Nu putem localiza la fiecare alegător poziția exactă a domiciliului dar știm care este secția de care aparține. pe baza distanței de la respectiva secție am calculat distanțele între toate secțiile de votare și ne uităm care sunt cele mai mici distanțe. Problema e un pic mai complicată pentru că trebuie să facem lucrul ăsta din două direcții: o dată dinspre secțiile de votare spre operator și o dată dinspre operator spre secțiile de votare, în așa fel încât să ne asigurăm că soluția pe care o tragem la sorți este o soluție optimă.Din nou, în fiecare etapă dacă apare același „conflict”, cu doi operatori aflați la aceeași distanță de secția de votare, cei doi operatori vor fi trași la sorți”, a mai spus directorul AEP.

În momentul în care și-au completat cererile, operatorii, pe lângă localitatea la care doresc să participe la alegeri au mai completat și o distanță maximă la care sunt dispuși să se deplaseze, distanță care va fi luată în calcul în momentul în care operatorul va trebui repartizat în altă Unitate Administrativ Teritorială (UAT). Dacă distanța maximă pe care a solicitat-o este mai mică decât distanța până la prima secție de votare disponibilă, respectivul operator nu va mai fi desemnat, a explicat Săucă.

Aplicația pentru tragerea la sorți funcționează doar pe acestă stație și toate datele, în momentul în care se generează vor fi pupulate exact în forma în care vor fi puse pe site și vor fi transmise către celelalte instituții implicate în procesul electoral, a dat asigurări Gabriel Săucă.

„Vedem lista tuturor operatorilor și așa cum vă spuneam această secție de arondare este secția la care fiecare dintre acești operatori ar trebui să voteze, informație pe care poate să o afle orice cetățean din România, introducându-și în Registrul Electoral codul numeric personal și numele de familie, moment în care Registrul Electoral le afișează secția la care trebuie să ajungă și, de asemenea, dacă își activează datele privind localizarea le putem pune la dispoziție și cel mai scurt traseu spre secția de votare”, a spus Săucă în momentul desfășurării tragerii la sorți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire